Τράπεζες: Πώς θα γίνει το ελληνικό bail–in

Τι εξετάζουν οι τράπεζες για «κούρεμα» υβριδικών και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης. Οι εναλλακτικές προσφορές με μετρητά ή με μετοχές. Πώς το κεφαλαιακό όφελος μπορεί να φθάσει ως 2,3 δισ. Άνοιξε το θέμα η ΕΤΕ.

Τράπεζες: Πώς θα γίνει το ελληνικό bail–in
Στην τελική ευθεία εισέρχεται το bail-in για τους ομολογιούχους των τραπεζών, το «κούρεμα», δηλαδή, των κατόχων υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bonds), καθώς η τρόικα πιέζει να διευθετηθεί το θέμα πριν από την έναρξη των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου.

Όπως είναι γνωστό, το Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου «συνέστησε» τη διενέργεια ενός νέου γύρου ασκήσεων διαχείρισης στοιχείων παθητικού (Liability Asset Management, LME) από τις συστημικές τράπεζες, με στόχο τη μείωση των κεφαλαιακών τους αναγκών. Συνέστησε την εμπλοκή των υβριδικών τίτλων και ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης, αθροιστικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το θέμα, πλέον, ανοίγει και επίσημα καθώς μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την πρόσκληση έκτακτων γενικών συνελεύσεων, οι οποίες θα αποφασίσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής, της Alpha και της Πειραιώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση της ΕΤΕ έδωσε χθες διάσταση στο θέμα, τονίζοντας στους αναλυτές ότι το κεφαλαιακό όφελος της Εθνικής από την εμπλοκή των υβριδικών τίτλων και των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης στην ανακεφαλαιοποίηση θα ανέλθει από 50% έως και 100% της ονομαστικής τους αξίας.

Η Εθνική, χωρίς να το πει ευθέως, περιέγραψε ότι η όποια λύση θα διενεργηθεί με όρους αγοράς και στα ανταλλάγματα θα περιλαμβάνεται και η προσφορά μετοχών.

Τραπεζικοί αναλυτές, με τους οποίους συνομίλησε το Euro2day, τονίζουν ότι με βάση την παραπάνω δήλωση της διοίκησης της Εθνικής το πιθανότερο σενάριο είναι η τράπεζα να προτείνει είτε την ανταλλαγή των τίτλων με μετρητά, αλλά σε discount της τάξεως του 50% σε σχέση με την ονομαστική τους αξία, είτε την ανταλλαγή τους με μετοχές στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.

Αντίστοιχη τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες προκειμένου να πείσουν τους κατόχους υβριδικών και ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης να αποδεχθούν την προσφορά. Τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξουν και αντικίνητρα διακράτησης των υβριδικών και των subordinated bonds, τα οποία θα βοηθήσουν να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής στις δημόσιες προσφορές ανταλλαγής που έπονται.

Οι τράπεζες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο θέμα, καθώς θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν κεφάλαια έως και 2,3 δισ. ευρώ από τους ομολογιούχους, μειώνοντας ισόποσα τις κεφαλαιακές τους ανάγκες ή λειτουργώντας ως κεφαλαιακό απόθεμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Αλ. Τουρκολιάς, στη δήλωσή του με την οποία σχολίαζε τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης 2012 τόνισε πως η τράπεζα επεξεργάζεται σχέδιο «για την άμεση και ενεργητική διαχείριση των πιστωτικών τίτλων του παθητικού με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας».


Δεν θα προσμετρηθούν στο 10% οι μετοχές από μετατροπή ομολογιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα πιέζει το θέμα να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι και την έναρξη των αυξήσεων κεφαλαίου, ενώ έχει διευκρινίσει ότι στην περίπτωση όπου υποβληθούν προτάσεις για ανταλλαγή των υβριδικών και των μετατρέψιμων ομολογιών με μετοχές στο 100% της αξίας τους το ποσό του κοινού κεφαλαίου δεν θα προσμετρηθεί στην κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής.

Αν δηλαδή η Εθνική εξασφαλίσει από ενδεχόμενη μετατροπή 1,2 δισ. ευρώ κοινό κεφάλαιο, αυτό δεν θα προσμετρηθεί στο 1,46 δισ. ευρώ που πρέπει να βάλουν οι ιδιώτες για να καλυφθεί το 10% της ΑΜΚ ύψους 14,6 δισ. ευρώ.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει προσλάβει την BNP ως σύμβουλο για το θέμα, η οποία αναμένεται να προτείνει τρόπους που να ενισχύουν την αποδοχή των προσφορών.


Οι προτάσεις Barnier

Το θέμα της συμμετοχής των κατόχων υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών άνοιξε πρακτικά πριν από περίπου 10 μήνες.

Στις προτάσεις που κατέθεσε ο M. Barnier για την αναμόρφωση των κανόνων που διέπουν το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα ο επίτροπος συμπεριέλαβε και το «κούρεμα» ή ακόμη και τη διαγραφή του συνόλου των απαιτήσεων των ομολογιούχων των τραπεζών.

Το σκεπτικό των προτάσεών του είναι απλό: να υιοθετηθεί και για τις τράπεζες διαδικασία ανάλογη με αυτήν στις εταιρικές πτωχεύσεις, με μεγαλύτερη ταχύτητα όμως στην εφαρμογή.

Όπως ακριβώς οι πιστωτές των επιχειρήσεων που πτωχεύουν δεν παίρνουν όλα τους τα χρήματα πίσω, έτσι θα πρέπει να συμβεί και με τους πιστωτές των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι τόσο στην Ιρλανδία όσο και στην Ισπανία οι κάτοχοι υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης κλήθηκαν να αναλάβουν μέρος της ζημίας για τις προβληματικές τράπεζες.


Στα 2,3 δισ. ευρώ το ύψος των υβριδικών και subordinated bonds

Το ύψος των υβριδικών τίτλων και των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης που έχουν εκδώσει οι εγχώριες τράπεζες έχει μειωθεί την τελευταία διετία λόγω των δημόσιων προσφορών για την επαναγορά τους κι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες βαρύνονται αθροιστικά με υποχρέωση 2,3 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και οι προνομιούχες μετοχές σε δολάριο, που έχει η ΕΤΕ, το σύνολο των υβριδικών και των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v