Σε απολογία καλούνται 10 άτομα για την ΑΓΡΟΓΗ

Κλήση προς απολογία σε δέκα συνολικά άτομα που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες για την υπόθεση των προσλήψεων στην εταιρεία ΑΓΡΟΓΗ απέστειλε ο ανακριτής Γ. Μαλλής.

Σε απολογία καλούνται 10 άτομα για την ΑΓΡΟΓΗ
Κλήση προς απολογία σε δέκα συνολικά άτομα που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες για την υπόθεση των προσλήψεων στην εταιρεία ΑΓΡΟΓΗ απέστειλε ο ανακριτής Γ. Μαλλής.

Πρόκειται για επτά μέλη του ΔΣ της εταιρίας που διώκονται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και τρία μέλη της επιτροπής επιτυχόντων που κατηγορούνται για απλή συνέργεια στην απιστία.

Η υπόθεση αφορά την πρόσληψη 269 ατόμων στην εταιρία χωρίς αντικείμενο, όπως καταγγέλθηκε, το Σεπτέμβριο του 2009 επί υπουργείας Σωτήρη Χατζηγάκη. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, παρά το γεγονός ότι οι προσλήψεις καταγγέλθηκαν ως παράνομες ή άνευ αντικειμένου οι συμβάσεις δεν καταγγέλθηκαν ως το Δεκέμβριο του 2010, ενώ εκτιμάται ότι η ζημία που προκλήθηκε σε βάρος του δημοσίου από την μισθοδοσία τους ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ.

Το σκέλος που αφορούσε σε ενδεχόμενες ευθύνες του υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή χωρίς ωστόσο η τελευταία να προβεί σε κάποια ενέργεια.

Οι 269 υπάλληλοι προσέφυγαν με αγωγή κατά του δημοσίου διεκδικώντας τους μισθούς τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες που ξεκίνησαν απ/ τον αντιπρόεδρο της μετέπειτα κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλο, η κυβέρνηση της ΝΔ λίγο πριν από τις εκλογές με διαγωνισμό-εξπρές, όπως χαρακτηρίστηκε, μεσούντος του Αυγούστου του 2009, προχώρησε σε 269 προσλήψεις για τη χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων. Ο τοπικός Τύπος των Τρικάλων έκανε τότε λόγο για «ανύπαρκτες προσλήψεις», αφού δεν ακολουθήθηκε καμία διαδικασία, και ανέφερε ότι οι περισσότεροι από τους προσληφθέντες είτε προέρχονταν από την εκλογική περιφέρεια του υπουργού κ. Χατζηγάκη είτε ήταν συγγενείς στελεχών τού τότε κυβερνώντος κόμματος.

Το ΠαΣοΚ προεκλογικά είχε δεσμευθεί ότι θα καταργήσει την ΑΓΡΟΓΗ, αν και το ίδιο την ίδρυσε επισημαίνοντας ότι το 1998, λειτουργούσε με 73 άτομα, ενώ το 2009 τα άτομα ξεπέρασαν τα 700.

Η Κατερίνα Μπατζελή μόλις ανέλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε εντολή προς τον τότε πρόεδρο του φορέα κ. Αντ. Χανιωτάκη να μην προχωρήσει στη νομιμοποίηση των προσλήψεων, τις οποίες χαρακτήρισε παράνομες, και εξήγγειλε ότι προτίθεται να καταργήσει την ΑΓΡΟΓΗ.

Έκανε μάλιστα λόγο για «βιομηχανία προσλήψεων», σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι που είχαν προσληφθεί δεν είχαν καμία σχέση με τη χαρτογράφηση αγροτεμαχίων, ούτε με την ψηφιοποίηση των χαρτών, αφού προσελήφθησαν με κομματικά κριτήρια. Οι 83 κατάγονται από τα Τρίκαλα (εκλογική περιφέρεια του κ. Χατζηγάκη) και 23 από τη Λάρισα!

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε και τα βιογραφικά σημειώματα των προσληφθέντων για να αποδείξει ότι προσελήφθησαν παράνομα και δεν έχουν καμία σχέση με επιστήμονες χαρτογράφους για τους οποίους υποτίθεται ότι έγινε διαγωνισμός. Πολλοί από τους προσληφθέντες είναι απόφοιτοι Λυκείου, ελάχιστοι πανεπιστημίου και αρκετοί ήταν αυτοί που δήλωσαν στο βιογραφικό τους ως «άλλες δραστηριότητες» , είτε το... δίπλωμα ΙΧ τους είτε ότι είναι... εθελόντριες του ΕΕΣ. Ορισμένοι δήλωσαν σκιτσογράφοι, άλλοι αγιογράφοι ή βοηθοί μάνατζερ σε ξενοδοχειακή μονάδα.

Ο Κ. Χατζηγάκης είχε κάνει λόγο για «απειλές της κας Μπατζελή με διώξεις και διωγμούς των εργαζομένων στην ΑΓΡΟΓΗ, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι δήθεν οι προσλήψεις «είναι ανύπαρκτες» και ότι «δεν υπάρχει προκήρυξη, δεν υπάρχει απόφαση, δεν τηρήθηκαν διαδικασίες»». Είχε υποστηρίξει ακόμα ότι «η πρόσληψη των 270 υπαλλήλων στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. έγινε με απόλυτα νόμιμο τρόπο, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 13 του Νόμου 2229/94.» παραθέτοντας τις ακριβείς ημερομηνίες ανάρτησης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την υποβολή των βιογραφικών, τη σύσταση 3μελούς επιτροπής αξιολόγησης και τις σχετικές υπογραφές των συμβάσεων, «σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο και όχι προεκλογικά».

Το θέμα είχε φέρει στην επιφάνεια ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι από τους 269 είναι παιδιά ή συγγενείς στελεχών της ΝΔ, συνδικαλιστών, αγροτοσυνδικαλιστών, δημάρχων, διευθυντών υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ 18 είναι συγγενείς πρώην υπουργών και βουλευτών της ΝΔ. Οι προσλήψεις αυτές έγιναν, όπως καταγγέλθηκε, σε προεκλογική περίοδο, το ίδιο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, και ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να τους απολύσει όλους αμέσως. Ο κ. Πάγκαλος είχε καταγγείλει ότι προσελήφθησαν γυμναστές, γυμνάστριες, φιλόλογοι, οικονομολόγοι, ανθρωπολόγοι, ένας ναυπηγός, τεχνολόγοι τροφίμων, κοσμετολόγοι, ένας μακιγέρ, δασοπόνοι, απόφοιτοι σχολών τουριστικών επαγγελμάτων, τελειόφοιτοι λυκείου, δεκάδες φοιτητές και ένας ιδιοκτήτης μπαρ στα Τρίκαλα αντί για επιστήμονες τοπογράφους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v