Στις απολύσεις «κολλάει» η συμφωνία

Μεγάλο αγκάθι φαίνεται πως παραμένει το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ άλλα ζητήματα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, χωρίς όμως να έχουν οριστικοποιηθεί.

Στις απολύσεις «κολλάει» η συμφωνία
Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς. Η σύσκεψη κράτησε σχεδόν έξι ώρες.

Εν τω μεταξύ από το πρωί της Τρίτης, η τρόικα φερόταν από πηγές του υπουργείου Οικονομικών ως και να είχε βγάλει εισιτήρια αναχώρησης. Το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο υπουργείο, στην αρχή της οποίας παρέστη και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, το κλίμα που μετέδιδαν κάποιες πηγές ήταν ότι η διαπραγμάτευση δεν τελειώνει έως την Παρασκευή…

Παρ’ όλα αυτά, έτερα στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα, αλλά παραμένουν ακόμα αρκετά ανοιχτά ζητήματα».

Το μεγάλο αγκάθι φαίνεται πως εντοπίζεται το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ άλλα ζητήματα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, χωρίς όμως να έχουν οριστικοποιηθεί.

Για παράδειγμα, στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η συμφωνία είναι σχεδόν κλεισμένη και δεν αποκλείεται να κλειδώσει ακόμα και σήμερα, με βάση πληροφορίες. Πηγές αναφέρουν ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά στις 48 δόσεις από ό,τι στις 36 και απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες». Μέχρι να κλείσει όμως οριστικά η συμφωνία ουδείς φέρεται διατεθειμένος να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται…

Ανάλογη εικόνα μεταδίδουν αρμόδιες πηγές και για το θέμα του ΕΕΤΗΔΕ, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα «κουρευτεί» στους συντελεστές του ώστε να αποδώσει ελαφρύνσεις της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ (ίσως και κάτι παραπάνω) σε όσους το πληρώνουν μέχρι σήμερα. Και σε αυτό το μέτωπο υπάρχει προσδοκία ότι μπορεί να κλείσει σε όλες του τις τεχνικές πτυχές ακόμα και σήμερα.


Παραμένει το αγκάθι στο Δημόσιο

Όπως προαναφέρθηκε, σοβαρό αγκάθι παραμένουν οι απολύσεις στο Δημόσιο και η απαίτηση για συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τους δημοσίους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης διαμήνυσε χθες ότι δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία, αλλά διευκρινίσεις, τις οποίες θα δώσει. «Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων, άλλωστε εδώ και ενάμιση μήνα γίνονται οι συζητήσεις» δήλωσε. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται συμφωνία για 2.000 απολύσεις μέχρι τον Ιούνιο, 7.000 αποχωρήσεις ως το τέλος του έτους και οι υπόλοιπες ως το τέλος του 2014.

Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πάντως, διέψευσαν ότι οι επικεφαλής της τρόικας απαίτησαν την απομάκρυνση 20.000 δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών περιορίστηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των εταίρων της και σε όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα.

Μάλιστα η κυβέρνηση αναζητεί τη νομοθετική φόρμουλα που θα της επιτρέψει να προχωρήσει ως τον Ιούνιο στις απολύσεις των 2.000 επίορκων, έχοντας ως εναλλακτικό σενάριο ακόμα και την άμεση διακοπή της μισθοδοσίας όσων κατηγορούνται για βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους στα πειθαρχικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v