Fitch: Win-win η συγχώνευση ΕΤΕ-Eurobank

Η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank θα αποβεί επωφελής για το πιστωτικό προφίλ του νέου ομίλου μεσοπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι συνέργειες, σημειώνει η Fitch σε έκθεσή της.

Fitch: Win-win η συγχώνευση ΕΤΕ-Eurobank
Η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank θα αποβεί επωφελής για το πιστωτικό προφίλ του νέου ομίλου μεσοπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι συνέργειες, σημειώνει η Fitch σε έκθεσή της, τονίζοντας ωστόσο ότι βραχυπρόθεσμα τα ρίσκα ενδέχεται να υπερβούν τα οφέλη.

Ο νέος όμιλος Εθνικής-Eurobank θα είναι πιο αποδοτικός στην αντιμετώπιση του αδύναμου εγχώριου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Με το deal η Εθνική θα αυξήσει περαιτέρω το δίκτυο υποκαταστημάτων της, ανοίγοντας την ψαλίδα με τους άμεσους ανταγωνιστές της.

Η Fitch εκτιμά ότι το ισχυρό δίκτυο καταστημάτων θα οδηγήσει σε βελτίωση της καταθετικής βάσης, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης εν καιρώ. Επίσης, ο νέος όμιλος θα επωφεληθεί από την ενισχυμένη διεθνή παρουσία, ιδίως στη ΝΑ. Ευρώπη.

Τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα

Ωστόσο, η Fitch σημειώνει ότι οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη συγχώνευση είναι μεγαλύτερες από άλλες τράπεζες που συγχωνεύθηκαν. Αυτό συμβαίνει λόγω του μεγάλου μεγέθους των δύο τραπεζών και της σημαντικής επικάλυψης, που οδηγεί σε μεγαλύτερα ρίσκα ενοποίησης και εκτέλεσης.

Επιπλέον, η Fitch εκτιμά ότι οι πιέσεις χρηματοδότησης για τις δύο τράπεζες θα παραμείνουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ενώ σημειώνει ότι η συγχώνευση λαμβάνει χώρα τη στιγμή που και οι δύο καλούνται να ευθυγραμμιστούν με απαιτήσεις αναδιάρθρωσης, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Η Fitch δεν θεωρεί ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες του νέου ομίλου θα είναι μεγαλύτερες από το άθροισμα των κεφαλαίων που έχουν ήδη προσδιοριστεί για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, εν όψει και των προσπαθειών αναδιάρθρωσης κόστους και των πιθανών συνεργειών.

Παράλληλα, εκτιμά ότι ο νέος όμιλος ενδέχεται να δυσκολευτεί να έχει συνέργειες στο μέτωπο των εσόδων σύντομα, δεδομένης της ύφεσης που διατηρεί τη δραστηριότητα σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, ο οίκος εμφανίζεται επιφυλακτικός ως προς τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, δεδομένης της υψηλής ύφεσης και της ανεργίας στην Ελλάδα.

Τα ρίσκα εκτέλεσης συνδέονται με το ισχνό λειτουργικό περιβάλλον, τις διαφορετικές εταιρικές κουλτούρες των δύο τραπεζών και με τις αντιστάσεις των συνδικάτων που ενδέχεται να δυσχεράνουν την επίτευξη συνεργειών κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v