Στουρνάρας:Στο 1% το πρωτογενές έλλειμμα του 2012

Το πρωτογενές έλλειμμα για το 2012 έχει κλείσει στο 1% του ΑΕΠ, δήλωσε στο ΜΝΙ ο Γ. Στουρνάρα. Στο 5,6% το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Τι είπε για τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Στουρνάρας:Στο 1% το πρωτογενές έλλειμμα του 2012
Η Ελλάδα επιτέλους ανταποκρίνεται στους στόχους για το έλλειμμα που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα προσαρμογής της, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας αποκλειστικά στο πρακτορείο MNI, στο περιθώριο της ανεπίσημης συνεδρίασης του ecofin στο Δουβλίνο, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «έχουμε κλείσει το δημοσιονομικό κενό για τώρα».

«Το πρωτογενές έλλειμμα για το 2012 έχει κλείσει στο 1% του ΑΕΠ με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Αυτό είναι χαμηλότερο από τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ και θα επηρεάσει και το 2013, κάτι που αποτελεί καλό σημάδι καθώς οι δαπάνες περιορίζονται και τα έσοδα αυξάνονται», δήλωσε ο υπουργός.

«Ο στόχος είναι το μηδέν για φέτος και πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Στουρνάρα, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έκλεισε στο 5,6% του ΑΕΠ το 2012 έναντι του επίσημου στόχου για 6,6%. Τα προκαταρτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το έλλειμμα έκλεισε στο 10% το 2012, όμως σύμφωνα με τον υπουργό «αυτά τα στοιχεία συμπεριλαμβάνουν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και δεν υπολογίζονται».

Τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

«Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που χρησιμοποιεί η τρόικα για τις εκτιμήσεις της είναι αυτά του πρωτογενούς ελλείμματος», εξήγησε.

Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι αντιμετώπισε δυσκολίες στο eurogroup που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο, καθώς οι ομόλογοί του τον «ανέκριναν» για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της χώρας.

«Η αναδιάρθρωση του Δημόσιου τομέα που συμπεριλαμβάνει απολύσεις ήταν αυτό στο οποίο επέμειναν», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. Σχολίασε πως οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί η Ελλάδα κάνει πίσω σε ότι αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, που είναι και ένα από τα προαπαιτούμενα που έχουν ήδη υπογραφή. «Είναι μια από τις υποχρεώσεις που συμφωνήσαμε», συμπλήρωσε.

«Η τρόικα δεν θα δώσει θετική έκθεση για την αποδέσμευση των δόσεων του δανείου μέχρις ότου εκπληρώσουμε όλες τις απαιτήσεις», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. «Όμως είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα», συμπλήρωσε.

«Το θέμα των απολύσεων το χειρίζεται πλέον προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς», συνέχισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v