Προ ελλείμματος 450 εκατ. η νέα διοίκηση ΛΑΓΗΕ

Μετά την αλλαγή διοίκηση στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, νέα πρόσωπα τοποθετήθηκαν και στο δ.σ. της εταιρείας που ασκεί καθήκοντα λειτουργού της αγοράς ηλεκτρισμού -ΛΑΓΗΕ, η οποία ανήκει 100% στο Ελληνικό Δημόσιο.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Προ ελλείμματος 450 εκατ. η νέα διοίκηση ΛΑΓΗΕ
Συνεχίζονται οι αλλαγές στις ενεργειακές εταιρείες αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ. Έτσι μετά την αλλαγή διοίκηση στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τοποθετήθηκαν νέα πρόσωπα στο δ.σ. της εταιρείας που ασκεί καθήκοντα λειτουργού της αγοράς ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ), η οποία ανήκει 100% στο Ελληνικό Δημόσιο.

Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο μηχανικός Δρ Αναστάσιος Γκαρής, ο οποίος μέχρι το 2009 ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Δημήτριος Καπετανάς και μέλη οι: Γρηγόριος Κούτρας Οικονομολόγος, Λεωνίδας Τσιγώνιας, Μαθηματικός αναλυτής Η/Υ, ο Μάριος Ρούσσος, Μηχανολόγος Μηχανικός και ο Κωνσταντίνος Αδαμίδης, απόφοιτος ΑΣΟΕ.

Η νέα διοίκηση του ΛΑΓΗΕ παραλαμβάνει την εταιρεία σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, καθώς οι λογαριασμοί τους οποίους διαχειρίζεται και συγκεκριμένα ο λογαριασμός ημερήσιων συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας και ο λογαριασμός ΑΠΕ, είναι έντονα ελλειμματικοί.

Το έλλειμμα του πρώτου ανέρχεται σε περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ, λόγω του μεγάλου αριθμού ανεξόφλητων λογαριασμών, ενώ το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών, αιολικών κ.λπ., περίπου 330 εκατομμύρια ευρώ (σύνολο δηλαδή 450 εκατ. ευρώ), με τάση να ανέλθει σε 670 εκατομμύρια στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τις προβολές που κάνει ο ΛΑΓΗΕ.


Οι αλλαγές

Αναφορικά με τις αλλαγές σε ενεργειακές εταιρείες, σημειώνεται ότι συνεχίζεται η εκκρεμότητα με τη διοίκηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΑΔΜΗΕ. Ήδη έχουν ζητηθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ οι παραιτήσεις τεσσάρων μελών του εποπτικού συμβουλίου, το οποίο στη συνέχεια θα προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, όπως προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος και ο κανονισμός λειτουργίας του.

Ωστόσο με δεδομένο ότι η ανεξαρτησία της λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ έναντι της μητρικής εταιρείας θα πρέπει να πιστοποιείται από τη ΡΑΕ, προβλέπεται η παρέμβαση της Αρχής στις περιπτώσεις που μέλη του εποπτικού συμβουλίου παραιτούνται πριν από τη λήξη της θητείας τους. Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ να αιτιολογήσει τις απομακρύνσεις, προκειμένου να τις εγκρίνει ή όχι, θέτοντας έτσι ερωτήματα για την ανεξαρτησία του ΑΔΜΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση οι προωθούμενες αλλαγές και στις ενεργειακές εταιρείες, έχουν να κάνουν με την ανακατανομή των θέσεων σε διοικήσεις επιχειρήσεων, οργανισμών και Ταμείων που ελέγχονται από το Δημόσιο με την ποσόστωση μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, χωρίς να αξιολογούνται τα προσόντα των υποψήφιων σε σχέση με τις απαιτήσεις της κάθε θέσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v