Εκτος στόχου η εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων

Εκτός προγραμματισμού έχουν τεθεί οι στόχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν τεθεί από την τρόϊκα για επιτάχυνση των εκκρεμών φορολογικών δικών. Προωθούνται αλλαγές στο πλαίσιο για να ανατραπεί η εικόνα.

Εκτος στόχου η εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων
Εκτός προγραμματισμού έχουν τεθεί οι στόχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν τεθεί από την τρόϊκα για επιτάχυνση των εκκρεμών φορολογικών δικών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι τις 31/6/2013 θα είχαν εκδικαστεί όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια (165.000) ώστε να εισπραχθούν έσοδα από το Δημόσιο.

Το αρχικό πλάνο εγκαταλείφθηκε κατά την σύσκεψη που είχε το κλιμάκιο της τρόικας με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς οι προθεσμίες που είχαν τεθεί ήταν επί της ουσίας ουτοπικές. Βασικοί λόγοι για την μη τήρηση του προγράμματος ήταν οι απεργίες των δικαστικών λειτουργών αλλά και το γεγονός ότι στις εκκρεμείς υποθέσεις είχαν προστεθεί και μερικές χιλιάδες ακόμα εντός του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο τρόικα και υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησαν ότι οι μεγάλες φορολογικές υποθέσεις, άνω των 500.000 ευρώ θα εκδικάζονται εντός τριμήνου. Σε αυτή την κατεύθυνση μάλιστα διαφαίνεται ότι θα υπάρξει αναθεώρηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και αποδείχτηκε ατελέσφορο στην πράξη.

Κατόπιν αυτών το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να:

-Επεκτείνει το μέτρο της διαμεσολάβησης (εξωδικαστική επίλυση διαφορών) και στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπως και στις αστικές μικροδιαφορές μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ.

-Καθιερώσει τον θεσμός των «ενδικοφανών» προσφυγών. Δηλαδή θα συγκροτήσει ειδικές επιτροπές, (από συνταξιούχους δικαστές, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που έχουν βγει στη σύνταξη, καθηγητές Πανεπιστημίων, μέλη Δικηγορικών Συλλόγων και Επιμελητηρίων, κ.λπ.) που θα αποφασίζουν ποιες υποθέσεις θα πρέπει να δικάζονται και ποιες να απορρίπτονται.

Επίσης αναμένεται να αναμορφωθεί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, να εισαχθεί η ηλεκτρονική κατάθεση προσφυγών, δικογραφιών, κ.λπ. και στη Διοικητική Δικαιοσύνη και να εφαρμοστεί η τηλεδιάσκεψη στις πολιτικές υποθέσεις.

Τέλος, θα υπάρξει ανακατανομή των διοικητικών δικαστών κατά δικαστήριο, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v