Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Κοινωνικό συμβόλαιο με το επιχειρείν

"Υποχρέωση της πολιτείας και των υπουργών είναι η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για να αναλάβουν οι νέοι το ρίσκο να τολμήσουν τη νέα ιδέα να την κάνουν επένδυση", δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. 

Σαμαράς: Κοινωνικό συμβόλαιο με το επιχειρείν
Δίαυλο επικοινωνίας με τις νεοφυείς επιχειρήσεις προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και η Κυβέρνηση και δη τα παραγωγικά υπουργεία να γίνουν γνώστες και αρωγοί της προσπάθειας ανάδειξης αυτής της προσπάθειας άνοιξε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

"Χρειάζεται κινητοποίηση και διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας. Νέες ιδέες υπάρχουν, αλλά δεν πρέπει να βρίσκουν απέναντι τοίχο από την Πολιτεία. Εκεί που το κράτος χρειάζεται είναι η χρηματοδότηση, το χτύπημα της γραφειοκρατίας και η δημιουργία μιας νέας κουλτούρας. Υποχρέωση της Πολιτείας και των υπουργών εδώ είναι η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να αναλάβουν οι νέοι το ρίσκο να τολμήσουν τη νέα ιδέα να την κάνουν επένδυση. Και έτσι θα δημιουργηθεί υπεραξία που θα αναθερμάνει την οικονομία. Αυτό το νέο αίμα, το νέο οξυγόνο στις φλέβες της οικονομίας".

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος βρέθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης για συνάντηση με εκπροσώπους περίπου 20 νεοφυών επιχειρήσεων. Στη συνάντηση παρούσα ήταν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε επίσης: "Η χώρα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο ακόμη και σε αυτήν τη μεγάλη κρίση καταφέρνει να δημιουργεί και να ξεχωρίζει. Νέα παιδιά με γνώσεις, ταλέντο και διάθεση για δουλειά. Η σημερινή συνάντηση συμβολίζει το αγκάλιασμα των νεοφυών επιχειρήσεων, που μπορούν να προσφέρουν ανάσες καινοτομίας και ανταγωνιστικότητα στην ελληνική οικονομία. Υποχρέωσή μας να εμπνεύσουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στους νέους και στην Πολιτεία. Στόχος η ανοικοδόμηση της χώρας και η εύρεση νέων θέσεων εργασίας μέσα από νέες, καινοτόμες, ρηξικέλευθες προτάσεις, που μπορούν να είναι βιώσιμες. Να διαμορφώσουμε μια βάση δημιουργικότητας νεοφυών επιχειρήσεων. Πιστεύουμε ότι η στρατηγική στήριξης είναι μια ρεαλιστική στρατηγική, ένας βασικός δρόμος εξόδου από την κρίση".

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης η συζήτηση με τις νεοφυείς επιχειρήσεις ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς ασχολήθηκε με "την Ελλάδα που καινοτομεί, παλεύει και νικάει".

Ο πρωθυπουργός ήθελε να ακούσει ιδέες για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και συμφωνήθηκε ότι:

- Θα σχηματιστεί ολιγομελής επιτροπή νεοφυών επιχειρήσεων για επαφές με υπουργείο Ανάπτυξης

- Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα δίνουν ιδέες για διευκόλυνση επιχειρηματικότητας

- Θα συμμετάσχουν στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να δει τους νεοφυείς επιχειρηματίες για να μάθει κάποιες νέες ιδέες. Μεταξύ των όσων αναφέρθηκαν ήταν και η δυνατότητα αγροτών να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ή άλλοι επαγγελματίες να μπορούν να πληρώσουν για διδακτορικό κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα με όσα ανέφεραν οι επιχειρηματίες ο πρωθυπουργός καλούσε επι τόπου τηλέφωνο τον αρμόδιο υπουργό και ζητούσε να υπάρξει άμεση συνεργασία για να λυθούν τα προβλήματα.

Ο κ. Π. Ζαμάνης αντιπρόεδρος της Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν πολύ θετική και σημείωσε: "δεν θέλαμε να παραπονεθούμε αλλά να βοηθήσουμε να διορθωθούν κάποια πράγματα και ήταν το πρώτο βήμα συνεργασίας μέσω της επιτροπής που θα συσταθεί και θα συνεννοείται με τους υποδοχείς σε κάθε αρμόδιο υπουργείο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v