Οι αποφάσεις για ληξιπρόθεσμα και τράπεζες

Σε ρόλο "ενσωματωτή" μικρότερων οι 4 συστημικές ως τον Ιούλιο λέει ο Γ. Στουρνάρας. Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα. Οι εξαιρέσεις και οι απαιτήσεις. Τι ισχύει για "χαράτσι" και ποινικές διώξεις για χρέη.

Οι αποφάσεις για ληξιπρόθεσμα και τράπεζες
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης για να μπορέσει να ενεργοποιήσει τη ρήτρα του Eurogroup για νέα αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζοντας νωρίτερα τα βασικά σημεία της συμφωνίας με την τρόικα, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση 8,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας έως τις 20 Μαΐου.


Τα δημοσιονομικά δεδομένα

Το οικονομικό επιτελείο αναφέρθηκε στα 17 σημεία που συμφώνησαν η κυβέρνηση και η τρόικα, τονίζοντας: «Η συμφωνία εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας, αλλά ο δρόμος είναι δύσβατος έως ότου η Ελλάδα επανέλθει στις αγορές». Ο νέος έλεγχος από την τρόικα θα γίνει τον Ιούνιο, οπότε και θα εξεταστεί και η μείωση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, εάν συνεχιστούν οι δημοσιονομικές εξελίξεις όπως και κατά το α΄ τρίμηνο εφέτος, ούτε τον Ιούνιο θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2013. Το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2015- 2016 υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο δεν αποκλείεται να καλυφθεί από την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2013 - 2014.


Τα ληξιπρόθεσμα

Για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών των φυσικών προσώπων έως 5.000 ευρώ δεν υπάρχει περιορισμός στις δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση την οικονομική κατάσταση του υπόχρεου.

Αντίθετα για τους επαγγελματίες και τα νομικά πρόσωπα γενικότερα οι δόσεις θα είναι έως 48. Όσοι βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση η οποία εξελίσσεται κανονικά χωρίς προβλήματα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Για χρέη άνω των 75.000 ευρώ θα απαιτείται πιστοποιητικό λογιστή για τη ρύθμιση των χρεών ενώ για 300.000 και πάνω θα απαιτούνται και εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε παλαιότερες ρυθμίσεις.

Για τα νομικά πρόσωπα, θα ισχύσει η μείωση των προσαυξήσεων (έως 31/12/12) έως 50%.

Το υπουργείο οικονομικών στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα εξετάζει αύξηση του ορίου για την άσκηση ποινικής δίωξης από τις 5.000 ευρώ στις 10.000 ευρώ.


Το Δημόσιο

Το διάστημα 2010 - 2015, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει μειωθεί κατά περίπου 160.000 άτομα (κυρίως λόγω του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις και των αναγκαστικών αποχωρήσεων). Ο υπουργός θεωρεί ότι με την αναγκαστική αποχώρηση των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων (4.000 εφέτος και 11.000 το 2014) θα υπάρξει πολύ μεγάλο όφελος, λόγω, κυρίως, της ισάριθμης αντικατάστασής τους από νέους σε ηλικία πτυχιούχους.


Το χαράτσι και τα φέσια του κράτους

Όπως σημειώθηκε, το α΄ δεκαήμερο του Απριλίου καταβλήθηκαν από το υπουργείο οικονομικών επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και αναμένεται να καταβληθούν 600- 700 εκατ. ευρώ για το σύνολο του μήνα.

Το χαράτσι θα μειωθεί οριζόντια 15% στον «νέο φόρο» που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ). Δεν θα υπάρξει εφέτος αφορολόγητο όριο, ενώ θα εκτιμηθεί η πιθανότητα αυτή για το 2014, ανάλογα με την πορεία των εσόδων.


Οι τράπεζες

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει αναγκαστικά να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου, ενώ επαρκούν τα 50 δισ. ευρώ που δίδονται, σημείωσε ο υπουργός. Στο διάστημα Απριλίου - Ιουλίου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπορούν να γίνουν «ενσωματωτές» των μικρότερων, μέσω εξαγορών.

Οπως είπε ο κ. Στουρνάρας "μέχρι τέλος Ιουλίου θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική για το σύνολο του τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών τραπεζών, που θα πρέπει να εκπονηθεί από το ΤΧΣ, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα".

«Έως σήμερα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους για τις ελληνικές τράπεζες. Μακάρι να υπήρχε», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση για την ΕΤΕ και τον κίνδυνο αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος. Η Εθνική εδρεύει Σοφοκλέους και Αιόλου, είναι εκεί, είπε χαρακτηριστικά. Για τον τραπεζικό κλάδο συμπλήρωσε ότι από τον περασμένο Ιούνιο επέστρεψαν στις τράπεζες καταθέσεις 20 δισ. ευρώ.


Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, ενισχύεται ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, καθώς μεταφέρονται σε αυτήν και οι προληπτικοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (ΚΒΣ κ.λπ.) θα δημοσιοποιηθεί τον Μάιο.

Οι μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι: η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, η στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης και η δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας.

Τα υπόλοιπα σημεία της συμφωνίας με την τρόικα, αφορούν, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότητα των δαπανών, τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και ΑΠΕ, την ύπαρξη επαρκούς ρευστότητας στην αγορά, την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών (επέκταση απελευθέρωσης επαγγελμάτων, λιανικό εμπόριο, ενίσχυση εξαγωγών), την αλληλεξάρτηση δικαιοσύνης και οικονομίας και την επίσπευση των διαδικασιών για τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v