Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία για τον αγωγό TAP

Εγκρίθηκε από τη Βουλή η τριμερής συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP). Ευχαρίστησε το κοινοβούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΡ Kjetil Tungland.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία για τον αγωγό TAP
Εγκρίθηκε από τη Βουλή η τριμερής συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), με την οποία οι τρεις χώρες εγγυώνται την υποστήριξη της κατασκευής του έργου, το οποίο διέρχεται από το έδαφός τους.
 
Η συμφωνία είχε υπογραφεί στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου από τον ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο και τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης των δύο άλλων Κρατών.

Πέραν της τριμερούς συμφωνίας, η εταιρεία του ΤΑΡ βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης με τα συναρμόδια ελληνικά υπουργεία, για την ολοκλήρωση της διμερούς Συμφωνίας Υποδοχής του έργου (Host Government Agreement).

Με την τελευταία, θα προσδιορίζονται οι εκατέρωθεν υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις, τις απαλλοτριώσεις, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου κλπ.

Η υπογραφή της δεύτερης αυτής συμφωνίας, αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση της πρότασης του αγωγού από την κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στην Κασπία (ΒΡ,Statoil, Socar κ.ά), προκειμένου να καταλήξει στην τελική επιλογή αγωγού για τη μεταφορά του αέριου που θα παράγει το κοίτασμα.

Το τμήμα του αγωγού επί ελληνικού εδάφους (Κήποι Έβρου – Ελληνοαλβανικά σύνορα), σύμφωνα με την εταιρεία του ΤΑΡ αποτελεί επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία θα προσφέρει κατά την κατασκευαστική περίοδο 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 10.000 έμμεσες.

Με αφορμή την επικύρωση της διακρατικής συμφωνίας, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΡ Kjetil Tungland, ευχαρίστησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εξαιρετική συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές θα συνεχιστεί, ώστε οι δύο πλευρές να προσφέρουν στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ την πλέον ανταγωνιστική προσφορά για τη μεταφορά του αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v