Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Εξέτασε προσφυγές ομολογιούχων για PSI

Συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές συνολικά 10.000 ομολογιούχων οι οποίοι είδαν τις επενδύσεις τους να "εξανεμίζονται" από το PSI του περασμένου Μαρτίου.

ΣτΕ: Εξέτασε προσφυγές ομολογιούχων για PSI
Συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές συνολικά 10.000 ομολογιούχων οι οποίοι είδαν τις επενδύσεις τους να "εξανεμίζονται" από το PSI του περασμένου Μαρτίου.

Στις προσφυγές τους, επί των οποίων αναμένεται να αποφανθεί προσεχώς η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η συμμετοχή τους στο PSI.

Οι προσφυγές στρέφονται κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI.

Προσφυγές έχουν καταθέσει επίσης το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΑ), ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Ιδιωτικού Προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού, το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας-Ειδικός Λογαριασμός Επικούρησης μελών, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Εργαζομένων ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, κ.λπ.

Στην υπόθεση παρενέβη με δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς του δικαστές που θα κρίνουν την υπόθεση " να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων".

"Τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου "κούρεψε" κατά παράβαση του Συντάγματος και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατά 53% όλα τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου" με αποτέλεσμα οι ομολογιούχοι να υποστούν απώλειες περί το 75%", επεσήμανε ο κ. Παξινός τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν "η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και η μεγάλη ζημία των επενδυτών".

Κατά την χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου η πλευρά των ομολογιούχων υποστήριξε ότι από το κούρεμα υπέστησαν ζημία περί το 80% συμπεριλαμβανομένων τον τόκων, ενώ χαρακτήρισαν το δημοσιονομικό όφελος που επετεύχθη "σταγόνα στον ωκεανό" καθώς εξοικονομήθηκε μόλις 1 δισ. ευρώ. Συν τοις άλλοις, το Δημόσιο έχασε, όπως είπαν, την φερεγγυότητά του.

Από την πλευρά του Δημοσίου προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι από το PSI δεν υπήρχε η δυνατότητα εξαίρεσης των φυσικών προσώπων και ότι η εφαρμογή του ήταν επιβεβλημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο που στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας περίπου 300 μικροομολογιούχοι με αποτέλεσμα να διακοπεί για αρκετή ώρα η κυκλοφορία στην οδό πανεπιστημίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v