Επιστολή στήριξης της RSS στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ

Επιστολή στήριξης του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, αναφορικά με την υπόθεση διόγκωσης των εκτιμήσεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας για το 2009, απέστειλε η RSS στον Κάρολο Παπούλια.

Επιστολή στήριξης της RSS στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ
Επιστολή στήριξης του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, αναφορικά με την υπόθεση διόγκωσης των εκτιμήσεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας για το 2009, απέστειλε η Βασιλική Στατιστική Εταιρία (RSS) της Βρετανίας στον Κάρολο Παπούλια.

Όπως σημειώνει στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Βασιλική Στατιστική Εταιρία δεν έχει κανέναν λόγο να αμφισβητεί την εμπιστοσύνη που έχει η Eurostat στην ακεραιότητα των ελληνικών στατιστικών καθώς και στο έργο του κ. Γεωργίου.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η Βασιλική Στατιστική Εταιρία εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα της υπόθεσης κατά του κ. Γεωργίου και προτρέπει να γίνουν όλα τα δέοντα για να διασφαλιστεί ότι ο κ. Γεωργίου θα τύχει μιας καθ’ όλα δίκαιης ακροαματικής διαδικασίας.


Η επιστολή της Βασιλικής Στατιστικής Εταιρίας

«Αγαπητέ κ. Παπούλια,

Γράφω εκ μέρους της Βασιλικής Στατιστικής Εταιρίας (RSS) αναφορικά με τις δικαστικές διαδικασίες που κινούνται κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Ανδρέα Γεωργίου.

Τα πρότυπα για την παραγωγή των επίσημων στατιστικών, όσον αφορά τόσο στην ποιότητα όσο και στην ακεραιότητα, έχουν καθιερωθεί σε διεθνές επίπεδο με τη δήλωση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις Βασικές Αρχές για τις Επίσημες Στατιστικές. Ως μία από τις ηγετικές, παγκοσμίως, στατιστικές εταιρίες, με μέλη της στατιστικούς με αντικείμενο τις επίσημες στατιστικές από πολλές χώρες, η Βασιλική Στατιστική Εταιρία ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την προσήλωση στα εν λόγω πρότυπα ανά τον κόσμο.

Σε μια ανοικτή επιστολή προς τα μέλη της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος, ο Γενικός Διευθυντής της Eurostat, Walter Radermacher, εχει επιβεβαιωσει την εμπιστοσύνη της Eurostat στην ακεραιότητα των ελληνικών στατιστικών για τις οποίες ήταν αρμόδιος ο Ανδρέας Γεωργίου από τη θέση του ως Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ. Η Βασιλική Στατιστική Εταιρία δεν έχει κανέναν λόγο να αμφισβητεί την εμπιστοσύνη που έχει η Eurostat σε αυτές τις στατιστικές καθώς και στο έργο του κ. Γεωργίου.

Βάσει των πληροφοριών που έχουμε στη διάθεσή μας, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα της υπόθεσης κατά του κ. Γεωργίου. Θα θέλαμε να προτρέψουμε έτσι ώστε να γίνουν όλα τα δέοντα για να διασφαλιστεί ότι ο κ. Γεωργίου θα τύχει μιας καθ’ όλα δίκαιης ακροαματικής διαδικασίας.

Επιπλέον, θα είναι ζωτικής σημασίας αυτοί που εργάζονται στην ελληνική στατιστική υπηρεσία να είναι σίγουροι ότι μπορούν να επιτελούν το έργο τους να παράγουν αδιάβλητα στοιχεία βάσει του επαγγελματικού τους καθήκοντος και σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Δεν θα πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία ότι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, χωρίς να δέχονται παρεμβάσεις ή πιέσεις, συγκαλυμμένες ή πραγματικές. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι θα τους δοθεί η απαραίτητη διαβεβαίωση.
Με ειλικρινείς χαιρετισμούς,

John Pullinger
Πρόεδρος της Βασιλικής Στατιστικής Εταιρίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v