Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόσθετοι φόροι έως 45% για τα εμβάσματα

Ένα βήμα πιο κοντά σε πρόσθετους φόρους έως και 45% στη διαφορά εμβασμάτων που έβγαλαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα του ΥΠΟΙΚ.

Πρόσθετοι φόροι έως 45% για τα εμβάσματα
Ένα βήμα πιο κοντά σε πρόσθετους φόρους έως και 45% στη διαφορά εμβασμάτων που έβγαλαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 και στα δηλωθέντα εισοδήματά τους βρίσκονται από χθες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η προθεσμία υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων στην ειδική εφαρμογή της ΓΓΠΣ έληξε στις 20 Μαρτίου και η ψαριά του υπουργείου Οικονομικών δημιουργεί τις πρώτες προσδοκίες εισπράξεων πρόσθετων φόρων.

Από τους 24.710 φορολογούμενους οι οποίοι σε πρώτη ανάγνωση δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν 7 δισ. ευρώ εμβάσματα που έβγαλαν στο εξωτερικό, παραπάνω από τους μισούς, και συγκεκριμένα 13.710, μπήκαν στην εφαρμογή και υπέβαλαν συμπληρωματικές δηλώσεις.

Άλλοι επικαλέστηκαν μερίσματα και τόκους καταθέσεων που έχουν εισπράξει και δεν έχουν αποτυπωθεί -νόμιμα, καθώς δεν υπήρχε η σχετική υποχρέωση- στις φορολογικές τους δηλώσεις. Άλλοι κατέφυγαν σε επιμερισμό των εμβασμάτων σε συγγενείς και φίλους, άλλοι επικαλέστηκαν δωρεές ή ακόμα και πόρους που προέκυψαν από λίστες γάμου.

Τώρα όλοι θα περάσουν από το κόσκινο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών και όσοι τελικά αποδεικνύεται ότι έκρυψαν λεφτά από τα μάτια της εφορίας θα αντιμετωπίσουν πρόσθετους φόρους έως και 45%. Η νομοθεσία ορίζει ότι στα κεφάλαια που κρύφτηκαν επιβάλλεται ο εκάστοτε ισχύων συντελεστής φορολόγησης εισοδήματος, μαζί βεβαίως με τις αναλογούσες προσαυξήσεις.

Την περίοδο 2009-2011, συνολικά 54.246 φορολογούμενοι έβγαλαν στο εξωτερικό συνολικά κεφάλαια ύψους 22 δισ. ευρώ. Από αυτούς στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων πιάστηκαν 24.710 με διαφορές εμβασμάτων - δηλωθέντων εισοδημάτων της τάξεως των 7 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε η αποστολή ειδοποιητηρίων στους 24.710 για υποβολή πρόσθετων στοιχείων και από αυτούς ανταποκρίθηκαν περίπου 13.710, χωρίς να είναι ακόμα σαφές πόσοι δικαιολογούν και πόσοι όχι τα κεφάλαια που έβγαλαν στο εξωτερικό. Τώρα θα αρχίσει η επεξεργασία των στοιχείων.

Από τους εναπομείναντες 11.000 φορολογούμενους οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν και θα αναζητηθούν στο σύνολό τους, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι περίπου 8.500 απλώς... δεν βρέθηκαν.

Οι συγκεκριμένες επιστολές με τις οποίες ειδοποιούνταν από τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα πρέπει να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις γύρισαν πίσω στη ΓΓΠΣ καθώς δεν βρέθηκαν οι αποδέκτες τους. Εκτιμάται ότι είτε πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πτωχεύσει, είτε για φορολογούμενους οι οποίοι έχουν πεθάνει ή έχουν αλλάξει διεύθυνση χωρίς να έχουν κοινοποιήσει τα νέα στοιχεία στην εφορία τους.

Προς το παρόν, αυτές οι 8.500 υποθέσεις μπαίνουν στην άκρη. Αφού ξεκαθαρίσουν οι πιο εύκολες, στις οποίες θα επιβληθούν πρόσθετοι φόροι, για τους 8.500 φορολογούμενους θα αναζητηθούν οι συνυπόχρεοι, θα επιστρατευτούν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και γενικότερα κάθε μέσο που δίνει ο νόμος προκειμένου να εισπραχθούν φόροι για κεφάλαια τα οποία κρατήθηκαν μακριά από τα μάτια της εφορίας.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν και επιπλέον 2.500 φάκελοι φορολογουμένων οι οποίοι, ενώ έλαβαν το ραβασάκι της ΓΓΠΣ, δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα την παραμικρή κίνηση στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Ορισμένοι εξ αυτών εκτιμάται ότι έχουν ζητήσει προσωπική παράταση, πέραν της 20ής Μαρτίου από τον προϊστάμενο της εφορίας τους, δυνατότητα που είχε παρασχεθεί με σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη σε όσους φορολογούμενους χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ειδικά γι’ αυτούς εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για μερικές ακόμα ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v