Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσιγάρα: Οι μεγάλοι "καταργούν" τα πρατήρια

Τα πάνω κάτω στον τρόπο με τον οποίο γινόταν μέχρι σήμερα η διανομή των καπνικών προϊόντων από την καπνοβιομηχανία στο τελικό σημείο πώλησης φέρνει η απόφαση εταιρειών του κλάδου να καταργήσουν το πρατηριακό καθεστώς.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Τσιγάρα: Οι μεγάλοι καταργούν τα πρατήρια
Τα πάνω κάτω στον τρόπο με τον οποίο γινόταν μέχρι σήμερα η διανομή των καπνικών προϊόντων από την καπνοβιομηχανία στο τελικό σημείο πώλησης φέρνει η απόφαση αρκετών εταιρειών του κλάδου να καταργήσουν το "πρατηριακό καθεστώς" στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ήδη τρεις από τους έξι μεγάλους παίκτες έχουν αποφασίσει να υιοθετήσουν το σύστημα των αποκλειστικών διανομέων -με το συγκεκριμένο μοντέλο γίνεται η τροφοδοσία στην επαρχία-, προκειμένου να πετύχουν οικονομίες κλίμακος.

Μία εξ αυτών των εταιρειών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Παπαστράτος, η οποία από τον Μάιο, το αργότερο τον Ιούνιο, καταργεί τη διανομή των σημάτων της μέσω του πρατηριακού καθεστώτος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και υιοθετεί σύστημα διανομής μέσω μικρού αριθμού αποκλειστικών διανομέων. Η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να έχει επιλέξει τρεις επιχειρήσεις για τον σκοπό αυτό.

Σε ανάλογη κίνηση προχωρούν και άλλες καπνοβιομηχανίες. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το μοντέλο των αποκλειστικών διανομέων έχουν επιλέξει και οι εταιρείες JTI και Imperial. Οι εν λόγω εταιρείες δημιουργούν κοινό δίκτυο με 12 αποκλειστικούς αντιπροσώπους, το οποίο όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες θα ξεκινήσει να τρέχει από τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά την Καπνοβιομηχανία Καρέλια, η εταιρεία, όπως σημειώνεται στην ετήσια οικονομική της έκθεση, μελετά τα ενδεχόμενα και σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και τις δικές της αποφάσεις.

Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει τι θα πράξουν η BAT και η ΣΕΚΑΠ. Σήμερα υπάρχουν 100 πρατηριούχοι στην Αθήνα, 26 στη Θεσσαλονίκη, 10 στον Πειραιά και 4 στην Πάτρα οι οποίοι τροφοδοτούν τα τελικά σημεία πώλησης (περίπτερα, ψιλικατζίδικα κ.ά.) και οι οποίοι αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα από αυτήν την εξέλιξη. Και αν για τους πρατηριούχους που δεν θα επιλεγούν ως αποκλειστικοί διανομείς η εξέλιξη αυτή θα είναι αρνητική, για τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα και λίαν συντόμως για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στο περιθώριο κέρδους τους.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς αναμένεται αύξηση στο περιθώριο κέρδους των τελικών σημείων της τάξεως των 4-5 λεπτών το πακέτο. Συγκεκριμένα, από 19-20 λεπτά που ήταν το κέρδος των περιπτέρων στα ακριβά σήματα μέσω του νέου συστήματος διανομής (με βάση τι ισχύει σήμερα στην επαρχία, όπου λειτουργεί υπό το σύστημα των αποκλειστικών διανομέων), τότε θα κερδίζουν γύρω στα 24 λεπτά.

Σημειώνεται ότι σήμερα, όπως ανέφερε παράγοντας της αγοράς στο Euro2day, η πτώση στις πωλήσεις καπνικών προϊόντων αγγίζει το 30%, την οποία αποδίδει στην κρίση, στην άνθηση του λαθρεμπορίου και στα "home made" τσιγάρα. Αναφερόμενος στη δυνατότητα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ να πωλούν καπνικά προϊόντα, ο ίδιος σημείωσε ότι κλειδί για ένα τέτοιο άνοιγμα είναι κατά πόσον μπορούν να πληρώνουν άμεσα την καπνοβιομηχανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v