Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις στον Πρίνο

Η επικύρωση προχθές από τη Βουλή της νέας σύμβασης για τα πετρέλαια του Πρίνου ανοίγει τον δρόμο στην πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων από την Energean Oil & Gas.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις στον Πρίνο
Η επικύρωση προχθές από τη Βουλή της νέας σύμβασης για τα πετρέλαια του Πρίνου ανοίγει τον δρόμο στην πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα επιτρέψουν την αύξηση της παραγωγής από τα κοιτάσματα Πρίνος και Βόρειος Πρίνος, και για νέα παραγωγή από το κοίτασμα Ε.

Η χρηματοδότηση των επενδύσεων πραγματοποιείται από την Energean Oil & Gas, η οποία ελέγχει το 67% των κοινών και το 100% των προνομιούχων μετοχών της παραχωρησιούχου Καβάλα Όιλ.

Ωστόσο, η διοίκηση της Energean πριν από όλα επιδιώκει να ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό με την εκπροσώπηση του 33% στην Καβάλα Όιλ, καθώς ο πρόεδρος της τελευταίας και πρώην πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Βαγγέλης Παππάς θεωρείται υπεύθυνος για την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από ομάδα εργαζόμενων, με ασαφή αιτήματα και εν όψει συζήτησης του νομοσχέδιου από τη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος σε τοπικά μέσα της Καβάλας, από τις 5 Φεβρουαρίου κατέθεσε προς την Energean πρόταση επενδυτών να εξαγοράσουν τις μετοχές της στην Καβάλα Όιλ.
 
Όπως αναφέρουν πηγές της διοίκησης της Energean στο Εuro2day, η πρόταση αυτή απερρίφθη παρά τις «προειδοποιήσεις» που δέχτηκε από τον πρόεδρο της παραχωρησιούχου.

Τονίζουν δε οι ίδιες πηγές ότι η Energean δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη δραστηριότητά της στην Καβάλα, αλλά θα την επεκτείνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς έχει καταθέσει προτάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης για Κατάκολο, Ιωάννινα και Πατραϊκό, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού Open Door του ΥΠΕΚΑ, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι, όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο αυριανό Δ.Σ. της Καβάλα Oil.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον Πρίνο, το πρόγραμμα που θα καταθέσει η εταιρεία στο υπουργείο θα προβλέπει ανάπτυξη των κοιτασμάτων Βόρειος Πρίνος και Ε.

Ο σχεδιασμός των έργων γίνεται με βάση τα αποτελέσματα της ερμηνείας των σεισμικών ερευνών που έγιναν στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου της Καβάλας το 1993 και το 1997 και τα οποία η εταιρεία παρέλαβε τον Αύγουστο του 2012.

Σήμερα, τα σεισμικά αυτά βρίσκονται στο τελικό στάδιο επανερμηνείας από την εξειδικευμένη εταιρεία FUGRO. Βάσει των δεδομένων που θα προκύψουν από την επανερμηνεία θα κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ και πλάνο για την αξιοποίηση των περιοχών της περιοχής εκμετάλλευσης (Βόρειος Πρίνος, Ε).

Επίσης, η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη μίσθωση του πλωτού γεωτρύπανου και εφόσον αυτές έχουν κατάληξη δεν αποκλείεται το γεωτρύπανο να αφιχθεί στην περιοχή τον προσεχή Μάιο. Σύμφωνα με τον Andrew Grosse, Exploration Director της Εnergean, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της επανερμηνείας των σεισμικών είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Αναφορικά με τις τροποποιήσεις που επέφερε ο νέος νόμος στη σύμβαση παραχώρησης για τον Πρίνο, αυτές αφορούν τα εξής:

· Υιοθετείται ένα πιο ευέλικτο μοντέλο διαχείρισης της περιοχής εκμετάλλευσης. Ορίζονται δηλαδή τα παραγωγικά πεδία (Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και Πεδίο Έψιλον), τα οποία λαμβάνουν άδεια εκμετάλλευσης 25ετούς διάρκειας, με δυνατότητα δύο πενταετών παρατάσεων βάσει πάντα προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος.

Έτσι, ο Πρίνος και ο Βόρειος Πρίνος μετρούν 25ετία από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της σύμβασης, δηλαδή από το 1999, ενώ για το Πεδίο Έψιλον η 25ετία μετρά από την ημερομηνία έγκρισης της εμπορικής του εκμεταλλευσιμότητας, δηλαδή τον Ιούνιο του 2004. Οι υπόλοιπες περιοχές εντός της Περιοχής Εκμετάλλευσης ορίζονται ως ερευνητικές και λαμβάνουν άδεια 8ετούς διάρκειας, όπως προβλέπει ο Νόμος 4001.

· Καθορίζεται σε νέα βάση η υποχρέωση του Αναδόχου για καταβολή μεριδίου (royalties) στο Δημόσιο. Η καταβολή αυτή υπολογίζεται πλέον με προοδευτικό συντελεστή επί του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος του Αναδόχου πριν από την έκπτωση οιασδήποτε δαπάνης, σε αντίθεση με την καταργούμενη διάταξη η οποία προέβλεπε απολογιστική καταβολή της μερικής συμμετοχής του Δημοσίου κάθε τρίμηνο, μετά τη λήξη του ημερολογιακού έτους στο οποίο αυτή αναφερόταν. Κατά τον τρόπο αυτό, η καταβολή royalties προς το Δημόσιο είναι εξασφαλισμένη και δεν εξαρτάται πλέον από την κερδοφορία ή τις δαπάνες του Αναδόχου.

· Τέλος, μεταβιβάζονται στον Φορέα Υδρογονανθράκων όλες οι κρατικές και οι ελεγκτικές αρμοδιότητες. Ωστόσο, έως ότου συσταθεί και λειτουργήσει πλήρως ο Φορέας (εταιρεία ΕΔΕΥ), τις αρμοδιότητές του θα ασκεί το ΥΠΕΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v