Διπλασιάστηκαν οι φόροι στους πολίτες

Ενώ η κρίση έφθανε στο αποκορύφωμά της, μισθωτοί και συνταξιούχοι είδαν δραματική μείωση των εισοδημάτων τους λόγω της υπερφορολόγησης και της μείωσης των αποδοχών τους. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Διπλασιάστηκαν οι φόροι στους πολίτες
Διπλάσιους φόρους έφθασαν να πληρώνουν οι Έλληνες την τελευταία τριετία, την ώρα που το κοινωνικό κράτος μείωνε τις παροχές του κυρίως προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που ανακοινώθηκαν την ώρα που η κρίση βρισκόταν στο απόλυτο ζενίθ, οι Έλληνες πολίτες και κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι έβλεπαν τα εισοδήματά τους να παρουσιάζουν δραματική μείωση από την υπερφορολόγηση και τη μείωση των αποδοχών τους.

Συγκεκριμένα, την ώρα που το πρώτο τρίμηνο του 2010 πληρώθηκαν 3,859 δισ. ευρώ σε φόρους το τελευταίο τρίμηνο του 2012 οι πολίτες είχαν πληρώσει 6,106 δισ. ευρώ για εισόδημα και περιουσία, πράγμα που οδηγεί αυτονόητα και σε μείωση της κατανάλωσης.

Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες είδαν και τις κοινωνικές παροχές του κράτους να μειώνονται, δεδομένου ότι 7,331 δισ. ευρώ που έδωσε το κράτος το α΄ τρίμηνο του 2010 έφθασε το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους να έχει δώσει 6,127 δισ. ευρώ. Ακριβώς αυτό δείχνει ότι το κράτος μπορεί από τη μία να μείωσε τη σπατάλη, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί παράγοντες, από την άλλη όμως άνθρωποι που πραγματικά είχαν ανάγκη πιθανόν να έχασαν τια παροχές αυτές εν μέσω οριζόντιων περικοπών.

Πάντως, στα θετικά μπορεί να πιστωθεί το γεγονός ότι μειώθηκαν οι υποχρεώσεις για πληρωμές τόκων την τελευταία τριετία, αφού από 3,293 δισ. ευρώ πληρωμές τόκων το πρώτο τρίμηνο του 2010 φθάσαμε το τελευταίο τρίμηνο του 2012 να πληρώσουμε 2,030 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στη συμφωνία για το κούρεμα του χρέους και στη μείωση των επιτοκίων, αλλά και στο γεγονός ότι πήγαν πιο πίσω οι πληρωμές λήξεων των ομολόγων. Σε απόλυτους αριθμούς, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2010 οι τόκοι αντιστοιχούσαν στο 12% των συνολικών δαπανών, το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου μειώθηκαν στο 7,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v