Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη ημέρα για ΕΤΕ και Eurobank

Η χωριστή ανακεφαλαιοποίηση, το come back της Eurobank ως 4ου πόλου και το εγχείρημα εύρεσης του 10%. Πώς αλλάζει το σκηνικό. Εγγυημένες οι καταθέσεις. Τρίτη τα ΔΣ των δυο. Σχέδια συμμετοχής εργαζομένων σε ΑΜΚ Εurobank.

Η επόμενη ημέρα για ΕΤΕ και Eurobank
Άρδην αλλαγή σκηνικού για τον εγχώριο τραπεζικό τομέα προκαλεί η απόφαση αναστολής της διαδικασίας απορρόφησης της Eurobank από την Εθνική καθώς σηματοδοτεί το come back της Eurobank ως τέταρτου συστημικού πόλου.

Μετά από 10ήμερο θρίλερ, η τρόικα επέβαλε τελικώς την άποψή της παγώνοντας τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο συστημικών τραπεζών και επιβάλλοντας τη διενέργεια δύο ξεχωριστών αυξήσεων κεφαλαίου με εγγυητή κάλυψης το ΤΧΣ, οι οποίες θα πρέπει να αποφασιστούν εντός του Απριλίου.

Από τις εξελίξεις δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους, ούτε θέμα ασφάλειας των καταθέσεων.

Τουναντίον, οι ενστάσεις της τρόικας εντάθηκαν μετά την εφαρμογή νέου μοντέλου στις διασώσεις τραπεζών, προκειμένου να διασφαλιστεί ει δυνατόν σε απόλυτο βαθμό ότι οι ελληνικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται δεν θα χρειαστούν ούτε στο μέλλον περαιτέρω κεφάλαια από αυτά που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που διεξήχθη εχθές το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, των επικεφαλής της τρόικας, του διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου και της διευθύνουσας συμβούλου του ΤΧΣ Αναστασίας Σακελλαρίου.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημοποιείται στην πράξη η αναστολή των διαδικασιών απορρόφησης της Eurobank από την Εθνική και επιβάλλεται η χωριστή ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΤτΕ ζητά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης εντός του Απριλίου και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι η Εθνική είχε ζητήσει κατ' εξαίρεση παράταση, ώστε να προηγηθεί η σύγκληση γενικών συνελεύσεων που θα αποφάσιζαν την απορρόφηση της κατά 84,3% θυγατρικής της Eurobank.

Μετά την ανακοίνωση της ΤτΕ, η Εθνική και η Eurobank θα πρέπει εντός του Απριλίου να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις για να εγκρίνουν αυξήσεις κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία συγχώνευσης ακυρώνεται στην πράξη, καθώς οι δύο τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν χωριστά, με το ΤΧΣ να λειτουργεί και στις δύο ως εγγυητής κάλυψης αδιάθετων μετοχών.

Έτσι αν το ΤΧΣ καλύψει τουλάχιστον το 90% της ΑΜΚ της Eurobank με την ΕΤΕ να μην ασκεί τα δικαιώματά της, το ποσοστό της στη Eurobank θα συρρικνωθεί από 84,3% σε περίπου 3%.

Μέχρι δε τις 15 Απριλίου οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank θα πρέπει να γνωστοποιήσουν στην ΤτΕ αν θα καλύψουν και πώς το 10% της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου που προγραμματίζουν.

Ήδη από χθες οι διοικήσεις των δύο τραπεζών εργάζονται προς την κατεύθυνση εξασφάλισης της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών για τις δύο ξεχωριστές ΑΜΚ που θα διενεργηθούν.


Το come back της Eurobank στη θέση του συστημικού πόλου

Η απόφαση να παγώσει η διαδικασία συγχώνευσης και να υπάρξουν χωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις Εθνικής και Eurobank αλλάζει εκ νέου την αρχιτεκτονική του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η Εurobank, μετατρέπεται και πάλι σε τέταρτο πόλο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που αναμένεται να παίξει ρόλο (όπως και η Εθνική) στην ενσωμάτωση μικρότερων τραπεζών που έχουν ήδη εξυγιανθεί, (όπως η Proton ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), ή άλλων μικρών τραπεζών, στην περίπτωση που αποτύχουν να μαζέψουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να συνεχίσουν αυτόνομα τη λειτουργία τους.

Σημειώνεται ότι πληροφορίες από την πλευρά της Eurobank αναφέρουν ότι θα σπεύσει να ανακοινώσει την αύξηση κεφαλαίου, πιθανώς την Τρίτη, κι ότι «γίνεται κινητοποίηση όλου του μηχανισμού που διαθέτει, με σκοπό έστω και την ύστατη ώρα, να αποπειραθεί τη συγκέντρωση ποσοστού 10% απο ιδιώτες».

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται ακόμα και η συμμετοχή των εργαζομένων με την διάθεση ενός ή δυο μισθών, ενώ παράλληλα βολιδοσκοπούνται και επιχειρηματίες που εμπιστεύονται τη σημερινή διοίκηση. Να σημειωθεί ότι αν συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι με δυο μισθούς τότε συγκεντρώνεται ποσό 120 εκατ. ευρώ.

Εαν οι παραπάνω προσπάθειες δεν ευοδωθούν, τότε θα ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως από το ΤΧΣ και θα περάσει στον έλεγχο του, έως την πώληση της ξανά στον ιδιωτικό τομέα.

Το πλεονέκτημα της Eurobank έγκειται στην υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια που της εξασφαλίζει η χωριστή ανακεφαλαιοποίηση. Με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες, όπως έχουν υπολογισθεί από την ΤτΕ, η Eurobank λαμβάνει κεφάλαια 5,83 δισ. ευρώ και ο δείκτης EBA Core Tier I διαμορφώνεται στο 10,8%. Διαθέτει δηλαδή ένα κεφαλαιακό απόθεμα της τάξης των 680 εκατ. ευρώ που θα ενισχυθεί περαιτέρω από τον αναβαλλόμενο φόρο και την εμπλοκή υβριδικών κεφαλαίων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης στην ανακεφαλαιοποίηση.

Με βάση τα παραπάνω αλλά και ένα ευέλικτο και επιθετικό business plan η διοίκηση της Eurobank θα επιχειρήσει να βρει μέσα στις επόμενες ημέρες ιδιώτες να βάλουν κεφάλαια της τάξης των 480 με 580 εκατ. ευρώ για να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την υφιστάμενη δομή του σχήματος (συμμετοχή 85% στην Eurobank από την ΕΤΕ) δεν είναι δυνατόν να καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Ευλόγως σε αυτή τη φάση δεν θα είχε τη δυνατότητα η ΕΤΕ να καλύψει αύξηση κεφαλαίου στη Eurobank, καθώς για να γίνει αυτό θα έπρεπε να προηγηθεί η δική της και να έχει παραμείνει ο όμιλος ιδιωτικός.


Γιατί μπλόκαρε η τρόικα τη συγχώνευση

Η απόφαση αναστολής της διαδικασίας συγχώνευσης των δύο τραπεζών, με την υφιστάμενη τουλάχιστον μετοχική δομή, ελήφθη αφότου υπήρξε επιστολή του ομίλου ΕΤΕ στην ΤτΕ με την οποία γνωστοποιούσε ότι δεν είναι πιθανό να βρεθεί το 10% του κεφαλαίου που απαιτείται από ιδιώτες.

Ως εκ τούτου ο όμιλος Εθνική - Eurobank θα κρατικοποιούνταν και λόγω του γιγαντιαίου μεγέθους της, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κινδύνους σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά και θα δυσχέραινε μελλοντικά την προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του.

Η τρόικα γνώριζε ότι μέχρι τούδε δεδομένα το σχήμα ΕΤΕ- Eurobank με 15,6 δισ. ευρώ θα εμφάνιζε δείκτη EBA Core Tier I σε pro forma επίπεδο μόλις 8,8% του σταθμισμένου ενεργητικού του στις 31/12/2012. Και αυτό γιατί λόγω της βαθύτερης ύφεσης αλλά και της αβεβαιότητας εκτινάχθηκαν πέρσι οι επισφάλειες, αυξάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ και τις προβλέψεις.

Παράλληλα το σχήμα θα βαρύνονταν και με την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, οι οποίες λήγουν το 2014, αλλά προβλέπεται να ανανεωθούν. Συνολικά δηλαδή, το Δημόσιο με τα υφιστάμενα δεδομένα θα έπρεπε να βάλει στην ενιαία τράπεζα ως 17,8 δισ. ευρώ.

Οι υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες του σχήματος και οι υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο (εξόφληση προνομιούχων μετοχών) θα καθιστούσαν δυσκολότερο το εγχείρημα πώλησης του από το ΤΧΣ, αν όπως δηλώθηκε αρμοδίως δεν καλυπτόταν τώρα το 10% της ΑΜΚ από ιδιώτες.


Η ανακοινώσεις των Εθνική και Eurobank

Σε ανακοίνωσή της η Εθνική σημειώνει τα εξής:

Με απόφαση των θεσμικών Αρχών και τη σύμφωνη γνώμη των δύο τραπεζών οι Τράπεζες Εθνική και Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Κατά συνέπεια, οι μέχρι τώρα διαδικασίες της συγχώνευσης αναστέλλονται.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας συνέρχεται αύριο, Τρίτη 9 Απριλίου 2013, για να αποφασίσει τη σύγκληση, κατά νόμο, Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης για τις συστημικές τράπεζες. Εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου.

Η τελική απόφαση για τη συγχώνευση των Τραπεζών Εθνικής και Eurobank θα ληφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.


Mε ανακοίνωσή της η Εurobank αναφέρει τα εξής:

"Με απόφαση των αρμοδίων θεσμικών αρχών και με σύμφωνη γνώμη των δύο τραπεζών, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την άλλη, γεγονός που συνεπάγεται την αναστολή των διαδικασιών συγχώνευσής τους.

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Απριλίου. Προς το σκοπό αυτό, η Eurobank θα συγκαλέσει αύριο Τρίτη 9 Απριλίου 2013 το Διοικητικό της Συμβούλιο με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Οι τελικές αποφάσεις για την πορεία της συγχώνευσης των δύο Τραπεζών θα ληφθούν από τον κοινό μέτοχο, που θα είναι το ΤΧΣ.

Όπως είναι γνωστό, το ΤΧΣ έχει δεσμευθεί για την πλήρη κάλυψη των ΑΜΚ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και έχει ήδη προκαταβάλει τα αναγκαία κεφάλαια, διασφαλίζοντας απολύτως τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και εξασφαλίζοντας πλήρως όλες τις καταθέσεις, στο σύνολό τους".


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v