Γιατί... "θολώνει" το Grecovery

Ποιοι παράγοντες εμποδίζουν μετοχές και ομόλογα να κινηθούν υψηλότερα. Η "περίοδος ανοχής" και οι κινήσεις της κυβέρνησης. Τα στοιχεία που δημιουργούν αισιοδοξία και οι φόβοι ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Γιατί... θολώνει το Grecovery
Σε μια περίοδο όπου οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο εξωτερικό επιστρέφουν στα προ κρίσης επίπεδα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. βρίσκεται περίπου 80%-85% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα επίπεδα τιμών και αδυνατεί επί του παρόντος να προσεγγίσει το φετινό μέγιστο των 1.052,83 μονάδων.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στην αγορά των κρατικών ομολόγων, όπου η τιμή των δεκαετών τίτλων κυμάνθηκε χθες στις 51,84 μονάδες βάσης, αρκετά μακριά από το φετινό υψηλό των 55,60 μονάδων.

Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν το γεγονός αυτό στην κόπωση των τιμών μετά το πολύμηνο ράλι που προηγήθηκε και στην ανάγκη μια σειρά ζητήματα, που έχουν σε σημαντικό βαθμό προεξοφληθεί από την αγορά, να αρχίσουν να υλοποιούνται.

Συγκεκριμένα, μετά τον σαφή περιορισμό του κινδύνου της χώρας, οι τιμές των ελληνικών μετοχών είναι διαπραγματεύσιμες με ανάλογους ή και χειρότερους δείκτες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Αντίθετα, οι τιμές των ελληνικών μετοχών θα μπορούσαν να κερδίσουν σημαντικό έδαφος αν άρχιζαν να επιβεβαιώνονται σενάρια γύρω από την πορεία της οικονομίας και τις επιλογές της κυβέρνησης.

Έτσι, η αγορά θα ήθελε τους αμέσως επόμενους μήνες το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα να εξελίσσεται με θετικό πρόσημο, τις ιδιωτικοποιήσεις να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, τους μεγάλους αυτοχρηματοδοτούμενους οδικούς άξονες να ξεμπλοκάρουν και τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία να τονώνεται.

Μια τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων, σε συνδυασμό με μια άτυπη «περίοδο χάριτος» που φαίνεται πως έχουν δώσει η Ευρώπη και το ΔΝΤ στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι το προσεχές καλοκαίρι, εκτιμάται από πολλούς ότι θα μπορούσε να οδηγήσει το Χ.Α. σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα.


Η στάση της τρόικας

Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την τρόικα μπορεί να αποδείχτηκαν τελικά δυσκολότερες απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν, ωστόσο σε τίποτε δεν θυμίζουν την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι.

Η αλήθεια είναι πως οι εκπρόσωποι των δανειστών όχι μόνο συνεχίζουν να επιμένουν στο μέτωπο της ταχείας μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά παράλληλα δείχνουν αντίθετοι σε μειώσεις φόρων και σε πολύ μεγάλο αριθμό δόσεων, είτε στα τραπεζικά δάνεια των νοικοκυριών είτε στις υποχρεώσεις προς την εφορία.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι συζητήσεις συνεχίζονται σε καλό κλίμα, χωρίς να φαίνεται πως απειλείται άμεσα η εκταμίευση τόσο της τρέχουσας δόσης (του Μαρτίου) όσο και των αμέσως επόμενων.

Γενικότερα, φαίνεται πως έχει δοθεί στην Ελλάδα μια άτυπη περίοδος χάριτος τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, προκειμένου η κυβέρνηση να καταφέρει να βρει τον βηματισμό της και να αρχίσει να αποδεικνύει πως μπορεί να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε και υπέγραψε.

Και μπορεί βέβαια η κυβέρνηση να μην μπορεί να αντέξει πολιτικά ζητήματα, όπως η νέα μείωση του κατώτατου μισθού ή οι ωμές απολύσεις στο Δημόσιο, ωστόσο μέχρι το καλοκαίρι θα έχει χρονικό περιθώριο να παρουσιάσει κάποιο έργο στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, της περιστολής των δημοσίων δαπανών και μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών.


Το μεγάλο στοίχημα

Πέρα όμως από τις επιφυλάξεις ορισμένων κύκλων ότι τελικά η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει τους επόμενους μήνες να υλοποιήσει τα υπεσχημένα προς τους δανειστές της, όλοι συμφωνούν πως το μεγάλο στοίχημα για την οικονομία και τις αγορές είναι το κατά πόσον το υλοποιούμενο σχέδιο σταθεροποίησης της οικονομίας το 2013 θα μπορέσει να στεφθεί με επιτυχία.

Οι αισιόδοξοι παράγοντες της αγοράς βασίζονται στην αυξημένη τουριστική κίνηση, στη νέα άνοδο των εξαγωγών, στη σταθεροποίηση της βιομηχανικής παραγωγής από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους, στην επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων από το φθινόπωρο και στην εντονότερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, κυρίως από το τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και κάποια βελτίωση της κατάστασης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία από το καλοκαίρι και μετά, τότε μπορούμε ίσως να δούμε μια εικόνα σταθεροποίησης γύρω στα τέλη του 2013.

Οι ίδιοι κύκλοι επίσης επικαλούνται και τους δείκτες επιχειρηματικού κλίματος του ΙΟΒΕ που παρουσιάζονται ανοδικοί από μήνα σε μήνα - ο Φεβρουάριος έκλεισε στο υψηλότερο σημείο του δωδεκαμήνου.


Τα προβλήματα

Πολλοί παράγοντες της αγοράς ωστόσο δεν συμμερίζονται ένα τόσο θετικό σενάριο κι εκφράζουν τέσσερις βασικές ενστάσεις:

1. Τα όποια οφέλη στην οικονομία από την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και από την προσέλκυση νέων επενδύσεων είναι αμφίβολο αν θα προφτάσουν να έρθουν από τη φετινή χρονιά, εκτιμώντας ως πιθανό χρόνο έλευσης γύρω στα μέσα ή τα τέλη του 2014.

2. Η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία δεν βελτιώνεται με τους αναμενόμενους ρυθμούς, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα μηνύματα της αγοράς. Η τόνωση των χορηγήσεων στις επιχειρήσεις είναι αργή, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει καθυστερήσει και ο ρυθμός αποπληρωμής των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους προμηθευτές του είναι ιδιαίτερα χαλαρός.

3. Η ύφεση στην Ευρώπη, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και το ισχυρό ευρώ είναι παράγοντες που προβληματίζουν έντονα τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και πολύ πιθανόν να επηρεάσουν τις φετινές τους επιδόσεις.

4. Το πρόγραμμα επίτευξης θετικού πρωτογενούς αποτελέσματος περνά μέσα από πολλές προκλήσεις, με κυριότερη την ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων μέσα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Χαρακτηριστική είναι επίσης και η άποψη πως «βρισκόμαστε και πάλι σε σημείο καμπής», η οποία αναφέρθηκε στο χθεσινό εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της (συνήθως αισιόδοξης) Alpha Bank.

Συνολικότερα, αυτό που προβληματίζει την αγορά είναι η απουσία ενός γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού για την οικονομία.

Για παράδειγμα, μερικοί παράγοντες αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν την ώρα που επιθυμείς να αυξήσεις τις εξαγωγές σου και να υποκαταστήσεις τις εισαγωγές με εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα το κράτος να αυξάνει δραματικά το κόστος των επιχειρήσεων με φόρους και το κόστος των καυσίμων.

Επίσης, πώς η κυβέρνηση την ώρα που φιλοδοξεί να προσελκύσει ξένους για να αγοράσουν ακριβά σπίτια στην Ελλάδα (τόνωση οικοδομικής δραστηριότητας, εισαγωγή συναλλάγματος) σχεδιάζει υψηλότατο φορολογικό συντελεστή στα ακριβά ακίνητα, ο οποίος θυμίζει περισσότερο δήμευση, παρά φόρο πλούτου σε ακίνητη περιουσία…


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v