Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE- ΕΥΡΩΒ: Σε αναμονή πολιτικής λύσης

Επαφές Σαμαρά με τους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόικας. Προσπάθεια να περάσει το deal με δεσμεύσεις όμως από Ελλάδα. Πως μπορούν να καμφθούν οι επί της αρχής αντιρρήσεις των δανειστών. Οι διαβεβαιώσεις που ζητά η τρόικα.

ETE- ΕΥΡΩΒ: Σε αναμονή πολιτικής λύσης
Σε αναζήτηση πολιτικής λύσης, που θα επιτρέψει τη συνέχιση της διαδικασίας συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank, με ταυτόχρονη, όμως ανάληψη δεσμεύσεων, που να καθιστούν θελκτικότερη τη συγχώνευση για τους ιδιώτες επενδυτές και μικρότερο το ενδεχόμενο περαιτέρω δημοσιονομικής επιβάρυνσης βρίσκεται η ελληνική πλευρά.

Παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και των επικεφαλής της Τρόικα, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, η λύση για τη συγχώνευση Εθνικής- Eurobank δεν έχει «κλειδώσει».

Οι δανειστές ζητούν για να εγκρίνουν την κατ εξαίρεση χορήγηση παράτασης στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής να δεσμευθεί η ελληνική πλευρά σε ένα πλάνο ενεργειών που αφενός θα δημιουργήσει προσφορότερες συνθήκες για την εξασφάλιση της κάλυψης της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου και αφετέρου θα περιορίσει τους δυνητικούς κινδύνους περαιτέρω δημοσιονομικής επιβάρυνσης της χώρας από το νέο τραπεζικό όμιλο.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση της Εθνικής κινούνται ήδη από την περασμένη εβδομάδα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως αποκάλυψε την Παρασκευή το Euro2day η συντονιστική επιτροπή συγχώνευσης των δύο τραπεζών παρουσίασε σε τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας ένα επιθετικότερο business plan ως τις συνέργειες και την διαχείριση στοιχείων ενεργητικού.

Στόχος της παρουσίασης ήταν να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών, και κυρίως του ΔΝΤ, για την σκοπιμότητα της συγχώνευσης καθώς και οι ανησυχίες τους για τυχόν περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.


Η επί της αρχής αντιρρήσεις της τρόικας για το deal

Η τρόικα επιμένει να διατυπώνει επί της αρχής ενστάσεις για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank και ως εκ τούτου αντιμετωπίζει με επιφύλαξη και όλες τις επιμέρους λύσεις ή βελτιώσεις που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά για να κάμψει τις αντιρρήσεις της.

Συγκεκριμένα η τρόικα, και ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ανησυχεί ότι η νέα ΕΤΕ δεν θα επιτύχει να εξεύρει ιδιωτικά κεφάλαια που θα καλύψουν το 10% της ΑΜΚ και ως εκ τούτου ολόκληρη η ΑΜΚ θα καλυφθεί από το ΤΧΣ και η τράπεζα, η οποία θα διαθέτει ενεργητικό (πάνω από 170 δισ. ευρώ) λίγο χαμηλότερο από το ΑΕΠ της χώρας, θα κρατικοποιηθεί.

Με βάση την παραπάνω επί της αρχής ένσταση, διατυπώνονται και επιμέρους ανησυχίες. Για παράδειγμα η Τρόικα ανησυχεί για το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται το νέο σχήμα, καθώς με τα μέχρι τούδε δεδομένα λαμβάνει 15,6 δισ. ευρώ, και ο δείκτης EBA Core Tier I σε pro forma επίπεδο ανέρχεται στο 8,8% του σταθμισμένου ενεργητικού της 31/12/2012. Και αυτό γιατί λόγω της βαθύτερης ύφεσης αλλά και της αβεβαιότητας εκτινάχθηκαν πέρσι οι επισφάλειες, αυξάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ και τις προβλέψεις.


Το «βάρος» των 17,8 δισ. ευρώ…

Παράλληλα το νέο σχήμα θα βαρύνεται και με την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, οι οποίες λήγουν το 2014, αλλά προβλέπεται να ανανεωθούν. Συνολικά δηλαδή, το Δημόσιο με τα υφιστάμενα δεδομένα θα βάλει στη νέα τράπεζα ως 17,8 δισ. ευρώ.

Όπως άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ο. Μπαγί οι ανησυχίες της τρόικας εστιάζονται και στο να μην υπάρξει περαιτέρω επίπτωση στο έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας από την ολοκλήρωση του deal ΕΤΕ- Eurobank.

Όπως ομολογεί υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «οι δανειστές θέλουν να πειστούν για τις συνέργειες από το deal Εθνικής-Eurobank και ότι δεν θα βάλουν άλλα λεφτά για ανακεφαλαιοποίηση". Συμπλήρωσε ότι "δεν μπορούν να βάλουν βέτο, αλλά αυτοί βάζουν τα λεφτά".

Ταυτόχρονα, οι υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες του σχήματος και οι υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο (εξόφληση προνομιούχων μετοχών) καθιστούν δυσκολότερο το εγχείρημα πώλησης της ΕΤΕ από το ΤΧΣ αν δεν καλυφθεί τώρα το 10% της ΑΜΚ από ιδιώτες.


…και η σκέψη ανάδειξης της Eurobank σε τέταρτο πόλο

Τέλος, με αφορμή την αναθεώρηση της σκοπιμότητας συγχώνευσης Εθνικής- Eurobank η Τρόικα διατυπώνει προβληματισμούς για διορθωτικές κινήσεις στο σχεδιασμό της νέας αρχιτεκτονικής του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Εκφράζει, δηλαδή τον προβληματισμό της για το αν πρέπει να υπάρξει συγκέντρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα υπό τρεις μόνον πόλους, όπως είχε σχεδιασθεί οι οποίοι αποκτούν ιδιαίτερη συστημική βαρύτητα.

Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνεται και η άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο να μην προχωρήσει η συγχώνευση ΕΤΕ- Eurobank και η τελευταία να αποτελέσει τον τέταρτο πόλο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Έτσι, θα διευκολυνθεί η απορρόφηση των εναπομεινασών μεσαίου και μικρού μεγέθους τραπεζών που είτε έχουν ήδη εξυγιανθεί (νέο Τ.Τ., νέα Proton), είτε θα αποτύχουν να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω ΑΜΚ που θα καλύψουν εξ ολοκλήρου οι ιδιώτες και θα πρέπει να σπάσουν σε καλή και κακή τράπεζα.


Το όπλο συνεργειών και πωλήσεων θυγατρικών

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να κάμψει τις αιτιάσεις της τρόικας για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, προτάσσοντας ένα περισσότερο φιλόδοξο business plan, ως προς τις συνέργειες που θα επιτευχθούν και τις πωλήσεις θυγατρικών και συμμετοχών.

Στην σχεδόν τετράωρη παρουσίαση που διενήργησαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής συγχώνευσης των δύο τραπεζών σε τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα και την οποία αποκάλυψε το Euro2day, η διοίκηση του νέου σχήματος παρουσίασε πλάνο συνεργειών, το ύψος του οποίου είναι υψηλότερο κατά 1 δισ. ευρώ, στην τριετία, από αυτό που είχε δημοσιοποιηθεί. Οι συνέργειες, δηλαδή, φθάνουν σε παρούσα αξία στα 4 από 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό επιτυγχάνεται μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου στην Ελλάδα για πάνω από 2.400 υπαλλήλους, περίπου διπλάσιες αποχωρήσεις από τις θυγατρικές της Ν.Α. Ευρώπης, ιδιαίτερα σε αγορές όπου οι δύο τράπεζες διατηρούν ισχυρή παρουσία (π.χ. Ρουμανία, Βουλγαρία) και περαιτέρω περικοπές στα κόστη.

Το πλάνο των συνεργειών συμπλέκεται με αυτό της επιθετικότερης διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού των δύο τραπεζών. Ειδικότερα, αφήνεται να εννοηθεί ότι εξετάζεται πώληση θυγατρικών στην Ν.Α. Ευρώπη (Finansbank, μιας και των δύο θυγατρικών στη Ρουμανία).

Με τον τρόπο αυτό και το ενεργητικό του νέου ομίλου θα μειωθεί και φρέσκα κεφάλαια θα εισρεύσουν. Αν δεν καταστεί δυνατή η πώληση θυγατρικών στα Βαλκάνια με τίμημα που να αντιστοιχεί στην αξία τους, προβλέπεται εναλλακτικά πλάνο ριζικής αναδιάρθρωσης με στόχο την εξασφάλιση υψηλών συνεργειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v