KfW:Να δημιουργηθεί επενδυτικός φορέας σε Ελλάδα

Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του γερμανικού KfW group και γάλλων εμπειρογνωμόνων για τη δημιουργία στην Ελλάδα επενδυτικού φορέα.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
KfW:Να δημιουργηθεί επενδυτικός φορέας σε Ελλάδα
Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του γερμανικού KfW group και γάλλων εμπειρογνωμόνων για τη δημιουργία στην Ελλάδα επενδυτικού φορέα ο οποίος θα δρα επικουρικά στη χρηματοδοτική και όχι μόνο επενδυτικών σχεδίων.

Αυτό διαφάνηκε από τις ομιλίες ελλήνων και ξένων κατά τη διάρκεια Επενδυτικού φόρουμ για την υλοποίηση ενεργειακών επενδύσεων και έργων υποδομής σε νέο περιβάλλον, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη».

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Senior Vice-President του ομίλου KfW Lutz-Christian Funke ο οποίος εκτίμησε ότι στην ελληνική αγορά πρέπει να δημιουργηθεί ένας τρίτος επενδυτικός πυλώνας που θα έχει τη μορφή φορέα, και όχι τράπεζας, κατά τα πρότυπα της Kfw.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας δημιουργίας στην Ελλάδα μιας «μικρής Kfw», σημειώνοντας ότι η ύπαρξη ενός επενδυτικού φορέα αυτή τη χρονική στιγμή φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει την κατάλληλη λύση. Σημείωσε μάλιστα ότι η Kfw μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ανέφερε ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη πλέον υπάρχουν αναμορφώσεις του και “ένα έργο που γινόταν πριν λίγα χρόνια με χρηματοδότηση από 4 τράπεζες σήμερα το χρηματοδοτούν 12…ακόμη και στη Γερμανία που είναι σε καλύτερη κατάσταση ο τραπεζικός τομέας».

Ο ίδιος “βλέπει” προοπτικές στον τομέα της ενέργειας, σημείωσε ότι «αν και η πολιτική κατάσταση βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση» η οικονομία έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

Aναφερόμενος στην Κυπριακή κρίση τόνισε ότι «οι συμβιβασμοί της τελευταίας στιγμής δεν είναι θετικοί ωστόσο η Ελληνική οικονομία δεν επηρεάστηκε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που χρειάζεται σταθερότητα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Invest In Greece κ. Αριστομένης Συγγρός, ανέφερε ότι εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις, επενδύσεις υπάρχουν στην Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, αλλά εδώ και περίπου ένα χρόνο επιχειρείται να δημιουργηθεί ο επενδυτικός φορέας που χρειάζεται για να χρηματοδοτηθούν.

Ο ίδιος σημείωσε με έμφαση «τα κεφάλαια δεν βρίσκονται με μαγικό τρόπο. Υπάρχουν σημαντικά επενδυτικά project αλλά θα υλοποιηθούν όταν βρούμε τους βασικούς χρηματοδότες. Απαιτούνται δομικές αλλαγές τις οποίες και σκεφτόμαστε αλλά ο χρόνος κυλάει εναντίον μας.»

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης ανέφερε ότι στις 10 Απριλίου εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ της ΚΕΕΕ της ΓΣΕΒΕΕ και των συνεταιριστικών τραπεζών έχουν κληθεί από τον κ. Χόρστ Ράϊχενμπαχ της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα για να συζητήσουν την πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ για τη δημιουργία «Τράπεζας Μικρομεσαίων».
 
Aπό την πλευρά του ο κ. Εμμανουήλ Ζωζωνάκης, Διευθυντής Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων, της Εμπορικής Τράπεζας αναφέρθηκε στο μοντέλο «χρηματοδότησης περιορισμένης αναγωγής» που αφορά στην κατανομή κινδύνων ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη.

Σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση ο ΓΓ Δημόσιων Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Στράτος Σιμόπουλος σημείωσε με έμφαση ότι έχει ξεκινήσει η επανεκκίνηση έργων που ήταν για χρόνια παγωμένα σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια «ενώ υπήρχαν πόροι από το ΕΣΠΑ οι πολιτικές ηγεσίες αμυνόμενες σε επιθέσεις λαϊκισμού αρνήθηκαν να πάρουν τις ευθύνες τους και παρέλυσε το σύστημα».

Σχολίασε ότι τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις είναι προτιμότερο να τις δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης από το υπουργείο περιβάλλοντος ενώ εκτίμησε ότι θα πρέπει να περιοριστούν μέχρι ένα επίπεδο οι αρμοδιότητες του πέμπτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ανέφερε δε ότι προωθείται ρύθμιση στο πλαίσιο της Ενιαίας Αρχής Προμηθειών ώστε τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη να μπορούν να προσφεύγουν στη διαιτησία.

Η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάρω Ευαγγελίδου, ανέφερε ότι υπάρχει σκέψη να ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα το θέμα της εγκρίσεως των περιβαλλοντικών όρων, ενώ σημείωσε ότι λείπει από τη χώρα μας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση απορριμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v