Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμήκυνση αποπληρωμής για δάνεια ΤΕΜΠΜΕ

Περί τις 750 αιτήσεις επιχειρήσεων, που έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ τα οποία παρουσίαζαν καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους, εγκρίθηκαν από τις τράπεζες προκειμένου να τους δοθεί παράταση.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Επιμήκυνση αποπληρωμής για δάνεια ΤΕΜΠΜΕ
Περί τις 750 αιτήσεις επιχειρήσεων, που έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), προκατόχου του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), και τα οποία παρουσίαζαν καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους, εγκρίθηκαν από τις τράπεζες προκειμένου να τους δοθεί παράταση για την αποπληρωμή των εγγυημένων οφειλών τους.

Οι εγκρίσεις των αιτήσεων αφορούν το πρώτο δίμηνο του 2013, δηλαδή το πρώτο διάστημα εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης για τη δυνατότητα επιμήκυνσης αποπληρωμής των εν λόγω δανείων μέχρι τον Μάιο του 2014.

Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Γιώργος Γεροντούκος, στο περιθώριο της κοινής εκδήλωσης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με το ΕΤΕΑΝ, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι δράσεις του ταμείου για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Σημειώνεται ότι η παράταση για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων πραγματοποιείται με αίτημα που υποβάλλεται από την επιχείρηση προς την τράπεζα όπου τηρούνται οι οφειλές και εφόσον συμφωνηθούν οι ειδικότεροι όροι μεταξύ του αιτούντος και της τράπεζας και κοινοποιείται στην ΕΤΕΑΝ ώστε να γίνει και η ανάλογη επιμήκυνση στη διάρκεια ισχύος της εγγυήσεώς της.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ταμείου, οι καταπτώσεις εγγυήσεων από τις δανειοδοτούσες τράπεζες κατά των επιχειρήσεων που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους από δάνεια εγγυημένα από το πρώην ΤΕΜΠΜΕ αγγίζουν το 16%, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό, δεδομένης της ιδιαίτερα αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.

Αναφερόμενος ο κ. Γεροντούκος στο Ταμείο Εγγυοδοσίας -θα αφορά την ενίσχυση ΜμΕ μέσω της παροχής εγγυήσεως για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης-, τόνισε ότι αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών. Τα διαθέσιμα του ταμείου από πόρους της ΕΤΕΑΝ ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά δανειακά κεφάλαια που θα αποτελέσουν αντικείμενο εγγυήσεως από το ταμείο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 350 εκατ. ευρώ. Οι συμβάσεις με τις συμμετέχουσες τράπεζες είναι ήδη υπογεγραμμένες, ενώ είναι σε διαβούλευση η δυνατότητα περαιτέρω μεταφοράς 50 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης.


Ζητούμενο η στήριξη των ΜμΕ

Την ανάγκη στήριξης των ΜμΕ επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΒΕΘ Σίμος Διαμαντίδης υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι… πελάτες του ΕΤΕΑΝ είναι οι μεσαίες, οι μικρές και οι πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και όχι μόνο οι τράπεζες, που δυστυχώς συνεχίζουν, στην πλειονότητά τους, να διατηρούν ερμητικά κλειστές τις στρόφιγγες της δανειοδότησης. Είναι αδήριτη ανάγκη να βρεθούν οι δικλίδες εκείνες που θα ωθήσουν τις τράπεζες να ανταποκριθούν στα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει το ΕΤΕΑΝ».

Όπως τόνισε ο κ. Διαμαντίδης, «η αγορά χρειάζεται άμεση επέμβαση. Οι τράπεζες θα πρέπει να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ και να μη βάζουν προσκόμματα στην υλοποίηση της σχετικής απόφασης για παράταση αποπληρωμής μέχρι τον Μάιο του 2014 των δανείων που χορηγήθηκαν με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ».

«Ευελπιστούμε ότι η ένεση στη ρευστότητα της αγοράς, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσω χρηματοδοτήσεων για κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις από τα τραπεζικά ιδρύματα με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, θα είναι άμεση» ανέφερε ο α΄ αντιπρόεδρος του ΒΕΘ.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Χρηματοδοτήσεων της Εθνικής Τράπεζας Αργύρης Ζέρβας τόνισε ότι η ΕΤΕ μέσα από το ευρύ δίκτυο που δημιουργείται μέσω της ενοποίησης της με τη Eurobank ευελπιστεί ότι θα εξυπηρετήσει ένα μεγάλο κομμάτι των προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ, ενώ σημείωσε ότι η ΕΤΕ παρά το αρνητικό οικονομικό κλίμα δεν σταμάτησε να στηρίζει τους πελάτες της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v