Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί παίζει... καθυστέρηση η Επιτροπή Παιγνίων

Σε εργαλείο απορρύθμισης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών έχει μετατραπεί η ΕΕΕΠ. Οι καθυστερήσεις στην προώθηση του θεσμικού πλαισίου και η έλλειψη προσωπικού. Πώς επηρεάζεται η αγορά και η εποπτεία.

Γιατί παίζει... καθυστέρηση η Επιτροπή Παιγνίων
Σε εργαλείο απορρύθμισης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών έχει μετατραπεί η Επιτροπή Ελέγχου & Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), σύμφωνα με στελέχη εταιρειών του κλάδου, τα οποία προσπαθούν να εξηγήσουν τις μεγάλες εκκρεμότητες που σέρνονται επί μήνες.
 
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ Ευγένιος Γιαννακόπουλος, για πολλά χρόνια συνεργάτης του Ευάγγ. Βενιζέλου, έχει παραδεχθεί τις σοβαρές δυσλειτουργίες και την έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών.

Η αρχή καθυστερεί σε όλα τα μέτωπα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πωλεί τον ΟΠΑΠ, ανοίγει την αγορά παιγνίων με την προσθήκη των VLTs, τα καζίνο βουλιάζουν εξαιτίας της κρίσης και οι ξένοι όμιλοι προσφεύγουν ομαδικά σε εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για το θεσμικό πλαίσιο του Διαδικτυακού Στοιχήματος και το μονοπώλιο.

Η ρυθμιστική αρχή της αγοράς τυχερών παιχνιδιών έχει συμβάλει στο να τιναχθεί στον αέρα το χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των παιχνιδομηχανών (VLTs), καθώς καθυστερεί να εκδώσει τον κανονισμό διενέργειας.

Η απόφαση αναμένεται εντός του επόμενου μήνα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ, αλλά ήδη έχει μεταθέσει για το 2014 τη λειτουργία των πρώτων VLTs.

Το ίδιο ισχύει και για το θεσμικό πλαίσιο για το Διαδικτυακό Στοίχημα, η εφαρμογή του οποίου μετατίθεται συνεχώς προς τα πίσω. Υποτίθεται πως στις 19 Μαρτίου λήγει η παράταση που είχε δώσει η Κομισιόν για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο προβλέπει αυστηρότατα πρόστιμα στις εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα με τις 24 επιχειρήσεις που κατέθεσαν αίτηση αδειοδότησης στο υπουργείο Οικονομικών τον Δεκέμβριο του 2011.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΕΕΠ δημοσίευσε επικαιροποιημένη απόφαση για τη λειτουργία της αγοράς διαδικτυακών παιγνίων και τα πρόστιμα σε όσους παρανομούν, η οποία όπως αναφέρεται στο κείμενο «θα τεθεί σε ισχύ έναν μήνα μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Το ενδιαφέρον είναι πως σύμφωνα με την απόφαση η «μαύρη λίστα» με όσους διαδικτυακούς παίκτες παρανομούν και άλλα στοιχεία θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ρυθμιστικής αρχής, η οποία δεν λειτουργεί! Επιπλέον, δεν έχει ψηφιστεί ακόμα το σχέδιο νόμου για την Κεφαλαιαγορά (βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής), το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην Αρχή να συστήσει Σώμα Ελεγκτών Παιγνίων, ενώ παράλληλα της επιτρέπει να συστήνει μικτά κλιμάκια με άλλες δημόσιες υπηρεσίες για τον έλεγχο της λειτουργίας της αγοράς.

Επίσης, ο νόμος θα παρέχει τη δυνατότητα απόσπασης προσωπικού από τα Σώματα Ασφαλείας στην ΕΕΕΠ προκειμένου να τη συνδράμουν στο έργο της.

Έτσι εμφανίζεται το παράδοξο να ανακοινώνεται η εφαρμογή του νόμου για το Διαδικτυακό Στοίχημα, χωρίς η αρμόδια αρχή να έχει το προσωπικό που απαιτείται ώστε να ελέγχονται όσοι παρανομούν.

Η παραδοχή εξάλλου του κ. Γιαννακόπουλου πως η ΕΕΕΠ δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο ήταν μία από τις αφορμές που αξιοποίησε η Κομισιόν όταν ζήτησε την τρίμηνη παράταση στην εφαρμογή του, έπειτα από προσφυγές ξένων ομίλων. Επιπλέον, ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των εταιρειών Διαδικτυακού Στοιχήματος, ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η διαδικασία.

Προς το παρόν, θα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο οι 24 που εμφανίστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, την ίδια ώρα που αποχωρούν τα πλέον ηχηρά ονόματα της διεθνούς αγοράς (ήδη έχουν ανακοινώσει πως φεύγουν η Betfair, η William Hill κ.λπ.).

Ο νόμος προβλέπει πως οι... ΕΠΕ που έχουν την ευλογία του ΥΠΟΙΚ πρέπει κάποια στιγμή να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό που θα προκηρύξει το Δημόσιο για τις άδειες διαδικτυακού στοιχήματος.

Όμως, για να δούμε την προκήρυξη πρέπει να υπάρχουν οι προδιαγραφές από τη ρυθμιστική αρχή. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει ανακοινώσει πως θα παρέχει Διαδικτυακό Στοίχημα από τις αρχές του νέου έτους και πως προτίθεται να συμμετάσχει στον σχετικό διαγωνισμό, αλλά παραμένει άγνωστο πότε θα προκηρυχθούν οι άδειες και με ποιους όρους.

Εκτός από τις τεράστιες ρυθμιστικές εκκρεμότητες, η διοίκηση της ΕΕΕΠ έχει και άλλους πονοκεφάλους, όπως το περίφημο πληροφοριακό σύστημα με το οποίο θα συνδέονται όλα τα VLTs, η λειτουργία των «καρτών - παίκτη» που θα χρησιμοποιούνται για τη συμμετοχή στα παιχνίδια κ.λπ.

Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά περιλαμβάνεται και ρύθμιση η οποία «δένει» τη λειτουργία της τριμελούς επιτροπής ελέγχου της ΕΕΕΠ η οποία θα λειτουργεί εντός του ΟΠΑΠ και θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) στις αποφάσεις του Δ.Σ. του οργανισμού.

Πρόκειται για μία ακόμα πλευρά της πρόσφατης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τη γνωστή γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναφέρει πως για να διατηρήσει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στα τυχερά παιχνίδια η κυβέρνηση πρέπει να αποδεικνύει συνεχώς πως εξυπηρετεί σκοπούς προστασίας του δημοσίου συμφέροντος (περιορισμός εθισμού, έλεγχος μαύρου χρήματος κ.λπ.).

Οι ξένοι όμιλοι του Διαδικτυακού Στοιχήματος, βέβαια, δεν έχουν την ίδια γνώμη και με νέα καταγγελία προς την Κομισιόν (την κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα η Remote Gambling Association - RGA) υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση στην ουσία κλείνει την αγορά προς όφελος του ΟΠΑΠ.

Ειδικά για το Διαδικτυακό Στοίχημα, η RGA (εκπροσωπεί τους ισχυρότερους ομίλους διεθνώς) τονίζει πως, ενώ οι νόμοι εμφανίζονται να ανοίγουν την αγορά, οι υπουργικές αποφάσεις την κλείνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v