Ασφαλιστικές: Έβαλαν χρήμα, ζητούν αλλαγές

Κατά πόσον και πότε δείχνει η κυβέρνηση να ανταποκρίνεται στα αιτήματα του κλάδου για τα επαγγελματικά ταμεία. Τα σενάρια στην αγορά εν όψει πιθανών «λουκέτων» και κρατικής στήριξης. Τα business plans.

Ασφαλιστικές: Έβαλαν χρήμα, ζητούν αλλαγές
Όταν μεγάλες ασφαλιστικές δυνάμεις του εξωτερικού έβαζαν στο δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν ελληνικές εταιρείες (βλέπε AXA και Groupama) είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από την τότε ηγεσία της χώρας πως ο ασφαλιστικός κλάδος θα καθαρίσει και σε αυτόν θα απομείνουν μόνο οι σοβαροί παίκτες.

Μεταξύ των στόχων των ξένων δυνάμεων ήταν ασφαλώς η εκμετάλλευση των ευκαιριών που θα προέκυπταν από την απαιτούμενη (από τότε) εξυγίανση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Οι ξένες εταιρείες, δηλαδή, είχαν προβλέψει πως το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης θα κατέρρεε σε λίγα χρόνια αν συνέχιζε να προσφέρει τόσο υψηλές συντάξεις από τόσο μικρή ηλικία, οπότε είχαν διαγνώσει πως ένα μεγάλο μέρος από το μειωμένο κοινωνικό κράτος θα μπορούσε να περάσει με τη μια ή με την άλλη μορφή στις ασφαλιστικές.

Πρόσφατα, οι ξένες ασφαλιστικές εταιρείες έβαλαν και πάλι από την τσέπη τους μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ώστε να στηρίξουν τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα, πιστεύοντας για μία ακόμη φορά -τώρα ίσως και περισσότερο από το παρελθόν- το ίδιο σενάριο: πως, δηλαδή, η εγχώρια ασφαλιστική αγορά θα ξεκαθαρίσει και θα εξυγιανθεί, με αποτέλεσμα να αναβαθμιστεί ο ρόλος του κλάδου και έτσι οι υγιείς ασφαλιστικές -ανεξαρτήτως μεγέθους- να μπορέσουν να μπουν στον χώρο της διαχείρισης των επαγγελματικών ταμείων.

Παρά το γεγονός ότι το θέμα βρίσκεται εδώ και χρόνια στα αιτήματα των ασφαλιστικών, παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει πολύ σύντομα. Για το θέμα αυτό άλλωστε η Τράπεζα της Ελλάδος έχει απευθύνει ερώτημα προς την τρόικα για το κατά πόσον η αγορά μας είναι ώριμη να διαχειριστεί τέτοιου είδους σχήματα. Ακόμη όμως και θετική να είναι η εισήγηση της τρόικας, όλοι πιστεύουν πως θα πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι, προϋποθέσεις και εξασφαλίσεις πριν δοθεί το τελικό πράσινο φως στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ενδεικτική είναι η θέση του γενικού διευθυντή χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Πίστης Νίκου Χαλκιόπουλου πως «εφόσον η αγορά ωριμάσει και δεν έχουμε ακραίες καταστάσεις νομίζω πως στην επόμενη φάση μπορούμε να περάσουμε στη διαχείριση των επαγγελματικών ταμείων, υπό ορισμένες συνθήκες και συγκεκριμένες εποπτικές διαδικασίες».

Από την πλευρά της, η πρόσφατη κίνηση της Τραπέζης της Ελλάδος να βάλει λουκέτο στην ασφαλιστική Evima από τη μια πλευρά ξάφνιασε μέρος της αγοράς (λόγω και του πολύ μεγάλου ταμείου που διέθετε) και από την άλλη φαίνεται να ξεκαθάρισε πως το πρόγραμμα δυνητικής κρατικής στήριξης των ασφαλιστικών μέσα από την έκδοση προνομιούχων μετοχών δεν θα εφαρμοστεί για όλες τις εταιρείες, αλλά μόνο για εκείνες που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα υποσχόμενο business plan.

Το λουκέτο μάλιστα της Evima έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε πέντε τουλάχιστον ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται «στο κίτρινο», καθώς φοβούνται την ανακοίνωση νέων ανακλήσεων αδειών πριν καν ψηφιστεί στη βουλή ο νόμος για την κρατική στήριξη μέσω της έκδοσης προνομιούχων τίτλων.

Λέγεται, μάλιστα, πως δύο ασφαλιστικές που φαίνεται να βρίσκονται στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν επιταχύνει τις συζητήσεις τους για το ενδεχόμενο της συγχώνευσής τους, προκειμένου να εμφανιστούν με ένα πιο αξιόπιστο business plan ενώπιον της εποπτικής αρχής και έτσι να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την κρατική στήριξη.


«Αψιμαχίες» στην κυπριακή αγορά

Δυσκολότερο αναμένεται να είναι φέτος το τοπίο και για την ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, στην οποία δραστηριοποιούνται πέρα από τις θυγατρικές των μεγάλων τραπεζών (Eurolife και Κύπρου Γενικών Ασφαλειών της Τράπεζας Κύπρου, Laiki Cypria και Λαϊκή Ασφαλιστική της Λαϊκής Τράπεζας και της πολυεθνικής CNP), η Universal Life, η MetLife Alico, η Εθνική Ασφαλιστική, η Alpha Ασφαλιστική (της Alpha Bank), η Allianz, η AIG, η Prime Insurance του Δημήτρη Κοντομηνά κ.ά.

Όλα δείχνουν πως θα έχουμε μια σημαντική υποχώρηση φέτος στον κλάδο ζωής και μικρότερη υποχώρηση στη δραστηριότητα των γενικών κλάδων.

Πέρυσι, η αγορά επικεντρώθηκε στα σενάρια προσέλκυσης στρατηγικών εταίρων στις θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες της Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου η μητρική τράπεζα να περιορίσει το κεφαλαιακό της άνοιγμα. Για φέτος, ο στόχος του Συγκροτήματος για προσέλκυση στρατηγικού εταίρου παραμένει, ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν φαίνεται να έχει εκδηλωθεί ώριμο επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω και της γενικότερης αστάθειας που επικρατεί στην κυπριακή οικονομία.

Το θέμα πάντως που απασχόλησε την τοπική ασφαλιστική αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν η «επίθεση» μεγάλης ασφαλιστικής στο δίκτυο πωλήσεων άλλης (εξίσου μεγάλης) εταιρείας, με προσφορές πολύ υψηλών «μεταγραφικών πακέτων», που ενδεχομένως να μη δικαιολογούνταν από το ύψος της παραγωγής σε μια τέτοια περίοδο. Οι αντιδράσεις στον κλάδο ήταν τόσο έντονες που τελικά η συγκεκριμένη εταιρεία άρχισε να τα μαζεύει, με αποτέλεσμα το ζήτημα να δείχνει πως τελειώνει κάπου εδώ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v