Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανανεώνεται το ενδιαφέρον του Κατάρ για Ελλάδα

Σήμερα η συνάντηση του CEO της Qatar Holding με Μηταράκη. Η πώληση της Οξυάς σηματοδοτεί την ανανέωση του ενδιαφέροντος του Κατάρ για Ελλάδα, λένε οι F.T. Συζητήσεις για νησιά, Ελληνικό, Αστέρα και Finansbank.

Ανανεώνεται το ενδιαφέρον του Κατάρ για Ελλάδα
Με εκτενές άρθρο οι Financial Times αναφέρονται στην πώληση της Οξυάς στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ έναντι 4,9 εκατ. ευρώ, «σε μία συμφωνία που σηματοδοτεί την ανανέωση του ενδιαφέροντος του Κατάρ για την Ελλάδα».

«Η πώληση της Οξυάς, ενός ακατοίκητου νησιού στο Ιόνιο, ανακοινώθηκε 4 εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ντόχα, σε μία αποστολή για την ανάκτηση των σχέσεων που είχαν πληγεί από τις βραδυπορίες της Αθήνας σχετικά με πιθανές καταριανές επενδύσεις στη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στους F.T. ότι «αναβολές από τους αξιωματούχους των ελληνικών δασικών αρχών για να δοθεί άδεια κατασκευής της πολυτελούς εξοχικής κατοικίας του Εμίρη απείλησαν την υλοποίηση μιας συμφωνίας που είχε κλείσει πριν από έναν χρόνο».

«Το αποτέλεσμα είναι ότι ορισμένα μεγάλα επενδυτικά έργα που είχαν παγώσει τώρα τίθενται ξανά επί τάπητος», δήλωσε.

Ο δήμαρχος της Ιθάκης Γιάννης Κασσιανός δήλωσε ότι ο Εμίρης του Κατάρ μπορεί να ενδιαφέρεται και για την αγορά πέντε ακόμη νησιών από το σύμπλεγμα των Εχινάδων.

Πέραν αυτού, όμως, το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ «αναμένεται ότι θα συμμετάσχει στον τελικό γύρο των προσφορών για το Ελληνικό», αναφέρουν οι F.T. επικαλούμενοι αξιωματούχο του ΤΑΙΠΕΔ και συμπληρώνουν: «Η Αθήνα θα μπορούσε επίσης να γίνει ευρωπαϊκός κόμβος για την Qatar Airways καθώς η γερμανική Hochtief, που διαχειρίζεται το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, δεν σκοπεύει να ανανεώσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης όπως δηλώνει ο ίδιος αξιωματούχος».

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης και στο πιθανό ενδιαφέρον του Κατάρ για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ενώ σημειώνει ότι «επιδιώκει την αγορά μεριδίου στη Finansbank, τον κερδοφόρο βραχίονα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Τουρκία».


Στην Αθήνα ο CEO της Qatar Holding - Συνάντηση με Μηταράκη

Τα σχέδια για επενδύσεις από το εμιράτο του Κατάρ στη χώρα μας θα τεθούν αύριο καθώς έρχεται στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Holding, Αχμάντ Αλ Σαγέντ. Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση θα συζητηθεί η σύσταση επενδυτικού ταμείου με κεφάλαια που από την πλευρά του Κατάρ θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο σχέδιο συμφωνήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη Σαμαρά στο Κατάρ και προβλέπει ότι η ελληνική πλευρά θα εισφέρει ανάλογο ποσό στο συγκεκριμένο ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v