"Μπρα ντε φερ" ΟΤΟΕ - τραπεζιτών για την κλαδική

Το πρώτο βήμα για την ανατροπή του σκηνικού της τελευταίας εικοσαετίας όσον αφορά το εργασιακό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκε χθες.

Μπρα ντε φερ ΟΤΟΕ - τραπεζιτών για την κλαδική
Το πρώτο βήμα για την ανατροπή του σκηνικού της τελευταίας εικοσαετίας όσον αφορά το εργασιακό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκε χθες με αντικείμενο την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης μεταξύ των διοικήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων και του θεσμικού οργάνου της Ομοσπονδίας των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ).

Η άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών καταδεικνύει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να είναι δομημένες πάνω στις δραματικές συνέπειες της ύφεσης, που εν προκειμένω δεν είναι άλλες από τη συρρίκνωση των εργασιών του τραπεζικού κλάδου και τη συνεχιζόμενη καταγραφή ζημιών.

Σε αυτήν την ανατρεπτική -σε σχέση με το παρελθόν εικόνα- έρχονται να προστεθούν οι δεσμεύσεις για περιορισμό του λειτουργικού κόστους που συνοδεύουν τις δανειακές συμβάσεις, τις οποίες έχει υπογράψει ο τραπεζικός κλάδος με την τρόικα.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι το 2015 το 25% από το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, περίπου 17.000 - 20.000, θα πρέπει να αποχωρήσει είτε με εθελουσία, είτε με συνταξιοδότηση, χωρίς να αποκλείονται και απολύσεις.

Παράγοντες της αγοράς, που παρακολουθούν την ύφεση που μαστίζει την ελληνική οικονομία, παρατηρούν ότι ήταν θέμα χρόνου να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και στις τράπεζες.

Ορόσημο για την εκκίνηση του μείζονος αυτού ζητήματα είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου. "Οι τράπεζες, που σημειωτέον σήμερα είναι μόλις τρεις, στήθηκαν και αναπτύχθηκαν πάνω σε μία οικονομία που έτρεχε με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5% και σήμερα το ΑΕΠ της χώρας καταγράφει ύφεση 6%. Δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Κάποια στιγμή θα έφθανε και στο προσωπικό, κυρίως στα εργασιακά κεκτημένα", τονίζει στο euro2day υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς και προσθέτει:

"Δυστυχώς, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κανόνας λέει ότι όσο συρρικνώνεται το ΑΕΠ μιας χώρας ισόποσα συρρικνώνεται και ο τραπεζικός κλάδος της".


Μειώσεις, εθελουσία, κλείσιμο καταστημάτων

Οι διοικήσεις των τραπεζών ζητούν μείωση των κλαδικών αποδοχών της τάξεως από 15% - 20%. Ήδη, σε κάθε τράπεζα έχουν γίνει μειώσεις που αφορούν είτε απευθείας τον μισθό, είτε τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Η ΟΤΟΕ απέρριψε τα αιτήματα και η νέα συνάντηση των δύο πλευρών ορίστηκε για τις 11 Μαρτίου.

Το θέμα, όμως, έχει ποικίλες διαστάσεις καθώς στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους και της δημιουργίας τριών ισχυρών ομίλων η στρατηγική επιτάσσει μία σειρά επιπλέον κινήσεις. Η πλέον αναίμακτη αφορά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου για εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.

Ο όμιλος της Εθνικής έχει ανακοινώνει την απόφασή του να προχωρήσει στην εθελουσία έξοδο 2.000 υπαλλήλων του. Αντίστοιχα προγράμματα ετοιμάζουν τόσο ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς όσο και η Alpha Bank (τρέχει ήδη εθελουσία σε θυγατρικές της πρώην Εμπορικής). Παράλληλα, οι συγχωνεύσεις και το συμμάζεμα των τελευταίων μηνών οδηγούν στον επανακαθορισμό του δικτύου των καταστημάτων, με πρόβλεψη για κλείσιμο ορισμένων, για συγχωνεύσεις και μεταφορές άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v