Μία στις τρεις κιλοβατώρες ήταν «πράσινη»

Πρωτοπορεί και βρίσκεται πολύ μπροστά από τους στόχους που ανέλαβε η Ελλάδα αναφορικά με τις ΑΠΕ. Το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, η εγχώρια καθαρή παραγωγή ανήλθε σε 12.279 γιγαβατώρες.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Μία στις τρεις κιλοβατώρες ήταν «πράσινη»
Και όμως, υπάρχουν τομείς όπου η Ελλάδα εν μέσω κρίσης πρωτοπορεί και βρίσκεται πολύ μπροστά από τους στόχους και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, έστω και με κάποιο επιπλέον κόστος για τους πολίτες της.

Μιλάμε για τις ΑΠΕ, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς, για το πρώτο τρίμηνο του 2013 τουλάχιστον, υπερκάλυψαν τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του στόχου της για διείσδυση στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Συγκεκριμένα, το διάστημα αυτό, μία στις τρεις κιλοβατώρες που παρήχθησαν στο εσωτερικό της χώρας, και μόνο στο ηπειρωτικό σύστημα, ήταν απόλυτα «πράσινη», καθώς κατά την παραγωγή δεν εκλύθηκαν αέρια του θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα, το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, η εγχώρια καθαρή παραγωγή ανήλθε σε 12.279 γιγαβατώρες. Σε αυτήν, τα υδροηλεκτρικά συμμετείχαν με 2.271 γιγαβατώρες και οι ΑΠΕ με 1.533 γιγαβατώρες. Έτσι, για το διάστημα αυτό το ποσοστό διείσδυσης της πράσινης ενέργειας έφτασε το 30,91%, έναντι στόχου 22% για το 2013. Δεν πρέπει να διαφεύγει πάντως ότι το προηγούμενο διάστημα οι πολλές βροχοπτώσεις επέτρεψαν την εκτεταμένη λειτουργία των υδροηλεκτρικών, η παραγωγή των οποίων αυξήθηκε κατά 420% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2012.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η παραγωγή των ΑΠΕ και κυρίως των φωτοβολταϊκών θα αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της ηλιοφάνειας, αλλά και της προσθήκης νέας ισχύος, η οποία μέχρι τον Φεβρουάριο τουλάχιστον κινούνταν με περίπου 200 μεγαβάτ τον μήνα. Έτσι, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το 2013 ο στόχος για 22% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα έχει καλυφθεί με το παραπάνω.


Η «λυπητερή»

Εδώ όμως τελειώνουν τα ευχάριστα, γιατί ακολουθεί η «λυπητερή» που καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί ΑΠΕ με τις έκτακτες εισφορές που τους επιβλήθηκαν, όσο και οι καταναλωτές, που εν τέλει δεν ρωτήθηκαν αν δέχονται να πληρώσουν την υπέρβαση του στόχου για τις ΑΠΕ, και μάλιστα με τις ακριβότερες τεχνολογίες.

Έτσι, με τη βοήθεια και των στρεβλώσεων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν εκτοξευθεί τα ελλείμματα του λογαριασμού ΑΠΕ που αποτελούν πλέον απειλή για τη λειτουργία όλου του συστήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς για τον Μάρτιο, οι κιλοβατώρες μονάδων ΑΠΕ που τροφοδότησαν το σύστημα είχαν μέση τιμή 2,86 λεπτά η κιλοβατώρα. Την τιμή αυτή πλήρωσαν στο σύστημα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή κατά 98% η ΔΕΗ, προκειμένου να τη μεταπωλήσουν στους καταναλωτές.

Ωστόσο, οι παραγωγοί ΑΠΕ, με βάση τα συμβόλαια που έχουν, πληρώνονται περίπου 9 λεπτά η κιλοβατώρα για τα αιολικά και τα μικρά υδροηλεκτρικά και 40-50 λεπτά για τα φωτοβολταϊκά.

Στις ταρίφες αυτές επιβάλλεται εισφορά 10% σε αιολικά και υδροηλεκτρικά και 30% σε φωτοβολταϊκά, το προϊόν της οποίας ενισχύει τον λογαριασμό για την πληρωμή των παραγωγών. Ωστόσο, και πάλι τα ελλείμματα παραμένουν υψηλά και κινούνται στα επίπεδα των 300 εκατομμυρίων για το τέλος Φεβρουαρίου, που υπάρχουν στοιχεία, με ενδεχόμενο να φτάσουν τα 700 εκατομμύρια στο τέλος της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v