Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τετ α τετ Σαμαρά με τρόικα

Το κρίσιμο ραντεβού Σαμαρά - τρόικα. "Ορισμένα θέματα πιθανόν να κλείσουν σήμερα. Είμαι αισιόδοξος", δηλώνει ο Στουρνάρας. Ημέρα συνεχών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Τα ανοικτά μέτωπα.

Το τετ α τετ Σαμαρά με τρόικα
Νέος μαραθώνιος επαφών στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα προηγήθηκε του ραντεβού Σαμαρά με Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς. Σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα είχε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης με συμμετοχή των Χρ. Σταϊκούρα και Στ. Παπασταύρου.

O υπουργός Οικονομικών βγαίνοντας από το γραφείο του δήλωσε πως «ορισμένα θέματα πιθανόν να κλείσουν σήμερα. Είμαι αισιόδοξος, η συζήτηση συνεχίζεται».

Νωρίτερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης είχε ολιγόλεπτη συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες παρέδωσε αναλυτικό σημείωμα για το πρόγραμμα κινητικότητας, καθώς και το σχέδιο των αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει τα μέτωπα πριν από το ταξίδι Σαμαρά στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί Πέμπτη και Παρασκευή και να ξεμπλοκάρει η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Πρακτικά, πίσω από τις καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και τις εμμονές της δεν βρίσκεται τίποτε άλλο από την ανησυχία της για το ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό που μπορεί να προκύψει το 2013.

Όπως μετέδωσε από το πρωϊ το Euro2day πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι δανειστές έχουν εντοπίσει τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλίσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Δεν είναι άλλος από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία ήδη από τον Ιανουάριο «ρούφηξαν» το 13,4% των δαπανών που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το σύνολο του έτους.

Τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι ενδεικτικά των κινδύνων. Τον Ιανουάριο, οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν σε 2,531 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,686 δισ. ευρώ ή στο 13,4% των συνολικών ετήσιων δαπανών ύψους 12,604 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν φάνηκε διατεθειμένη να ανοίξει ζήτημα μαύρης τρύπας ή πολύ περισσότερο -στην παρούσα φάση- θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων. Επιθυμεί όμως να λάβει τα μέτρα της ώστε να προλάβει τον κίνδυνο πριν αυτός μετατραπεί σε απειλή για τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο