Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: Βλέπει νέα αύξηση "κόκκινων" δανείων

Το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παραμένει αρνητικό από το 2010 υπογραμμίζει η Moody's. Βλέπει αύξηση των NPLs στο 30% του συνόλου το 2013. Τα σενάρια για κεφαλαιακές ανάγκες.

Moody΄s: Βλέπει νέα αύξηση κόκκινων δανείων
Αρνητικό παραμένει από το 2010 το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, υπογραμμίζει η Moody's σε έκθεσή της. 

Όπως αναφέρει, το οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από βαθιά και παρατεταμένη οικονομική ύφεση, σε συνδυασμό με την υψηλή έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, θα συνεχίσουν να "διαβρώνουν" την ποιότητα του ενεργητικού, των κεφαλαίων, της κερδοφορίας και της χρηματοδότησης των τραπεζών. 

Ειδικότερα, σημειώνει ότι η παρατεταμένη ύφεση αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα ήδη υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. 
  
Η μείωση της εγχώριας αγοραστικής δύναμης και της ρευστότητας, λόγω των περικοπών δαπανών από την κυβέρνηση και της αύξησης της ανεργίας, θα συνεχίσει να αποδυναμώνει την δυνατότητα αποπληρωμής από τους λιανικούς και εταιρικούς πελάτες των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα υπερβούν πιθανότατα το 30% του συνόλου των χορηγήσεων έως τα τέλη του 2013.

Παράλληλα, εκτιμά ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν ζημιογόνες τόσο το 2013 όσο και το 2014

Επιπρόσθετα ρίσκα προκύπτουν από τις υψηλές θέσεις των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. Αν και το συνολικό ύψος έχει μειωθεί στα 18,5 δισ. περίπου το Δεκέμβριο του 2012 από 44,9 δισ. το Δεκέμβριο του 2011, οι ελληνικοί τίτλοι καλύπτουν ακόμη το 87% των κεφαλαίων Tier I του τραπεζικού συστήματος. Η αξιολόγηση των τίτλων με C δείχνει ότι η πιθανότητα νέου "κουρέματος" παραμένει αυξημένη, κάτι που θα οδηγούσε σε νέες ζημιές για τις τράπεζες. 

Επίσης, η Moody's σημειώνει ότι παρά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση με 40 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αύξησε το δείκτη Tier I στο 9,5%, η ανάλυσή της δείχνει ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα σενάρια. Με βάση το "κεντρικό" σενάριο του οίκου, που προβλέπει συνέχιση της ύφεσης, οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 8 δισ. μόνο από τις ζημιές στα δανειακά χαρτοφυλάκια (σ.σ. Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών ανέρχονται στα 50 δισ.)

Η χρηματοδότηση και το προφίλ ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παραμένουν αδύναμα, καθώς δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στις αγορές και εξαρτώνται από την κεντρική τράπεζα, σημειώνει η Moody’s. Με εξαίρεση κάποιες εισροές καταθέσεων από τον Ιούνιο του 2012, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα είναι 31% χαμηλότερα από το υψηλό του Δεκεμβρίου του 2009.

Η Moody’s εκτιμά ότι μετά τα γεγονότα στην Κύπρο, η εμπιστοσύνη των καταθετών θα παραμείνει αρκετά ευάλωτη σε κάθε αρνητική πολιτική ή οικονομική εξέλιξη. 


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v