Τρόικα: Ανοικτά 10 Κυριακές το χρόνο τα εμπορικά

Την ισότιμη μεταχείριση μικρών και μεγάλων ζητά η τρόικα ενώ τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης των εκπτώσεων και των προσφορών. Τι αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Τρόικα: Ανοικτά 10 Κυριακές το χρόνο τα εμπορικά
Μια νέα παράμετρο στη συζήτηση που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές έβαλε στο τραπέζι η τρόικα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές προτείνουν να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα 10 Κυριακές το χρόνο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ μικρών και μεγάλων, ενώ τάσσεται υπερ της απελευθέρωσης των περιόδων των εκπτώσεων και των προσφορών.

Αν γίνει αποδεκτή από τους ενδιαφερόμενους η πρόταση της τρόικα επί της ουσίας ακυρώνεται η πρόταση, αλλά και η επιχειρηματολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, για πλήρη απελευθέρωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Κύκλοι της αγοράς ανέφεραν στο Euro2day, ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει τη χρυσή τομή μεταξύ της μαξιμαλιστικής πρότασης του υπουργείου Ανάπτυξης και των εκ διαμέτρου αντίθετων θέσεων των μικρών και μεγάλων του εμπορίου.

Οι ίδιοι πάντως δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι αν γίνει αποδεκτή, λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της επίμαχης ρύθμισης η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των μικρομεσαίων του εμπορίου και έχει φέρει σε οριακό σημείο τις σχέσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδη.

Δεν είναι άλλωστε και λίγοι εκείνοι από την πλευρά των εμπόρων που βλέπουν πίσω από την πρόταση της τρόικας την ανάγκη να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

Δεν έχει περάσει άλλωστε και πολύς καιρός από την επεισοδιακή συνάντηση που είχε οδηγήσει τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ να στείλει ακόμη και επιστολή στον πρωθυπουργο κ. Αντώνη Σαμαρά και να απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία αν περάσει η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Κυριακές.

Άλλοι πάλι «βλέπουν» ότι πίσω από την πρόταση των δανειστών τους "μεγάλους παίκτες" οι οποίοι δεν επιθυμούν να υπάρξουν δύο ταχύτητες στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως αυτή συμπεριλαμβάνεται στο νέο Αγορανομικό Κώδικα, ο οποίος ήταν να κατατεθεί στη Βουλή απο τις αρχές του έτους, προβλέπει μεταξύ των άλλων τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων 7 Κυριακές τον χρόνο για όλες τις επιχείρησεις, ενώ, δίνεται η δυνατότητα να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου εκείνα τα εμπορικά καταστήματα με συνολική επιφάνεια εμβαδού μικρότερη των 250 τ.μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v