Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρά η διάσπαση των κυπριακών τραπεζών

Συνεδρίασε το ΤΧΣ για προσφορές. Έτοιμη η Ελλάδα, περιμένει την Κύπρο. Το χρονοδιάγραμμα, το ενδιαφέρον από συστημικές τράπεζες και ο ρόλος back up του ΤΤ. Καμιά ανησυχία για καταθέσεις. Ενημέρωση Σαμαρά από Στουρνάρα.

Προχωρά η διάσπαση των κυπριακών τραπεζών
Κανονικά προχωρά η διαδικασία εξεύρεσης «αγοραστή» για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες των Κυπριακών τραπεζών, καθώς πολιτική και εποπτική ηγεσία επιθυμούν να ολοκληρωθεί η διαδικασία ως το πρωί της Τρίτης, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην Κύπρο, ώστε να διασφαλισθεί με κάθε τρόπο η σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Η Ελληνική πλευρά έχει αποσυνδέσει το θέμα από τη ψήφιση των μέτρων από πλευράς κυπριακής Βουλής και τρέχει ήδη τις διαδικασίες εξεύρεσης αγοραστή για τα εν Ελλάδι χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών.

Σήμερα νωρίς το απόγευμα κατατέθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσφορές για τα για τα εν Ελλάδι χαρτοφυλάκια των Τράπεζας Κύπρου και CPB και το Ταμείο συνεδρίασε προκειμένου να αξιολογήσει τις προσφορές, σε συνδυασμό με τις κεφαλαιακές ανάγκες που δημιουργούν τα προτεινόμενα σχήματα.

Για να ολοκληρωθεί όμως η διαδικασία θα πρέπει επισήμως να δοθεί από την Κυπριακή πλευρά το πράσινο φως για πώληση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει αύριο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι με τις διοικήσεις των εμπλεκόμενων τραπεζών προκειμένου να ληφθεί η απόφαση της πώλησης.

Η απόφαση πώλησης είναι ανεξάρτητη από τη ψήφιση των μέτρων από την Κυπριακή Βουλή βάσει της σχετικής απόφασης του Eurogroup.

Παρά την καθυστέρηση από πλευράς Κύπρου η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη. «Αγοραστής υπάρχει, μένει να υπάρξει επίσημα και πωλητής», σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ερωτώμενος για τη διάσπαση και πώληση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών δήλωσε, μετά τη συνάντηση σήμερα το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, «δουλεύουμε πάνω σε αυτό», ενώ επανέλαβε ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένες.

Το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσχισης και πώλησης των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών το αργότερο ως το πρωί της Τρίτης, ανεξαρτήτως της προόδου των εξελίξεων στην Κύπρο προκειμένου να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μετάδοσης ενδεχόμενων τριγμών, λόγω αδυναμίας ψήφισης των μέτρων στην Μεγαλόνησο.

Όπως σημειώνεται, από κύκλους του ΥΠΟΙΚ η διάσπαση και πώληση των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών, δεν θα οδηγήσει σε καθυστέρηση την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ενώ ξεκαθαρίζεται για μια ακόμα φορά ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός. «Ακόμα και αν προκύψει ‘κάτι’ αυτό θα ουδετεροποιηθεί», υποστηρίζει η ίδια πηγή.


Ενδιαφέρον από συστημικές τράπεζες-Back up το ΤΤ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές κατ αρχήν ενδιαφέρον για τα εν Ελλάδι χαρτοφυλάκια των Τράπεζας Κύπρου και CPB έχει εκδηλωθεί από συστημικές τράπεζες ενώ το νέο Τ.Τ. λειτουργεί ως back up της διαδικασίας. Αν, δηλαδή, δεν υπάρξουν αξιόπιστες προσφορές για τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών θα κληθεί να τα απορροφήσει

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται από το πρωί του Σαββάτου σε ανοικτή επικοινωνία προκειμένου να δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία αλλά και οι διευκρινίσεις.

Όπως όλα δείχνουν τα δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις, ύψους 4 δισ. ευρώ, τα οποία είναι γραμμένα στα βιβλία των μητρικών κυπριακών τραπεζών αλλά τα διαχειρίζονται τα εν Ελλάδι υποκαταστήματα δεν αποτελούν μέρος της μεταβίβασης. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε το ύψος των προς μεταβίβαση χορηγήσεων μειώνεται περίπου στα 15 με 15,5 δισ. ευρώ.


Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Ευστάθειας

Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας που συνεκλήθη το βράδυ του Σαββάτου αποφάσισε να υπάρξει απόσχιση και μεταφορά των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών σε εγχώρια τράπεζα.

Στο Συμβούλιο μετείχαν εκτός του υπουργού Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταικούρας, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος, ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Παπαδάκης και ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς κ. Μποτόπουλος. Στην συνεδρίαση συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης και η κ. Σακελλαρίου εκ μέρους του ΤΧΣ, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά:

«Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας συγκλήθηκε σήμερα με θέμα την απόφαση που ελήφθη από το Eurogroup αναφορικά με την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Eurogroup και Κυπριακών Αρχών σε σχέση με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η ως άνω συμφωνία διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες των υποκαταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα, διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν επιβαρύνει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο της ως άνω συμφωνίας, το Συμβούλιο ομόφωνα εισηγείται την μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Για τον σκοπό αυτόν, η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των υφισταμένων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς αγορά των ως άνω στοιχείων».

Η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να ολοκληρώσει τη διερεύνηση άμεσα. Εφόσον τα μέτρα ψηφισθούν στην Κύπρο την Δευτέρα θα πρέπει να έχει αποφασισθεί σε ποιο ή σε ποια τραπεζικά ιδρύματα θα καταλήξει μέρος ή το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των εν Ελλάδι κυπριακών υποκαταστημάτων.


Κανένας λόγος ανησυχίας για εν Ελλάδι καταθέσεις

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει για τις καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά που αποφάσισε το Eurogroup.

Αυτό ξεκαθάρισε ήδη από το πρωί του Σαββάτου με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, βάζοντας οριστικό τέλος στα σενάρια και τις πληροφορίες που προκάλεσαν έντονη ανησυχία.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε «Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Οι άμεσες διευκρινίσεις που παρείχε η κυβέρνηση σε σχέση με την εξασφάλιση των καταθέσεων συνέβαλε, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στο να μην υπάρξει καμία αναστάτωση στους Έλληνες αποταμιευτές. Σύμφωνα με τους ίδιους η ροή αναλήψεων από ΑΤΜs είναι κανονική, καθώς δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις καταθέσεις στην Ελλάδα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v