Εβδομάδα «εξετάσεων» από την τρόικα

Εσοδα, φοροδιαφυγή, ανακεφαλαιοποίηση, τέθηκαν στη συνάντηση Στουρνάρα-τρόικα. Στο ραντεβού με Μανιτάκη το θέμα των απολύσεων. Στο επίκεντρο ύφεση, ανεργία. Το eurogroup της Δευτέρας και το μπαράζ επαφών με υπουργούς.

Εβδομάδα «εξετάσεων» από την τρόικα
Στη παρουσίαση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας και την πορεία του προϋπολογισμού επικεντρώθηκε η πρώτη συνάντηση της τρόικας με το υπουργείο Οικονομικών, όπου άνοιξε όλη η βεντάλια των θεμάτων. Το καυτό θέμα των απολύσεων δεν απασχόλησε τη συνάντηση, λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι οι δανειστές θα περιμένουν το ραντεβού της Δευτέρας με τον Α. Μανιτάκη προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα των στοιχείων και της επιχειρηματολογίας της ελληνικής πλευράς.

Από την πλευρά του, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, πλην των περιπτώσεων επίορκων υπαλλήλων. Μια τέτοια εξέλιξη άλλωστε θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα κινητικότητας, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και προχωρά, καλύπτει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, όπως αυτές απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση. Επισημαίνει δε πως ο δημόσιος τομέας έχει μειωθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο κατά 75.000 άτομα, ενώ με τις συνταξιοδοτήσεις θα υπερκαλυφθεί ο στόχος για 150.000 αποχωρήσεις μέχρι το 2015. Βέβαια επί αυτών αναμένεται η τοποθέτηση της τρόικα. Να σημειωθεί ότι το θέμα του Δημοσίου είναι το μοναδικό, ουσιαστικά, προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.

Από το πρώτο ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικα φάνηκε, διαμηνύουν από το υπουργείο Οικονομικών, ότι δεν υπάρχει συγκρουσιακή διάθεση. Η αξιολόγηση θα συνεχιστεί καθόλη την εβδομάδα καθώς οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ θα έχουν τετ-α-τετ με σχεδόν όλους τους υπουργούς αλλά πιθανότατα και με τον Αντώνη Σαμαρά στα τέλη της εβδομάδας. Στη σημερινή συνάντηση δεν μετείχε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν (παρών ήταν ο Μ. Φλάναγκαν) και αναμένεται να συναντήσει τον Γιάννη Στουρνάρα αύριο στο Eurogroup.

Η συνάντηση πάντως ήταν εφ’ όλης της ύλης. Η τρόικα άλλωστε είχε μια πρώτη εικόνα των συναντήσεων των τεχνικών κλιμακίων, αλλά λείπουν ακόμα αρκετά στοιχεία, ώστε να έχουν την πλήρη εικόνα.

Ο έλεγχος αναμένεται να διαρκέσει -εκτός απροόπτου- μέχρι την Κυριακή 10 Μαρτίου και η τρόικα θα αποχωρήσει από την Αθήνα, ώστε να συντάξει την έκθεση αξιολόγησης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας από την οποία εξαρτάται η επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ ο Γ. Στουρνάρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο στόχαστρο της τρόικας εκτός από το Δημόσιο Τομέα βρίσκεται το θέμα των εσόδων, και οι κινήσεις που έχουν γίνει στο μέτωπο της φοροδιαφυγής. Η ελληνική πλευρά παρουσιάζει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που υιοθέτησε το τελευταίο διάστημα υποστηρίζοντας ότι θα καλύψει τις απαιτήσεις. Από την άλλη πλευρά, όμως, προβληματισμός υπάρχει για την υστέρηση των εσόδων η οποία ήταν εμφανής στα στοιχεία του Ιανουαρίου. Περισσότερο ξεκάθαρο θα είναι το τοπίο με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, οπότε θα φανεί πως διαμορφώνεται η τάση.

Στο ραντεβού έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς λειτουργεί και ποια είναι η ανεξαρτησία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. Η συζήτηση αναλώθηκε κυρίως στις αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί και αν είναι επαρκείς για να λειτουργήσει ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης. Στο επίκεντρο βρέθηκε τι κομμάτι της φορολογικής πολιτικής πρέπει να ασκείται από το ΥΠΟΙΚ και τι κομμάτι της εκτέλεσης της φορολογικής πολιτικής να γίνεται από τον ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. Για το θέμα αντηλλάγησαν σκέψεις ως αποτέλεσμα συναντήσεων που έχουν γίνει και με τον κ. Μαυραγάνη και με τον κ. Θεοχάρη, για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.


Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης:

• Η αξιοποίηση και η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι ακόμα και οι δανειστές αντιλαμβάνονται πλέον τις συνέπειες της ύφεσης και της υψηλής ανεργίας. Το ζήτημα θα συζητηθεί το Υπουργείο Εργασίας για να βρεθούν λύσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αξιοποιώντας πόρους που υπάρχουν διαθέσιμοι.


• Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το οποίο οι προσδοκίες είναι μεγάλες τον Απρίλιο, οπότε λήγει η διαγωνιστική διαδικασία για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

• Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Στο θέμα από την πλευρά των τραπεζών τίθεται το αίτημα να υπάρξει περισσότερο περιθώριο χρόνου για την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο θέτει το θέμα περιφερειακών αλλαγών ειδικά σε ότι αφορά φόρους που δεν έχουν φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, για τον οποίο το ΥΠΟΙΚ έχει συγκεντρώσει στοιχεία προκειμένου να αποδείξει ότι προκάλεσε ζημιά στην αγορά και μείωση εσόδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v