Στη Βουλή οδεύει ο Επενδυτικός Νόμος

Κοντά πέντε μήνες μετά την πρώτη παρουσίασή του, κατατίθεται στη Βουλή πιθανότατα σήμερα, το αργότερο μέχρι αύριο, το νομοσχέδιο για τη "Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος".

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στη Βουλή οδεύει ο Επενδυτικός Νόμος
Κοντά πέντε μήνες μετά την πρώτη παρουσίασή του, και τέσσερις μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, κατατίθεται στη Βουλή σήμερα ή αύριο το νομοσχέδιο για τη «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις».

Μέσω αυτού του νομοσχεδίου, το οποίο έχει πάρει το πράσινο φως από την τρόικα, το υπουργείο Ανάπτυξης και κατ’ επέκταση η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να τονώσει το επενδυτικό κλίμα και να δώσει τις ευκαιρίες αυτές που ζητάνε οι επενδυτές μέσω φορολογικών κινήτρων, επιτάχυνσης διαδικασιών, άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων για να επενδύσουν στη χώρα.
 
Επί της ουσίας επιχειρεί να ξεμπλοκάρει μεγάλες επενδύσεις και να προσελκύσει νέες σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ενέργεια, ενώ κομβικό σημείο είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου, προτάσεις που προέκυψαν τόσο από τη δημόσια διαβούλευση όσο και επισημάνσεις της τρόικας.

Μεταξύ των αλλαγών επί του αρχικού σχεδίου που έφεραν οι επισημάνσεις της τρόικας είναι, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, το σκέλος των φοροαπαλλαγών.

Ενώ αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε ως κίνητρα ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις, όπως η παγιοποίηση του φορολογικού καθεστώτος για συγκεκριμένο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της στρατηγικής επένδυσης, ο προορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με ειδικό τρόπο, η διενέργεια αφορολόγητων αποθεματικών κ.ά., πλέον θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση των φορολογικών κινήτρων για τις μεγάλες επενδύσεις με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Προβλέπεται η ίδρυση της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο -η διάρκεια λειτουργίας της ορίζεται στα 99 από 50 έτη που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο-, η οποία θα αξιοποιήσει το παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται από το Φάληρο έως το Σούνιο όλων των ακινήτων του Δημοσίου, πλην εκείνων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ.
 
Το ταμείο, πάντως, στο οποίο ανήκει το Ελληνικό και ο Αστέρας μετά και τις επισημάνσεις της τρόικας επί του αρχικού νομοσχεδίου φέρεται να αναλαμβάνει κομβικό λόγο και ρόλο στη διαχείριση - αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου.


Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

Ιδρύεται Κεντρική Αρχή για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης
. Αφορά στρατηγικές επενδύσεις, δηλαδή μεταξύ των άλλων προϋποθέσεων όσες έχουν προϋπολογισμό άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.


Επιτάχυνση στις διαδικασίες αδειοδότησης μέσω της δήλωσης και της ευθύνης του ίδιου του επενδυτή. Αυτό αφορά τις επενδύσεις που δεν σχετίζονται με κρίσιμους περιβαλλοντικούς, πολεοδομικούς και άλλους όρους. Ρυθμίσεις για τη ρευστότητα στις επενδύσεις. Σήμερα, κατά την έγκριση μιας επένδυσης και την προσκόμιση της εγγυητικής επιστολής, καταβάλλεται μόνο το 50% της επιχορήγησης. Με τη νέα ρύθμιση, θα καταβάλλεται στον ίδιο χρόνο ολόκληρο το ποσό της επιχορήγησης, ενισχύοντας τη ρευστότητα.

Ορίζονται δύο εναλλακτικές διαδικασίες ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων, μετά την αξιολόγηση που θα εξακολουθεί να γίνεται όπως και σήμερα. Η μία επιλογή των επενδυτών θα είναι ο έλεγχος να γίνεται από το Αυτοτελές Τμήμα Επιθεώρησης του υπουργείου.

Η άλλη επιλογή είναι ο έλεγχος να γίνεται και από ανεξάρτητους πιστοποιημένους φορείς.


Υδατοδρόμια. Με το νομοσχέδιο βελτιώνονται οι διαδικασίες χορήγησης αδειών και αποσαφηνίζονται οι κανόνες για τη δημιουργία, τη λειτουργία και την εκμετάλλευσή τους.

Τέλος, εισάγεται ένα νέο εργαλείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, μέσω της ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs), ξεκινώντας από το παραλιακό μέτωπο Φαλήρου-Σουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v