Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγκλιση απόψεων στις διαπραγματεύσεις με τρόικα

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα το 2013. Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Σύγκλιση απόψεων για το χαράτσι. Απολύσεις επίορκων και παράλληλες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Σύγκλιση απόψεων στις διαπραγματεύσεις με τρόικα
«Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων, ο σκληρός πυρήνας των μέτρων» εκτιμούσε το οικονομικό επιτελείο μετά το ραντεβού με την τρόικα.

Υπάρχει μάλιστα συμφωνία για την απόλυση 1.000 επιόρκων με ισάριθμες προσλήψεις. Όπως μάλιστα διευκρινίζεται για όσους αποχωρήσουν υποχρεωτικά, η ελληνική πλευρά έχει το δικαίωμα να προσλάβει ισάριθμους μέσω ΑΣΕΠ. Ο κανόνας 1 προς 5 και 1 προς 10 θα ισχύσει για τις φυσιολογικές αποχωρήσεις.

Η κυβέρνηση ελπίζει να έχει τελειώσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής όπου δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις δεδομένου ότι είναι άτυπο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφορικά με τις δόσεις η ελληνική πλευρά επιθυμεί να πάρει πρώτα τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του "Μαρτίου" και τα άλλα 6 δισ. αργότερα, αλλά όπως υποστηρίζουν από το ΥΠΟΙΚ σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα.

Αναφορικά με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από το οικονομικό επιτελείο λένε ότι «θα γίνουν ανακοινώσεις όταν καταλήξουμε σε τελική συμφωνία. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη αλλά υπάρχει μεγάλη σύγκλιση. Το κενό που μας χωρίζει είναι πια μικρό», αναφέρεται.

Σε ότι αφορά τον φόρο ακινήτων επίσης καταγράφεται σύγκλιση, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει αφορολόγητο το 2013. Οι μειώσεις στους συντελεστές πάντως θα είναι οριζόντιοι.


Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», εκτίμησε ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το ραντεβού Σαμαρά- τρόικας στο οποίο ήταν παρόν. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με την ελπίδα να ολοκληρωθούν εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε τις πολιτικές παραμέτρους της διαπραγμάτευσης, υποστηρίζοντας ότι δεν αντέχει η οικονομία νέα μέτρα. Στο θέμα του Δημοσίου φαίνεται πως προχωρά το σχέδιο για γρήγορη απομάκρυνση επίορκων  και κοπανατζήδων υπαλλήλων (πιθανά μέχρι τον Ιούνιο) και η αντικατάσταση τους από νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίες θα γίνουν εκτός του κανόνα πέντε αποχωρήσεων για μια πρόσληψη.

Από την πλευρά τους οι δανειστές εμφανίστηκαν περισσότερο διαλλακτικοί.

Αμέσως μετά την συνάντηση υπήρξε επικοινωνία Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη, στην οποία ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των συζητήσεων. Ο κύκλος των ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα συνεχίστηκε το απόγευμα της Κυριακής. Στο ραντεβού που ξεκίνησε στις 18:00 και ολοκληρώθηκε στις 21:00 συμμετείχε και ο Γ. Προβόπουλος.





Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι το Δημόσιο παραμένει το μεγάλο αγκάθι, καθώς οι δανειστές ζητούν την μείωση του προσωπικού κατά 25.000 άτομα και σαφείς λεπτομέρειες για σχεδιασμό, απολύσεις, οργανογράμματα και το πλάνο της διαθεσιμότητας. Αντίθετα προσέγγιση υπάρχει στο θέμα του "χαρατσιού" αλλά και στις ρυθμίσεις δανείων και χρεών.

Προβληματισμός υπάρχει και για το θέμα των ρυθμίσεων σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Αλλωστε η καθυστέρηση στην λήψη απόφασης για τα συγκεκριμένα θέματα έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνουν οι οφειλές των πολιτών.

Στα ανοικτά μέτωπα, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

* Αναφορικά με τη συγχώνευση ΕΤΕ-Eurobank τελικά αποφασίστηκε να παγώσει το ντιλ.

* Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ κάποια στιγμή τον Απρίλιο (το ορόσημο του eurogroup της 12 Απριλίου δείχνει μακρινό όνειρο πλέον) και την διάθεση των 6 δισ. ευρώ των επόμενων δόσεων το Μάιο. Αντίθετα, οι δανειστές θέλουν να κλείσουν όλα τα μέτωπα μαζί και να υπάρξει "λύση πακέτο" για την εκταμίευση του συνόλου των 8,8 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ορόσημο για την κυβέρνηση είναι η 20η Μαϊου οπότε υπάρχει λήξη ομολόγου.

* Αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι κοντά στο να το εξαλείψει, τουλάχιστον για το 2013, μέσω των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα και από το χαράτσι το οποίο φέρνει μεγαλύτερα του αναμενομένου έσοδα.

* Σε ότι αφορά τη ρύθμιση για το χαράτσι, η κυβέρνηση περιμένει τις απαντήσεις στις τρεις εναλλακτικές προτάσεις που έχει παρουσιάσει προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει μειώσεις για τις μικρές περιουσίες, όπως αποφάσισαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί πριν από μερικές ημέρες. Το κόστος αυτών των ελαφρύνσεων έχει υπολογιστεί σε 200 εκατ. ευρώ.


Ενδοκυβερνητική κόντρα

Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο άναψε φωτιές και στο εσωτερικό της κυβέρνησης το Σάββατο. Η σύγκρουση ξέσπασε ουσιαστικά την Παρασκευή, όταν πριν την συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονταν ότι «υπάρχει θέμα» με την κινητικότητα. Ερωτηθείς παράγοντας του ΥΠΟΙΚ εάν ο κ. Μανιτάκης θα λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις, απάντησε λακωνικά «όχι», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από το ΥΠΟΙΚ. Από το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης σήκωσαν το γάντι διαρρέοντας ότι «όποιος διαπραγματεύεται ας βάλει και την υπογραφή του».

Στην ενδοκυβερνητική κόντρα θέση πήρε και το Μαξίμου. «Τον τόνο των διαπραγματεύσεων δίνει το υπουργείο Οικονομικών», λένε πηγές παρέχοντας κάλυψη με αυτό τον τρόπο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.


Επικοινωνία Σαμαρά - Κουβέλη το Σάββατο

Το πρωϊ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φώτη Κουβέλη στην οποία τον διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα για τον Αντώνη Μανιτάκη και ότι το σχέδιο για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου, που έχει επεξεργαστεί ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης παραμένει βασική διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς.

Μάλιστα, υπήρξε και συνάντηση του Αντώνη Μανιτάκη με τον Φώτη Κουβέλη με αντικείμενο, όπως ανακοινώθηκε, "τις διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, τις συνεχιζόμενες Μεταρρυθμιστικές δράσεις και τα σχέδια στελέχωσης προσωπικού των Υπουργείων και των φορέων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v