Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαράτσι και το 2013 εισηγείται ο Στουρνάρας

Να εισπράξει μέσω ΔΕΗ το χαράτσι και το 2013 προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. H εισήγηση Στουρνάρα για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της τρόικα. Μείωση ανεργίας το αίτημα Σαμαρά στη Σύνοδο. Τι είπε για Γκρίλο.

Χαράτσι και το 2013 εισηγείται ο Στουρνάρας
Στη διατήρηση του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ και το 2013 προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, με πιθανές τροποποιήσεις που θα το καθιστούν ελαφρά ηπιότερο.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η εισήγηση του Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της τρόικα, η οποία υποστηρίζει ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να εφαρμόσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, πάντως, που πιθανότατα θα προκαλέσει κόντρα μεταξύ των τριών κομμάτων δεδομένου ότι τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν ταχθεί ενάντια σε μια τέτοια εξέλιξη.

Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ότι ο «Α.Μανιτάκης κάνει καλά τη δουλειά του», ενώ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι μπορεί η εκταμίευση της δόσης να αποφασιστεί στο eurogroup της 10ης Απριλίου.

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Α. Σαμαράς στην ομιλία του υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός, ώστε διαρθρωτικά κονδύλια που ήδη υπάρχουν να μετατραπούν σε στοχευμένες δράσεις ειδικά για την στήριξη της ανεργίας των νέων. Το θέμα είναι πολιτικό, καθώς, αν δεν μειωθεί η ανεργία στο Νότο θα εμφανίζονται «Φαινόμενα Γκρίλο» στην πολιτική σκηνή, σημείωσε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Προσερχόμενος στην Σύνοδο ο κ. Σαμαράς κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος: "Η Ευρώπη επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, που είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της ΕΕ σήμερα και είναι το πρώτο πρόβλημα γιατί η έλλειψη ανάπτυξης δημιουργεί ανεργία και ειδικά ανεργία στους νέους. Υποφέρουμε διότι έχουμε την υψηλότερη ανεργία των νέων, την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη και την υψηλότερη ανεργία στην ιστορία μας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η συνάντηση που έχουμε σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντική"


Γιατί επιμένει η τρόικα στο χαράτσι

Η τρόικα θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμα έτοιμη να καθιερώσει και κυρίως να εισπράξει τον νέο φόρο. Κι αυτό για τρεις λόγους:

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή του νέου φόρου είναι να υπάρξει επικαιροποίηση του αρχείου Ε9 με τα αγροτεμάχια. Θεωρητικά, όπως προέβλεπε ο τελευταίος φορολογικός νόμος, οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα έπρεπε από τις αρχές του έτους να έχουν δηλώσει εκ νέου τα αγροτεμάχιά τους. Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή όμως δεν έχει ακόμα ανοίξει.

- Υπάρχουν καθυστερήσεις στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Το πόρισμα για την προσέγγιση αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες θα έπρεπε να έχει παραδοθεί στις 28 Φεβρουαρίου στην ηγεσία του υπουργείου. Θα παραδοθεί εντός των επόμενων ημερών και εν συνεχεία, αφενός θα πρέπει να εξομοιωθούν αντικειμενικές και αγοραίες τιμές, αφετέρου θα πρέπει να επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα.

- Ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Παρότι η κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου τουλάχιστον 50.000 ευρώ, συντελεστές φόρου και κλιμάκια δεν έχουν ακόμα κλειδώσει.

Παράλληλα, η αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων από τον ενιαίο φόρο θεωρείται από τους εκπροσώπους της τρόικας επισφαλής ως προς την είσπραξη των προσδοκώμενων εσόδων, καθώς σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα βεβαιωνόταν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και τα ειδοποιητήρια πληρωμής θα ήταν αντίστοιχα αυτών του ΦΑΠ ή του φόρου εισοδήματος, όπου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορολογουμένων αυξάνονται δραματικά μήνα με τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος εξοφλείται το χαράτσι για το 2012. Αν περάσει η γραμμή της τρόικας και το χαράτσι παραμένει για έναν ακόμα χρόνο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν, με το που θα τελειώσουν τον Μάιο οι δόσεις για το 2012, να αρχίσουν να εξοφλούν από το καλοκαίρι το χαράτσι του 2013. Και από το 2014, τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v