Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόλεμος για κεφάλαια και επιμερισμό ευθυνών

Προσπάθειες για συγκέντρωση του 10% από ΕΤΕ και EYΡΩΒ. Τεταμένο κλίμα και αλληλοκατηγορίες για το ναυάγιο. Στήριξη ΥΠΟΙΚ σε διοίκηση ΕΤΕ. Αναζητά επενδυτές η Eurobank. Αρνείται ότι έλαβε επιστολή από τρόικα ο Θωμόπουλος.

Πόλεμος για κεφάλαια και επιμερισμό ευθυνών
Αγώνα δρόμου διεξάγουν οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank προκειμένου να δρομολογήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις και να συγκεντρώσουν ιδιωτική συμμετοχή 10%.

Ταυτόχρονα, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη το παιχνίδι της αναζήτησης των ευθυνών για το ναυάγιο, και του χρονικού στο οποίο ξεδιπλώθηκε η αντίδραση των δανειστών στο φιλόδοξο σχέδιο που μέχρι τελευταία στιγμή υποστήριξε η ελληνική πλευρά.

Το πρωί διέρρευσαν φήμες ότι επίκειται αλλαγή της διοίκησης της Εθνικής, στην οποία ορισμένοι κύκλοι χρεώνουν αδράνεια και ανεπαρκή προετοιμασία του ντιλ. Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου έσπευσε να ξεκαθαρίσει στο Euro2day.gr ότι δεν εξετάζεται η αλλαγή της διοίκησης της ΕΤΕ.

Το κλίμα πάντως στο όμιλο είναι βαρύ με τους εργαζόμενους να μιλούν για μεθοδευμένη προσπάθεια «αφελληνισμού» της Εθνικής με απώτερη επιδίωξη την «εκβιαστική εκχώρηση» της Finansbank και το πέρασμα των θυγατρικών της στα Βαλκάνια (άμεσα ή έμμεσα) στα χέρια της Deutsche Bank.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Γιαννακόπουλος "μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί άδεια για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ευχέρεια συμμετοχής και των παλαιών μετόχων σε ποσοστό 10% επί της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου". Κάτι που, όπως συμπλήρωσε αποτελεί προϋπόθεση για την διατήρηση της Τράπεζας υπό ελληνικό έλεγχο. Παράλληλα ο Γ.Γιαννακόπουλος είπε ότι πρέπει να μετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Η στάση της τρόικα

Εν τω μεταξύ η απελθούσα διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αρνείται ότι έλαβε γνώση οποιασδήποτε επιστολής από την τρόικα στην οποία εγείρονταν ενστάσεις για την προώθηση της συμφωνίας. Όπως υποστηρίζει ο Π. Θωμόπουλος στο Euro2day.gr, πρόεδρος του ΤΧΣ ως τις 31 Ιανουαρίου «δεν είδα ποτέ τέτοια επιστολή από την τρόικα όσο ήμουν στο ΤΧΣ».

Ανάλογες δηλώσεις κάνει και δεύτερο στέλεχος του Ταμείου, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Ιανουάριο είχε σταλεί επιστολή στο Ταμείο στην οποία σημειωνόταν ότι το ντιλ έχει την έγκριση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών για να προχωρήσει.

Η ίδια πηγή πάντως προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνένωση των δύο τραπεζών υπήρχαν συζητήσεις γύρω από το θέμα αναφορικά με τα υπέρ και τα κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Ωστόσο, στα τέλη Ιανουαρίου, το ΤΧΣ ενημερώθηκε από την τρόικα ότι η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών.


Σε αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων η Eurobank

Aπό την πλευρά της η διοίκηση της Eurobank κάνει αγώνα δρόμου ώστε να αξιοποιήσει όλους τους εναλλακτικούς τρόπους και να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες κάλυψης του 10% της ΑΜΚ με ιδιωτικά κεφάλαια.

Στο τραπέζι έχει πέσει και σχέδιο να μετέχουν οι εργαζόμενοι στην ΑΜΚ. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Eurobank ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι «προτεραιότητα αποτελεί η εύρεση κεφαλαίων από ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές και σε δεύτερο στάδιο η συνεισφορά των εργαζομένων. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις μόνο από τους εργαζόμενους αν δεν έχεις καλύψει το υπόλοιπο ποσοστό. Όμως, αν βρεθεί το υπόλοιπο ποσοστό, σαφώς και οι άνθρωποι της Eurobank θα θελήσουν να βάλουν πλάτη στη δύσκολη αυτή συγκυρία».

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι του ομίλου δηλώνουν την πίστη τους ότι ο όμιλος θα παραμείνει ιδιωτικός και ζητούν την απόδοση ευθυνών για τα όσα προηγήθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v