Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Εσοδα 488 εκ. από κατασχέσεις

Κάτι λιγότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ κατάφερε να εισπράξει το πρώτο δίμηνο του έτους το υπουργείο Οικονομικών από τη δεξαμενή ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 56,6 δισ. ευρώ.

ΥΠΟΙΚ: Εσοδα 488 εκ. από κατασχέσεις
Κάτι λιγότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ κατάφερε να εισπράξει το πρώτο δίμηνο του έτους το υπουργείο Οικονομικών από τη δεξαμενή ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 56,6 δισ. ευρώ. Από αυτά, όμως, 1,3 δισ. ευρώ γεννήθηκαν ακριβώς στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, με τους φορολογούμενους είτε να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, είτε να περιμένουν τις περιβόητες ρυθμίσεις, που ακόμα… έρχονται.

Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και απειλές κατασχέσεων φαίνεται να έκαναν τη δουλειά τους, οδηγώντας στο ταμείο έσοδα 488 εκατ. ευρώ, αν και για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του μνημονίου για εισπράξεις 1,9 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα και το ένα τέταρτο των φρέσκων ληξιπρόθεσμων οφειλών ο δρόμος είναι μακρύς.

Γενικά, τα αποτελέσματα της φορολογικής διοίκησης, τα οποία δημοσιοποίησε η ΓΓΠΣ, δείχνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αποφύγει και πάλι την γκρίνια της τρόικας, αφού το σκηνικό παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο: με εξαίρεση την επιτάχυνση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμα, οι έλεγχοι έχουν μείνει πίσω, όπως και οι εισπράξεις προστίμων, ενώ στο μέτωπο του ΦΠΑ συνεχίζεται η «παράδοση» μη υποβολής δήλωσης από έναν στους πέντε υπόχρεους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ, στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου: 

* 1,316 δισ. ευρώ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το ποσό αυτό ήρθε να προστεθεί σε παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 55,307 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 56,6 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό 9,013 δισ. ευρώ αφορά πτωχευμένες επιχειρήσεις, ενώ οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν σε 488 εκατ. ευρώ. 

* Ένας στους πέντε δεν υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ. Τον Φεβρουάριο, από το 1.066.469 υπόχρεους σε υποβολή περιοδικής δήλωσης, το 79,92% υπέβαλε κανονικά τη δήλωσή του. Για τους υπόλοιπους άρχισε η αναζήτηση με τηλεφωνήματα, email και ειδοποιητήρια από τους εφόρους. Από τους 214.195 φορολογούμενους οι οποίοι απείχαν πείστηκαν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία ή email να υποβάλουν δήλωση μόλις 13.472. 

* Κοιμούνται… ήσυχοι οι φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου. Σύμφωνα με το μνημόνιο, έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 1.200 έλεγχοι αυτοαπασχολουμένων και φορολογουμένων μεγάλου πλούτου. Το πρώτο δίμηνο ολοκληρώθηκαν μόλις 58 έλεγχοι...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v