Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 40% του χρέους η απώλεια εσόδων από off shore

Από τις δράσεις των off shore εταιρειών στην Ελλάδα, η απώλεια εσόδων του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό της τάξεως του 40% και πλέον του χρέους της χώρας μας, υποστηρίζει ο Γ. Σούρλας.

Στο 40% του χρέους η απώλεια εσόδων από off shore
Η Διεθνής Δημοσιογραφική Έρευνα για τη δράση των εξωχώριων (off shore) εταιρειών έρχεται να επιβεβαιώσει όσα αναφέρθηκαν σε ημερίδα που έγινε στη Βουλή στις 27.3.2013, υποστηρίζει ο Γ. Σούρλας, Γ.Γ. διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Επισημάνθηκε ότι οι off shore εταιρείες συνιστούν διεθνή νομότυπη διαπλοκή, όταν παρέχεται η δυνατότητα πλήρους ανωνυμίας των μετόχων-ιδιοκτητών τους (beneficial owners) και δεν επιβάλλεται καν έλεγχος πόθεν έσχες γι' αυτούς.

Μέσω των off shore εταιρειών επιτυγχάνονται τα εξής:

α) Η φοροαποφυγή των υπόχρεων φυσικών προσώπων που κρύβονται πίσω από τις off shore εταιρείες.

β) Το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

γ) Η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, με κρατικές επιδοτήσεις, όταν μάλιστα από επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στην ημερίδα προέκυψε ότι οι υπερτιμολογήσεις υπερβαίνουν ακόμα και το 500%.

Αναφέρθηκε μάλιστα χαρακτηριστική περίπτωση όπου επιχειρηματίας για προμήθεια μηχανημάτων αξίας 3 δισ. δραχμών εξέδωσε, μέσω της off shore εταιρείας που διέθετε, τιμολόγιο 6 δισ. δραχμών και έλαβε επιδότηση 3 δισ., καρπώθηκε δηλαδή 1,5 δισ. σε βάρος του δημοσίου.

Εξάλλου, οι υπερτιμολογήσεις των προϊόντων συντελούν αδιαμφισβήτητα και στο πρόβλημα της ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα εν μέσω κρίσης.

Βάσει στοιχείων που κατατέθηκαν, προέκυψε ότι από τις δράσεις των off shore εταιρειών στην Ελλάδα η απώλεια εσόδων του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό της τάξεως του 40% και πλέον του χρέους της χώρας μας.

Μετά από αυτά προτείνεται:

- Να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τη φορολόγηση των εταιρειών στην Ελλάδα σε τέτοιο επίπεδο ώστε να αποτρέπεται επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω off shore εταιρειών.

- Να φορολογούνται οι Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους, που προκύπτει από δραστηριότητα off shore εταιρειών.

- Στην αγορά ακινήτων και στις προμήθειες του Δημοσίου, από off shore εταιρείες, να θεσπιστεί υποχρεωτική δήλωση του πραγματικού ιδιοκτήτη-μετόχου τους.

- Στις εισαγωγές προϊόντων να θεωρείται νόμιμο το τιμολόγιο που εκδίδεται από την προμηθεύτρια εταιρεία απευθείας στον συναλλασσόμενο και όχι μέσω off shore.

Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας, επισήμανε ότι οι off shore εταιρείες ρίχνουν βαριά τη σκιά τους σε αυτήν τη χρονική περίοδο της μεγάλης κρίσης, όταν ορισμένοι πλουτίζουν και οι πολλοί πένονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v