Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμία ανησυχία για τις καταθέσεις στην Ελλάδα

Το ΤΤ πιθανότερος αγοραστής των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων Κύπρου και CBP. Η ΤτΕ προχωρά σε διερεύνηση ενδιαφέροντος. Τα κεφάλαια 1 δισ. και πως θα καλυφθούν. Κανένας λόγος ανησυχίας για καταθέσεις στην Ελλάδα.

Καμία ανησυχία για τις καταθέσεις στην Ελλάδα
Ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία για την απόσχιση και πώληση σε ελληνική τράπεζα των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας να εξουσιοδοτήσει την Τράπεζα της Ελλάδος να προβεί στην αναγκαία διερεύνηση ενδιαφέροντος.

Στο Συμβούλιο μετείχαν εκτός του υπουργού Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταικούρας, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος, ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Παπαδάκης και ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς κ. Μποτόπουλος. Στην συνεδρίαση συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης και η κ. Σακελλαρίου εκ μέρους του ΤΧΣ, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά:

«Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας συγκλήθηκε σήμερα με θέμα την απόφαση που ελήφθη από το Eurogroup αναφορικά με την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Eurogroup και Κυπριακών Αρχών σε σχέση με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η ως άνω συμφωνία διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες των υποκαταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα, διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν επιβαρύνει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο της ως άνω συμφωνίας, το Συμβούλιο ομόφωνα εισηγείται την μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Για τον σκοπό αυτόν, η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των υφισταμένων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς αγορά των ως άνω στοιχείων».

Η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να ολοκληρώσει τη διερεύνηση, εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να ψηφισθεί από την Κυπριακή Βουλή το Μνημόνιο. Εφόσον τα μέτρα ψηφισθούν στην Κύπρο την Δευτέρα θα πρέπει να έχει αποφασισθεί σε ποιο ή σε ποια τραπεζικά ιδρύματα θα καταλήξει μέρος ή το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των εν Ελλάδι κυπριακών υποκαταστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να έχει ως την Τρίτη «αίσθηση» για το ενδιαφέρον που μπορεί να εκδηλωθεί. Δεν αποκλείει την περίπτωση ξένου επενδυτή, θέμα που, αν και εφόσον προκύψει, θα εξεταστεί από την ΤτΕ.

Όπως σημειώνεται, οι εξελίξεις αυτές δεν θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, ενώ ξεκαθαρίζεται για μια ακόμα φορά ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός. «Ακόμα και αν προκύψει ‘κάτι’ αυτό θα ουδετεροποιηθεί», υποστηρίζει η ίδια πηγή.

Παρ ότι βρισκόμαστε στην έναρξη της επίσημης διαδικασίας και ως εκ τούτου τίποτε προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί, η λύση της απόσχισης και εισφοράς των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Τράπεζα Κύπρου και CPB στο νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μοιάζει ως η πιθανότερη λόγω απλούστερης διαδικασίας, αλλά και της απουσίας ενδιαφέροντος από πλευράς συστημικών τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει ενδιαφέρον από συστημική τράπεζα για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες μιας εκ των Κυπριακών τραπεζών. Ενδιαφέρον που είναι άμεσα συναρτώμενο με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας απόσχισης, μεταβίβασης και ανακεφαλαιοποίησης.


Δάνεια περίπου 19,3 δισ. και καταθέσεις 13,5 δισ. για Κύπρου και CPB σε Ελλάδα

Με βάση τα στοιχεία 30/9/2012 οι δύο κυπριακές τράπεζες διατηρούν εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αθροιστικού ύψους 19,3 δις ευρώ ( 9,5 δισ η Κύπρου, 9,8 δις ευρώ η CPB) και καταθέσεις 12,5 δις ευρώ ( 6,5 δις η Κύπρου, 6 δις η CPB).

Το χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 6,8 δισ. ευρώ από το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο των CPB και Τράπεζα Κύπρου θα καλυφθεί μέσω ELA, ενώ η τράπεζα που θα αποκτήσει τα χαρτοφυλάκια, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, θα λάβει κεφάλαια της τάξης των 1 με 2 δισ. ευρώ. Ένα μέρος των κεφαλαίων θα καλύψει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος και το υπόλοιπο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι κυπριακές τράπεζες τους τελευταίους μήνες έχουν μεταφέρει στην Κύπρο το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που διατηρούσαν τα εν Ελλάδι καταστήματα, οπότε το ενεργητικό τους στην Ελλάδα περιορίζεται κυρίως στις χορηγήσεις.


Κανένας λόγος ανησυχίας για εν Ελλάδι καταθέσεις

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει για τις καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά που αποφάσισε το Eurogroup.

Αυτό ξεκαθάρισε από το πρωί του Σαββάτου με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, βάζοντας οριστικό τέλος στα σενάρια και τις πληροφορίες που προκάλεσαν έντονη ανησυχία νωρίτερα.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε «Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Παράλληλα, μετά τα νέα δεδομένα, ο Γ. Στουρνάρας συγκάλεσε συμβούλιο συστημικής ευστάθειας προκειμένου να εξεταστούν οι εξελίξεις και να προχωρήσουν τα ανοικτά θέματα. Αμεσως μετά αναμένονται δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι τόσο η Κύπρου όσο και η Λαϊκή λειτουργούν στην Ελλάδα ως υποκαταστήματα και όχι ως θυγατρικές και άρα οι καταθέσεις σε αυτές δεν προστατεύονται από την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή από το ΤΕΚΕ, αλλά εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Κυπριακού Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Ωστόσο εφόσον η απόσχιση και «πώληση» των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Κυπριακών τραπεζών διενεργηθεί εντός του Σαββατοκύριακου, πριν δηλαδή τη νομοθέτηση της εισφοράς από την Κυπριακή Βουλή, εξασφαλίζεται η μετάβασή τους στο ΤΕΚΕ και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ακόμη και στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό για να ισχύσει η έκτακτη εισφορά και επί των καταθέσεων στα εν Ελλάδι υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους, να υπάρξει απόφαση της Ελληνικής Βουλής.

Σημειώνεται ότι η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί θυγατρική της CPB και επομένως υπάγεται στο Ελληνικό Δίκαιο και δεν ισχύει η εισφορά επί των καταθέσεων, ενώ αντίθετα η εισφορά ισχύει για όσους είχαν καταθέσεις στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο. Εισφορά θα επιβληθεί και σε όσους είχαν τα κεφάλαια τους σε κυπριακές τράπεζες στο νησί.

Οι άμεσες διευκρινίσεις που παρείχε η κυβέρνηση σε σχέση με την εξασφάλιση των καταθέσεων συνέβαλε, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στο να μην υπάρξει καμία αναστάτωση στους Έλληνες αποταμιευτές. Σύμφωνα με τους ίδιους η ροή αναλήψεων από ΑΤΜs είναι κανονική, καθώς δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις καταθέσεις στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v