Ντυνάν: Απίστευτες κατηγορίες από Γ. Χλαμπουτάκη

Σοβαρότατες καταγγελίες για τα διαχειριστικά ζητήματα τόσο του ΕΕΣ όσο και του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, περιλαμβάνονται στην επιστολή – απάντηση του παραιτηθέντος προέδρου του νοσοκομείου, Γιώργου Χλαμπουτάκη.

Ντυνάν: Απίστευτες κατηγορίες από Γ. Χλαμπουτάκη
Σοβαρότατες καταγγελίες για τα διαχειριστικά ζητήματα τόσο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού όσο και του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, περιλαμβάνονται στην επιστολή – απάντηση του παραιτηθέντος προέδρου του νοσοκομείου, Γιώργου Χλαμπουτάκη, ύστερα από την άρση της εμπιστοσύνης του π. Προέδρου Ανδρέα Μαρτίνη και άλλων 12 μελών του Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού στο πρόσωπό του.

Σύμφωνα με το iatronet.gr, μεταξύ άλλων, ο κ. Χλαμπουτάκης καταγγέλλει παρεμβάσεις που προκαλούσαν κωλυσιεργίες στη λειτουργία των δύο φορέων, σε διαχειριστικές ατασθαλίες που οδήγησαν το νοσοκομείο σε χρέη 256 εκ. ευρώ, σε κατάχρηση του ποσού από τον έρανο για τους σεισμοπαθείς της Αϊτής το 2010 και λεηλάτηση των κληροδοτημάτων του ΕΕΣ.

Την ίδια στιγμή, η διαχειριστική ομάδα του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, υπό τον γενικό διευθυντή Θεμιστοκλή Χαραμή, παραιτήθηκε.

Όσον αφορά δε, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τα ζητήματα διαχείρισης και ολόκληρη η κρίση των τελευταίων μηνών οδήγησε τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/ Ερυθράς Ημισελήνου να απευθύνει επιστολή στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προειδοποιώντας για διαγραφή του ΕΕΣ από το Διεθνή Οργανισμό.

Το σύνολο των ζητημάτων που βλέπουν τις ημέρες αυτές το φως της δημοσιότητας, δεν αποκλείεται να προκαλέσουν παρέμβαση Εισαγγελέα, όμως οι 1.500 εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας πριν καταρρεύσουν οι δύο φορείς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χλαμπουτάκης στην επιστολή του προς τα 13 μέλη του ΚΔΣ του ΕΕΣ, και συγκεκριμένα στους Ανδρέα Μαρτίνη, Βασίλη Λαοπόδη, Βάιο Τζίφο, Κυριάκο Στριγγάρη, Σπυρ. Νικολόπουλο, Ανδρέα Σόλια, Νικ. Δουνδουλάκη, Νικ. Βατάλη, Ευστρ. Παναγάκο, Αλ. Παπαδημητρίου, Αναστ. Κουζούπη, Δέσποινα Περιμένη και Αντ. Πετμεζά, αναφέρει τα εξής:

‘Παρεκκλίνοντας από τις αρχές μου να μην ανταλλάσσω επιστολές με πρόσωπα που θεσμικά συνεργάζομαι, αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω στην επιστολή σας που έλαβα στις 14-3-2013 (πέμπτη κατά σειρά στο πολύ σύντομο διάστημα της προεδρίας μου!!!).

Ακόμη αντιπαρέρχομαι το ανάρμοστο ύφος και την απαξιωτική φρασεολογία της επιστολής σας για το πρόσωπό μου, θεωρώντας ότι δεν χρήζουν απάντησης εκ μέρους μου, αναλογιζόμενος τα ερυθροσταυρικά ιδεώδη, τα οποία υπηρετείτε πολύ περισσότερα χρόνια από μένα, με τη γνωστή αφιλοκερδή προσφορά σας.

Εισέρχομαι τώρα στα κύρια σημεία της επιστολής.

Α. Οι αιτιάσεις σας για καθυστερημένη σύγκληση του ΚΔΣ εγγίζουν τα όρια της αθλιότητας και της συκοφαντίας. Σας γνωρίζω ότι επί των ημερών της προεδρίας μου (από 2-10-2012) οι συνεδριάσεις του ΚΔΣ ήταν ανελλιπείς, στα προβλεπόμενα καταστατικά όρια (16/10/2012, 13/11/2012, 22/11/2012, 12/12/2012 και 22/1/2013). Η τελευταία συνεδρίαση στις 22/1/2013 διακόπηκε από υπαιτιότητά σας, αφού προηγουμένως ανέγνωσα επιστολή – λίβελο που μου αποστείλατε, με ανάρμοστα για ερυθροσταυρίτες περιεχόμενο.

Β. Η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα, αναφορικά με την εξεύρεση επενδυτή για το Ερρίκος Ντυνάν (του οποίου ανέλαβα την προεδρία στις 17/12/2012) και τα ασφυκτικά όρια του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, μου επέβαλαν να πραγματοποιήσω το Φεβρουάριο 2013 πέντε πολύωρες συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Ντυνάν (4/2/2013, 7/2/2013, 11/2/2013, 18, 2/2013 και 28/2/2013) με αποτέλεσμα να μην συγκληθεί ΚΔΣ στον ΕΕΣ τον μήνα αυτό.

Όμως στις 7 Μαρτίου2013, συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή του ΕΕΣ, (υπό συνθήκες που δεν τιμούν όσους προσπάθησαν να την ματαιώσουν) και έλαβε ομόφωνες αποφάσεις σε 31 τρέχοντα θέματα του ΕΕΣ. Τέλος, πριν από την τελευταία επιστολή σας, είχα ήδη αποστείλει πρόσκληση για συνεδρίαση του ΚΔΣ του ΕΕΣ για τη 21/2/2013.

Αναλογισθείτε αν στο παρελθόν είχαν συγκληθεί τόσα ΚΣΔ σε τόσο σύντομο χρόνο. Καταπίπτει λοιπόν ο συκοφαντικός μύθος για άρνηση και κωλυσιεργία στη σύγκληση ΚΔΣ του ΕΕΣ, εκτός αν αυτό ήταν αφορμή για την απαράδεκτη επιστολή σας.

Γ. Ο υπαινιγμός και η αγωνιώδης έκκλησή σας για ενδεχόμενο κίνδυνο εκτροπής στον ΕΕΣ συνεπεία αίτησης διορισμού προσωρινού Δ.Σ. βρίσκεται μακράν των δικών μου αντιλήψεων και προβάλλεται από εκείνους που επισημαίνουν το ενδεχόμενο αυτό, κρίνοντας εν προκειμένω, εξ ιδίων τα αλλότρια.

Δ. Ο έτερος υπαινιγμός σας ότι αίρετε την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου, που εσείς οι ίδιοι με επιλέξατε, με την προσδοκία προφανώς ότι θα ακολουθούσα τη δική σας γνωστή σε όλους τακτική, λυπάμαι αλλά επιλέξατε λάθος πρόσωπο.

Ε. Όσον αφορά τα αναγραφόμενα στην επιστολή σας 'Για τεράστια ευθύνη μου για οποιαδήποτε δυσμενή ή επιζήμια εξέλιξη στη διαδικασία επιλογής επενδυτή για το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν', την ευθύνη αυτή την αποδέχομαι, αφού κανένας από εσάς δεν αισθάνεται την ανάγκη να αναλογιστεί και να αναζητήσει αλλού (ξέρετε πού) τις ευθύνες και τους υπευθύνους για την τραγική οικονομική κατάσταση με χρέη 256 εκ. ευρώ στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο και για τους οποίους υπευθύνους βοά ο τόπος και η κοινή γνώμη.

Οι ευθύνες σας είναι τεράστιες για την υπονόμευση του έργου που προσπάθησα να επιτελέσω στον ΕΕΣ τηρώντας τη νομιμότητα, η οποία είναι βέβαιον ότι ενοχλεί, όπως έπραττα σε όλη μου τη ζωή, ως δικαστικός λειτουργός – Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Προσπάθησα να εφαρμόσω ένα πρόγραμμα χρηστής διοίκησης, άμεσης αναθεώρησης του χρονίζοντος από δεκαετίες απαρχαιωμένου καταστατικού (παρά τις συνεχείς οχλήσεις του ΔΕΣ), επίλυσης των συσσωρευμένων προβλημάτων της προηγούμενης ηγεσίας του ΕΕΣ και αποκατάστασης της απαξιωμένης εικόνας του στη χώρα μας και κυρίως στους διεθνείς οργανισμούς, συναντώντας παντού αντιρρήσεις σας. Εμμένατε σε ένα απαρχαιωμένο καταστατικό του 1965, η διαδικασία αναθεώρησης του οποίου ουδέποτε θα πραγματοποιείτο, αν έλειπε η δική μου πρωτοβουλία.

Στις ευθύνες αυτές εντάσσεται και η επιλογή του χρόνου υποβολής της άρσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, και η οποία συνδέεται άμεσα και άρρηκτα με την τρέχουσα ευρισκόμενη στο τελικό μάλιστα στάδιο, διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή για το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, θέτοντας σε κίνδυνο την ολοκλήρωσή της, καθώς και την τύχη του νοσοκομείου και των 1050 εργαζομένων του.

Ακόμη, οι πρωτοβουλίες μου α) για την ανακίνηση του μείζονος θέματος των κληροδοτημάτων αγνών ευεργετών και δωρητών στον ΕΕΣ, που κυριολεκτικά λεηλατήθηκαν τεχνηέντως και εν αγνοία της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, β) για την άμεση απόδοση του παράνομα κατακρατηθέντος από τον ΕΕΣ και αναλωθέντος ποσού των 233.091 ευρώ από τον έρανο για τους σεισμοπαθείς της Αϊτής το 2010, γεγονός που αποτελεί όνειδος για ερυθροσταυρικό σύλλογο και γ) για άλλες ενέργειες μου, στα πλαίσια πάντα της χρηστής διαχείρισης, φαίνεται ότι σας ενόχλησαν ιδιαίτερα, και έχοντες αυξημένο αίσθημα ευθύνης για την πορεία του ΕΕΣ, αναπολείτε την επιστροφή στο ένδοξο παρελθόν!!!
.

Όμως εδώ κρινόμαστε όλοι και για όλα".

Οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζητούν άμεση παρέμβαση της πολιτείας για το θέμα που έχει προκύψει με τον Ερυθρό Σταυρό και το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, μετά την παραίτηση του προέδρου Γιώργου Χλαμπουτάκη, αλλά και την αποχώρηση της διαχειριστικής ομάδας του νοσοκομείου υπό τον γενικό διευθυντή Θεμιστοκλή Χαραμή.

Οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή διαγραφή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς ο διεθνής οργανισμός ήδη έχει προειδοποιήσει εγγράφως τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ υπογραμμίζουν τις επιπτώσεις για τη χώρα από την αναστολή των υπηρεσιών του Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, για τις κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται βοήθεια και για τους ασθενείς, αντίστοιχα.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι ‘την παρέμβαση αυτή αναμένουμε οι 1050 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και οι 485 εργαζόμενοι του ιστορικού σωματείου του ΕΕΣ. Όσο περνούν οι ώρες και δεν βλέπουμε την παρέμβαση αυτή, την αγανάκτησή μας διαδέχονται η οργή και ο θυμός μας για το αβέβαιο μέλλον μας.

Αδιαμφισβήτητα η αστάθεια στο ΚΔΣ του ΕΕΣ και κατ’ επέκταση στο ΔΣ του ΚΙΕΝ, προκαλεί σοβαρά ζητήματα για το αύριο και των δύο ιδρυμάτων’.

Οι εργαζόμενοι διερωτώνται γιατί συνέβησαν όλα αυτά, τώρα, που κρίνεται η τελική βιώσιμη λύση για το Ερρίκος Ντυνάν και το μέλλον του ΕΕΣ στο Διεθνές Κίνημα.

Σημειώνουν πως τώρα χρειάζεται ‘η αρωγή της Πολιτείας, πριν να είναι πολύ αργά για όλους. Πριν αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αναστείλει τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Πριν πραγματοποιηθεί η προειδοποίηση που γνωστοποίησε με έγγραφό της στις 31 Ιανουαρίου 2013 η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά, ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του ΕΕΣ με τις συμβατικές του υποχρεώσεις και τις αρχές του ανθρωπισμού της Διεθνούς Ομοσπονδίας, θα αναγκαστεί να ενεργοποιήσει επιπρόσθετα μέτρα και την αποσύνδεση του ΕΕΣ από το Διεθνές Κίνημα, γεγονός που δεν αρμόζει ούτε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ούτε στη ίδια τη χώρα. Πριν χιλιάδες ασθενείς του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και χιλιάδες εξυπηρετούμενοι του Ερυθρού Σταυρού σταματήσουν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες μας, ειδικά στις σημερινές κρίσιμες για τη χώρα μας περιστάσεις’.

Καταλήγοντας, τονίζουν τις καταστροφικές συνέπειες της πιθανής απομάκρυνσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τους κόλπους του Διεθνούς Κινήματος, αλλά και της αναστολής λειτουργίας ενός νοσοκομείου ‘κόσμημα’ του μεγέθους και της φήμης του Ερρίκος Ντυνάν’.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v