Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί είναι ψύχραιμοι οι τραπεζίτες

Ψυχραιμία δηλώνουν οι Έλληνες τραπεζίτες. Απόλυτα διασφαλισμένες οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών. Τι προβλέπουν οι τραπεζίτες για τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας.

Γιατί είναι ψύχραιμοι οι τραπεζίτες
Έντονη ήταν η ανησυχία που προκάλεσε σε όλες τις κεντρικές τράπεζες η απόφαση του eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις πως το μέτρο αφορά αποκλειστικά και μόνο την κυπριακή οικονομία και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί σε καμία άλλη χώρα του ευρώ.

Οι Έλληνες τραπεζίτες δηλώνουν ξεκάθαρα και σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις στην Ελλάδα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους καταθέτες που διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους στα περίπου 300 υποκαταστήματα που έχουν -αθροιστικά- στην ελληνική αγορά η Τράπεζα Κύπρου, η Λαϊκή Τράπεζα και η Ελληνική Τράπεζα.

"Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες των τριών κυπριακών τραπεζών που διατηρούν τις καταθέσεις τους στα υποκαταστήματα ανά την ελληνική επικράτεια, καθώς όταν θα ανοίξουν, την Πέμπτη το πρωί, τα υποκαταστήματα θα έχουν ήδη περάσει στον έλεγχο μιας εκ των ελληνικών τραπεζών και θα διέπονται από τους κανόνες που ισχύουν για τις ελληνικές τράπεζες", τονίζει στο euro2day υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ στην ίδια γραμμή κινείται και η Τράπεζα της Ελλαδος.

Σημειώνεται ότι τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών θα είναι κλειστά, τα ΑΤΜ όμως θα λειτουργούν κανονικά και θα ανεφοδιάζονται αν πάσα στιγμή.

Δολάρια και φρένο...

Μολονότι η διασφάλιση των καταθέσεων επί ελληνικού εδάφους είναι δεδομένη και δεν αμφισβητείται, το σπάσιμο του ταμπού εκτιμάται ότι θα έχει και ορισμένες επιπτώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα τραπεζικά συστήματα της ευρωπεριφέρειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, η πρώτη επίπτωση αναμένεται να είναι "το πάγωμα για περίπου έξι μήνες των δειλών, αλλά σωτήριων για την εποχή της επιστροφής καταθέσεων στην Ελλάδα από τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τη Μεγάλη Βρετανία".

Το πρόβλημα της Κύπρου, σε συνδυασμό με τυχόν καθυστέρηση στις διεργασίες με την τρόικα, θα φρενάρει την επιστροφή μέχρι να κατακάτσει η σκόνη και να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, αναφέρει στο euro2day κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης.

Σε ό,τι αφορά τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά των καταθετών, τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν πως "υπάρχουν περιπτώσεις πελατών οι οποίοι εκδηλώνουν επιθυμία μετατροπής των καταθέσεών τους σε ξένο νόμισμα, εκτός ευρώ, κυρίως σε δολάριο αλλά και σε αγγλική λίρα". Επίσης, μία άλλη κατηγορία φέρεται να επιδιώκει την τοποθέτηση των χρημάτων σε προϊόντα και υπηρεσίες asset management.

Στον αντίποδα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι μπορεί μεν να φρενάρει η επιστροφή καταθέσεων από τις τράπεζες της βόρειας Ευρώπης, υπάρχει δε μεγάλη πιθανότητα οι ελληνικές τράπεζες να δεχθούν μεγάλα ποσά καταθέσεων από την Κύπρο, όπως εξάλλου έγινε και με τους Έλληνες που πήγαν τα λεφτά τους στη χώρα την εποχή όπου η Ελλάδα ακροβατούσε πάνω από τον γκρεμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο είχαν... μεταναστεύσει ελληνικές καταθέσεις ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων είχαν επιστρέψει τους τελευταίους μήνες κεφάλαια περίπου 5-6 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v