Πώς χτίζεται η συμφωνία με την τρόικα

Οι συμβιβασμοί της κυβέρνησης για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Το σχέδιο για άμεση απόλυση επίορκων και τι ζητά η τρόικα για το Δημόσιο. Τι θα γίνει με χαράτσι, ρυθμίσεις και τα €8,8 δισ. Τρίτη το νέο ραντεβού με Στουρνάρα.

Πώς χτίζεται η συμφωνία με την τρόικα
Πιο κοντά έρχεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μετά τα δύο μεγάλα αγκάθια που έφυγαν χθες από το τραπέζι και τον συμβιβασμό της κυβέρνησης στις θέσεις της τρόικας. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με το νέο ραντεβού Στουρνάρα-τρόικας να έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη στις 16:00.

Στο θέμα της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank, η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε συμβιβασμό ακριβώς στις θέσεις της τρόικας για ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών, ενώ και στο θέμα των απομακρύνσεων δημοσίων υπαλλήλων, παρά την εικόνα «κέρδους» που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί σε επικοινωνιακό επίπεδο από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από μια νέα μικρή πίστωση χρόνου με την ανάληψη πολιτικών δεσμεύσεων περί απομάκρυνσης 1.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο.

Το «κέρδος» δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα παράλληλης πρόσληψης 1.000 ή λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων σε νευραλγικούς τομείς (εφορίες, νοσοκομεία) και το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται σχεδόν… απολογούμενη για το γεγονός ότι θα πρέπει να απολύσει επίορκους, κοπανατζήδες ή δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά.

Στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων, πηγές της ΔΗΜΑΡ ανέφεραν χθες ότι η τρόικα απαιτεί τη δέσμευση της κυβέρνησης για κινητικότητα - διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, από τους οποίους οι 20.000 θα πρέπει να οδηγηθούν σε απόλυση έως τον Δεκέμβριο του 2014 και οι 7.500 από αυτούς έως τον Δεκέμβριο του 2013. Επίσης ζητάει την άμεση απομάκρυνση 1.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι για οποιαδήποτε απομάκρυνση χρειάζεται η απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται θετική στην αντικατάστασή τους από άλλους, ισάριθμους, που θα εισέλθουν μέσω ΑΣΕΠ και ανεξαρτήτως του κανόνα 5/1 (δηλαδή πέντε αποχωρήσεις πρός μία πρόσληψη).

Το πολιτικό πλαίσιο που ετέθη κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η αποχώρηση 1.000 επίορκων έως τον Ιούνιο θα είναι σίγουρα «δημοσιονομική». Δηλαδή, ακόμα κι αν δεν έχουν αποφανθεί τα περιβόητα Πειθαρχικά Συμβούλια και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν μπορούν να απολυθούν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, θα σταματήσουν να πληρώνονται από το Δημόσιο και αν δικαιωθούν θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους και στον μισθό τους.

Παράλληλα, έως το τέλος του έτους άλλοι 5.000 από κοπανατζήδες και προσληφθέντες με πλαστά δικαιολογητικά θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Οι αριθμητικές δεσμεύσεις φαίνεται πως αναλήφθηκαν με πρωτοβουλία Σαμαρά- Στουρνάρα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα με συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους.

Οι ρυθμίσεις δανείων

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, το επόμενο μεγάλο αγκάθι φαίνεται πως είναι η ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια μετά την έκρηξη των επισφαλειών και των κόκκινων δανείων που διαπίστωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα. Μικρότερα προβλήματα συνιστούν το λίφτινγκ στο χαράτσι, όπου τελικά εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμφωνία για εκπτώσεις στο τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Το χαράτσι

Στο θέμα της μείωσης του ΕΕΤΗΔΕ, το τελευταίο σενάριο προκρίνει οριζόντια μείωση 15% σε όλους τους συντελεστές του χαρατσιού χωρίς διακρίσεις με όρια αντικειμενικής αξίας ή τετραγωνικών. Οριστική απάντηση της τρόικας επί του παρόντος δεν υπάρχει.

Η δόση

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζε χθες την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες, αν και όπως όλα δείχνουν οι δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ (2,8 δισ. ευρώ συν 6 δισ.) πάνε μάλλον για τις 13 Μαΐου.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v