Στουρνάρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις

Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση νομοσχεδίου για την εξυγίανση της Λαικής σηματοδοτεί και την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης και πώλησης της εν Ελλάδι δραστηριότητάς της.

Στουρνάρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις
Ετοιμη να δράσει είναι η ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλείς, δεν υπάρχει κανένας φόβος επανέλαβε μετά την τηλεδιάσκεψη του eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, χωρίς να κάνει το παραμικρό περαιτέρω σχόλιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η πρόθεση της Κύπρου να προχωρήσει σε διάσπαση της Λαικής σε καλή και κακή τράπεζα απαιτεί ευρωπαική επικύρωση. "Καμία τράπεζα του ευρωσυστήματος δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εξυγίανση αν δεν συμφωνήσει η ΕΚΤ και το Eurogroup" τονίζουν τα ίδια στελέχη.

Αφήνουν δε ανοικτό το ενδεχόμενο οι ευρωπαίοι να απορρίψουν το σενάριο εξυγίανσης της Λαικής κρίνοντας ότι κάτι τέτοιο επιβαρύνει ανισομερώς τους καταθέτες εσωτερικού και εξωτερικού.

Η απόφαση της Κύπρου επιτάσσει άμεσες κινήσεις από την ελληνική πλευρά καθώς σε περίπτωση που ψηφισθεί το νομοσχέδιο από την Κυπριακή Βουλή, πριν την απόσχιση και πώληση της εν Ελλάδι δραστηριότητας της Λαικής (CPB Bank) τότε ισχύει και για τους Έλληνες καταθέτες, ο,τιδήποτε ισχύσει και για τους Κύπριους.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ έχει δεσμευμένο το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ, που όπως έγραψε το Euro2day απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού που διαθέτουν στην Ελλάδα οι τρεις κυπριακές τράπεζες.

Η Λαική διαθέτει στην Ελλάδα χορηγήσεις περίπου 11 δισ. και καταθέσεις ύψους 6 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v