Ζητούν τροποποιήσεις σε προγράμματα ΕΣΠΑ

Τη δυνατότητα να μειώσουν το προσωπικό τους παρά το γεγονός ότι υπάρχει ρήτρα διατήρησής τους για ένα χρόνο αφού έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ζητά το Επιμελητήριο Αρκαδίας.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ζητούν τροποποιήσεις σε προγράμματα ΕΣΠΑ
Τη δυνατότητα να μειώσουν το προσωπικό τους οι επιδοτούμενες επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι υπάρχει ρήτρα διατήρησής τους για ένα χρόνο αφού έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, το Επιμελητήριο Αρκαδίας.

Στην επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, αναφέρει ότι την πρόταση του Επιμελητηρίου υποστηρίζει με δική του παρέμβαση και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κ. Μίχαλος.

Συγκεκριμένα ζητά την παρέμβασή του υπουργού Ανάπτυξης για τη διατήρηση του 60% των θέσεων εργασίας, στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» και «Πράσινη Επιχείρηση».

Ειδικότερα ζητά την τροποποίηση ενός από τους “επαχθέστερους” όπως τους χαρακτηρίζει όρους, που υπάρχει σε διάφορα προγράμματα και προβλέπει «να διατηρήσουν οι επιχειρήσεις τον μέσο όρο των θέσεων εργασίας των ετών 2010/2011 για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου».

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος στην εν λόγω επιστολή ο όρος τέθηκε τρία χρόνια πριν με δεδομένο εντελώς διαφορετικές συνθήκες και η τήρησή του σήμερα καθίσταται από δυσχερής έως αδύνατη, με αποτέλεσμα οι περισσότερες εγκεκριμένες επιχειρήσεις να σκέπτονται να εγκαταλείψουν την υλοποίηση των εγκεκριμένων σχεδίων τους.

Αυτό συνεπάγεται σύμφωνα με τον ίδιο απώλεια ενός χρηματοδοτικού εργαλείου γι’ αυτές σε εποχές που δεν υπάρχουν άλλα χρηματοδοτικά μέσα διαθέσιμα, αλλά και απώλεια ενός μεγάλου ποσοστού πόρων του ΕΣΠΑ, τα οποία θα μείνουν αδιάθετα και αναξιοποίητα, όταν ήδη το θέμα της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ είναι σε δύσκολη φάση.

Συγκεκριμένα ζητά την παρέμβασή του υπουργού, όχι για την κατάργηση, αλλά για την τροποποίηση του σχετικού όρου, προκειμένου να καταστεί ανεκτός και εφαρμόσιμος για τις επιδοτούμενες επιχειρήσεις. Ζητά συγκεκριμένα να προβλέπεται η διατήρηση του 60% των θέσεων εργασίας του μέσου όρου των ετών 2011-2012 για διάστημα ενός έτους μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου, δεδομένου όπως αναφέρει “ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις πρόκειται εντός του 2013 να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους και άρα μπορούν να κάνουν έναν προγραμματισμό του προσωπικού τους για το χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, με βάση τα πρόσφατα δεδομένα και όχι τα δεδομένα του 2010, που όπως ξέρετε είναι πλέον εκτός πραγματικότητας”.

Επισημαίνει δε ότι στα καινούρια προγράμματα του ΕΣΠΑ, δεν υπάρχει η πρόβλεψη για τη διατήρηση του προσωπικού που υπήρχε στα προγράμματα στα οποία γίνεται η αναφορά.
 
Αυτό όπως σημειώνει εμπεριέχει και τον κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στα εν λόγω προγράμματα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους όρους περί διατήρησης προσωπικού να σκέφτονται να απενταχθούν από αυτά και να υποβάλουν νέες προτάσεις στα καινούρια προγράμματα. Αυτό θα ήταν πολύ αρνητικό και για τα προγράμματα αυτά, αλλά και για τα νέα, καθώς θα αυξήσει πολύ τον αριθμό των προτάσεων και συνεπώς τις πιθανότητες να εγκριθεί κάποια πρόταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v