Hellastat: Αύξηση τζίρου για τα μέταλλα το 2011

Με σημαντική ενίσχυση των εσόδων, αλλά με διεύρυνση των προ φόρων ζημιών έκλεισε το 2011 για την εγχώρια βιομηχανία μετάλλων, ωστόσο, το 2012 η εικόνα επιδεινώνεται λόγω της ύφεσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Hellastat: Αύξηση τζίρου για τα μέταλλα το 2011
Με σημαντική ενίσχυση των εσόδων, αλλά με διεύρυνση των προ φόρων ζημιών έκλεισε το 2011 για την εγχώρια βιομηχανία μετάλλων, ωστόσο, το 2012 η εικόνα επιδεινώνεται λόγω της ύφεσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Πιο αναλυτικά, η διεθνής ζήτηση για βασικά μέταλλα το 2011 (κυρίως για αλουμίνιο και χαλκό) σημείωσε εμφανή ανάκαμψη, κάτι που σε συνδυασμό με τις αυξημένες μέσες τιμές των μετάλλων, ενίσχυσε σημαντικά τον όγκο παραγωγής και τα έσοδα των ελληνικών βιομηχανιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 η παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 6,4%.

Ωστόσο, η επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη ανέστρεψαν τις θετικές συνθήκες του κλάδου, οδηγώντας στην υποχώρηση της ζήτησης και στην πτώση των τιμών στα βασικά μέταλλα το 2012.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, η κάμψη της παραγωγικής επίδοσης τους πρώτους 9 μήνες του 2012 διαμορφώθηκε σε 5,4% σε ετήσια βάση, με την τάση υποχώρησης να χαρακτηρίζει τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων.

Επίσης, οι νέες παραγγελίες το τελευταίο δωδεκάμηνο (Οκτ. 2011 - Σεπτ. 2012) υποχώρησαν κατά 12,5% συγκριτικά με το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα.

Σύμφωνα με την Hellastat, οι βιομηχανίες μετάλλων υφίστανται σημαντικές καθυστερήσεις στην είσπραξη των απαιτήσεών τους από εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες / πελάτες, καθώς οι τελευταίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας λόγω της μειωμένης δραστηριότητάς τους.

Επιβαρυντικό παράγοντα για το κλάδο αποτελεί επίσης η διακύμανση των διεθνών τιμών των μετάλλων, ενώ ιδιαίτερα μεγάλο είναι πλέον το κόστος παραγωγής λόγω της ανόδου του ενεργειακού κόστους.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 36 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

- Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των εταιρειών βαριάς μεταλλουργίας το 2011 ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 13,4%, στα 3,79 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η μέση μεταβολή εσόδων ανά εταιρεία έλαβε θετικό πρόσημο (+2,8%, έναντι -8,7% για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας).

- Αντιθέτως, τα λειτουργικά αποτελέσματα υποχώρησαν σημαντικά κατά 56,6%, σε 56,38 εκατ. ευρώ, ενώ οι προ φόρων ζημίες διευρύνθηκαν σε 187,89 εκατ. ευρώ, από 81,32 εκατ. ευρώ τη προηγούμενη χρήση.

- Το περιθώριο μικτών κερδών υποχώρησε σε 8,6%, παρασύροντας τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ σε 2,6% και -3,8% αντίστοιχα.

- Η γενική ρευστότητα σχηματίστηκε στο 1,3, ενώ η άμεση έφτασε στη μονάδα. Οι αργοί ρυθμοί είσπραξης Απαιτήσεων (4,7 μήνες) και διακίνησης Αποθεμάτων (2,5 μήνες) οδήγησαν τον Εμπορικό Κύκλο στις 117 ημέρες το 2011.

- Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε οριακά σε 1,4 προς 1 (σύνολο οικονομίας: 0,7 προς 1).

- Τα μειούμενα περιθώρια κερδοφορίας συνέβαλλαν στην υποχώρηση της αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) το 2011 σε -5,5%.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της Hellastat για την πορεία του κλάδου των βασικών μετάλλων στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v