Σαμαράς: Η ανάκαμψη ξεκίνησε

Το 2013 θα είναι έτος καμπής αφού η αγορά θα πάρει τις πρώτες ανάσες, εκτίμησε ο Αντώνης Σαμαράς. Λύση για το ξεμπλοκάρισμα των αυτοκινητοδρόμων διαβλέπει ο Γ. Χαν. Τα σχέδια για το ΕΣΠΑ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Σαμαράς: Η ανάκαμψη ξεκίνησε
Κάνουμε τη μετάβαση από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης στον ενάρετο της ανάπτυξης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσαν το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει και τα αποτελέσματα θα φανούν το επόμενο τρίμηνο και θα αρχίσουν να "μετράνε" στην αγορά έως το τέλος του χρόνου.

Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στο ότι τον Μάρτιο για πρώτη φορά καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων. "Είναι μια οικονομία έτοιμη για νέο ξεκίνημα. Στόχος το 2013 να αποτελέσει το τελευταίο έτος ύφεσης, ένα έτος καμπής που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη. Η κατάσταση στη χώρα είναι ακόμη κρίσιμη και έχουμε δυσκολίες μπροστά. Το κλίμα έστω και αργά αντιστρέφεται, βασικοί οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, ξεμπλοκάρουν οι ιδιωτικοποιήσεις, εξοφλούνται φέτος όλες οι ληξιπρόθεσες οφειλές του δημοσίου", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για να συμπληρώσει: "Αυτά αλλάζουν την εικόνα και τη δυναμική της χώρας. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα αρχίσουν να καταγράφονται στην αγορά τα αποτελέσματα της πολιτικής και να μετράνε στην αγορά μέσα στον χρόνο".

Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της οικονομίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να βρεθεί πλέον εκτός ευρωζώνης και τόνισε ότι η κρίση έχει τραυματίσει το ευρωπαϊκό όραμα ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο. Γι’ αυτό είπε πρέπει να αλλάξουν πολλά ακόμη ώστε τα κύματα λαϊκισμού να μην ακυρώσουν όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα. "Πρέπει να βλέπουμε την Ευρώπη ως σύμμαχο και όχι ως τιμωρό και η βοήθεια που μας παρέχεται από τον επίτροπο περιφερειακής πολιτικής και μέσω των κονδυλίων συνολικού ύψους 36 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα έως το 2020 αποτελούν απάντηση στις αντιευρωπαϊκές φωνές εντός της χώρας, ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας".

Ο ίδιος ξεκαθάρισε: "Θέλουμε ένα νέο έκτακτο άλμα γιατί η κατάσταση είναι έκτακτη, δεν έχουμε περιθώριο και δεν υπάρχει δικαιολογία να χάνεις χρήματα επειδή η γραφειοκρατία καθυστερεί αδειοδοτήσεις και χρηματοδοτοήσεις. Οι εποχές των χαλαρών ρυθμών για το δημόσιο έχουν τελειώσει". Ακόμα πρόσθεσε πως "τη μάχη θα την κερδίσουμε".


Τι δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν

Από την πλευρά του ο επίτροπος περιφερειακής πολιτικής Γιοχάνες Χαν ξεκαθάρισε: "Το θέμα δεν είναι απλώς πώς θα δώσουμε χρήματα για να αντιμετωπίσουμε ένα κατεπείγον πρόβλημα.

Στη νέα προγραμματική περίοδο θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα. Λέξη κλειδί για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι η επένδυση, στόχος της περιφερειακής πολιτικής είναι βοηθήσει τις επενδύσεις. Υπάρχει μετακίνηση της φιλοσοφίας του νέου ΕΣΠΑ από τη δημιουργία υποδομών, στην ενίσχυση των επιχειρήσεων".

Στόχος μας σημείωσε ο επίτροπος είναι να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα όντως φθάνουν στην οικονομία και πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ήδη έχουν αρχίσει να λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα που καλύπτουν τις αναπτυξιακές ανάγκες κάθε περιφέρειας ξεχωριστά.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις από το νέο ΕΣΠΑ, σημείωσε πως πρέπει να κατευθυνθούν σε σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων, σε επενδύσεις κλειδιά για υποδομές όπως η ενέργεια και ο τουρισμός με έμφαση ειδικά για την Ελλάδα στη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό.

Ο κ. Χαν υπογράμμισε ότι έως τον Ιούνιο θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο διαχείρισης των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ και έως το τέλος του χρόνου θα έχει γίνει η εξειδίκευση των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Παράλληλα όπως σημείωσε "θα δούμε και τις γέφυρες με το τρέχον ΕΣΠΑ, ενώ πρέπει να δίνουμε λεφτά σε έργα που αλλάζουν την Ελλάδα".

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ομιλία του απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως "θα δούμε με τον κ. Χατζηδάκη την πρόταση για τους αυτοκινητοδρόμους, διαβλέπω λύση και εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή να ξεκινήσουν τα έργα εντός του μήνα".


Χατζηδάκης: Έμφαση στους αυτοκινητοδρόμους

Των δηλώσεων Hahn είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο προκειμένου να συζητηθούν τα έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ με έμφαση στα έργα προτεραιότητας και στους αυτοκινητοδρόμους.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένει απάντηση - επίσημη έγκριση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. όσον αφορά την ελληνική πρόταση για απεμπλοκή των αυτοκινητοδρόμων.

Αναφορικά με τα κονδύλια ύψους 36 δισ. ευρώ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, τα 16 δισ. θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, 4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" (αγροτικής ανάπτυξης), 15 δισ. από άμεσες αγροτικές ενισχύσεις και 500 εκατ. ευρώ για δράσεις προστασίας με έμφαση στη λαθρομετανάστευση. 

Το χρονοδιάγραμμα όπως το παρουσίασε ο υπουργός, είναι το εξής: Μέσα στον Απρίλιο γίνονται 13 αναπτυξιακές ημερίδες σε όλες τις περιφέρειες. Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί το 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο. Μετά θα ξεκινήσει η εκπόνηση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ και η οριστική υποβολή τους θα γίνει στο τέλος του χρόνου.


Στο ΕΣΠΑ οι ελπίδες για ανάκαμψη

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση μέσω του ΕΣΠΑ επιχειρεί τόσο για την τρέχουσα, όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020) να κρατήσει ζωντανό τον στόχο της ανάκαμψης στο τέλος του έτους.

Όλα αυτά σε μια συγκυρία όπου τα μηνύματα που έρχονται δείχνουν ότι η ύφεση τείνει να βγει εκτός στόχων.

Τα μηνύματα, μετά και το κυπριακό σοκ, κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι. Στις αρχές της εβδομάδας ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος εκτίμησε ότι η ύφεση θα κυμανθεί φέτος προς το -4,5% συμπεριλαμβανομένης και της επίπτωσης από την Κύπρο, που ο ίδιος υπολόγισε στο 0,35% του ΑΕΠ.

Αντίθετα, ξένοι οίκοι ανεβάζουν την επίπτωση έως και μία ποσοστιαία μονάδα, σημειώνοντας ότι η χώρα κάνει εξαγωγές ύψους κοντά στο 1 δισ. ευρώ προς τη Μεγαλόνησο.

Η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, με τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων να έχουν περιοριστεί στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο.

Ακόμη πιο ζοφερό περιέγραψε χθες το μέλλον ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 δεν πρόσφεραν έδαφος για αισιοδοξία, τονίζοντας παράλληλα ότι πολλές ενδείξεις πείθουν ότι η ύφεση το 2013 βαθαίνει, η προοπτική ανάκαμψης το 2014 απομακρύνεται κι οι αποκρατικοποιήσεις, στην καλύτερη περίπτωση, καθυστερούν.

Εν μέσω αυτού του εκρηκτικού τοπίου, η κυβέρνηση, και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο της, επιδιώκει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ κλείνοντας τα ανοικτά μέτωπα από το τρέχον, τα χιλιάδες κοιμώμενα έργα και τα ημιτελή από το Γ΄ ΚΠΣ.

Η αρχική κατανομή των κονδυλίων συνολικού ύψους 18,4 δισ. ευρώ περιλαμβάνει 6,31 δισ. για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, 3,41 δισ. για έργα περιβάλλοντος και μεταφορές (Ταμείο Συνοχής), 2,5 δισ. για τις ανεπτυγμένες περιφέρειες, 2,1 δισ. για τις περιφέρειες που βρίσκονται στο ενδιάμεσο στάδιο ανάπτυξης, 1,8 δισ. για αγροτική ανάπτυξη, 210 εκατ. για διακρατικά έργα, 2 δισ. θα διατεθούν το 2016 μετά την αναθεώρηση, ενώ σε αυτά προστίθενται και 170 εκατ. που θα κατευθυνθούν στη νεανική απασχόληση.

Οι πέντε κύριοι άξονες αναπτυξιακής στρατηγικής, οι οποίοι έχουν επιλεγεί για την Ελλάδα του 2020, και παρουσιάζονται στη 2η Εγκύκλιο Σχεδιασμού και Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιόδου 2014 - 2020, είναι οι εξής:

1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, µετάβαση στην ποιοτική επιχειρηµατικότητα, µε αιχµή την καινοτοµία, και αύξηση της εγχώριας προστιθέµενης αξίας. Ειδικότερα, Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτοµία, Ψηφιακή Σύγκλιση, Γεωργία και Αλιεία, Τουρισµός, Πολιτισμός και Μεταποίηση - Εµπόριο.

2. Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναµικού - ενεργός κοινωνική ενσωµάτωση. Συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς: εκπαίδευση και διά βίου µάθηση, προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζοµένων, προώθηση της κοινωνικής ένταξης, κοινωνική πρόνοια και καταπολέµηση της φτώχειας, υγειονοµική περίθαλψη, εφαρµογή της αρχής της ισότητας των φύλων.

3. Προστασία του περιβάλλοντος - µετάβαση σε µία οικονοµία φιλική στο περιβάλλον.

4. Ανάπτυξη - εκσυγχρονισµός - συµπλήρωση υποδοµών για την οικονοµική και την κοινωνική ανάπτυξη.

5. Βελτίωση της θεσµικής επάρκειας και της αποτελεσµατικής δηµόσιας διοίκησης. Από τις σηµαντικότερες µεταρρυθµίσεις που καλείται να υλοποιήσει η χώρα είναι αυτή της δηµόσιας διοίκησης. Η µεταρρύθµιση αυτή είναι προϋπόθεση αλλά και καθοριστικός παράγοντας για την είσοδο της χώρας σε τροχιά ανάκαµψης. Για τον λόγο αυτόν, στο πλαίσιο του Συµφώνου Εταιρικής Σχέσης θα στηριχθεί ως άµεση προτεραιότητα η µεταρρύθµιση αυτή.

Δείτε την εγκύκλιο για τον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ 2014-2020 στη στήλη συνοδευτικό υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v