Κλειδώνει ο νόμος για τις εκκρεμότητες με τρόικα

Μέχρι την Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για απολύσεις, ρύθμιση οφειλών, ενιαίο φόρο ακινήτων, ρύθμιση δανείων και λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές. Η αξιολόγηση, τα προαπαιτούμενα και οι δόσεις.

Κλειδώνει ο νόμος για τις εκκρεμότητες με τρόικα
Η αποτύπωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας σε νομοθέτημα, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση προς τη χώρα μας έως και 12 δισ. ευρώ από το εν εξελίξει δανειακό πρόγραμμα, εντός του Μαΐου, αποτελεί βασική προτεραιότητα της τρέχουσας εβδομάδας για το οικονομικό επιτελείο.

Ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα των επικείμενων δόσεων έχει ήδη διαμορφωθεί. Απομένουν πλέον οι λεπτομέρειες για να κατατεθεί η ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα ενσωματώνει όλες τις διατάξεις για τα εξής: τις απολύσεις επίορκων, αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τον ενιαίο φόρο ακινήτων από το 2014, τη μείωση 15% του φετινού «χαρατσιού», τη ρύθμιση των ενήμερων ενυπόθηκων δανείων στις τράπεζες, την προαιρετική λειτουργία καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο, αλλά και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι την Πέμπτη, ώστε να ψηφιστεί έως την Κυριακή των Βαΐων.

Η ρύθμιση για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπει «απεριόριστες» δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν έως 5.000 ευρώ και δυνατότητα αποπληρωμής ως 48 δόσεις για φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι ρυθμίσεις θα είναι δύο: της «Νέας Αρχής» και η πάγια ρύθμιση.

Α) Η πρώτη θα αφορά τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2012 και για να υπαχθεί ο οφειλέτης σε αυτή θα πρέπει να έχει εξοφλήσει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του μετά την 1η/1/2013. Για χρέη φυσικών προσώπων έως 5.000 ευρώ δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων. Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης θα καθορίζεται βάσει του εισοδήματός τους, ενώ δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο ενός ορίου το οποίο θα καθοριστεί πιθανότατα στα 25 ευρώ. Οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%. Για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θα προβλέπονται ευκολίες πληρωμής έως 48 δόσεις.

Β) Η δεύτερη ρύθμιση αφορά τα νέα χρέη τα οποία καθίστανται ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά. Οι μηνιαίες δόσεις δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τις 12.


Το Δημόσιο και η αξιολόγηση


Όσον αφορά το Δημόσιο, οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα είναι 15.000 μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος. Για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας ένα προς ένα. Δηλαδή για κάθε απόλυση επίορκου υπαλλήλου θα γίνεται μία πρόσληψη με αξιοκρατικά κριτήρια μέσω του ΑΣΕΠ. Δεν θα ισχύσει αυτή η αναλογία για όσους αποχωρήσουν με αναγνώριση τριών πλασματικών ετών.
Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένο στόχο κινητικότητας Ιουνίου, όπως στόχο και για την πρόοδο στην αξιολόγηση των δομών υπουργείων και μεγάλων ΔΕΚΟ - φορέων.

Μέχρι στιγμής έχουν αξιολογηθεί οι δομές 15 υπουργείων για να προκύψουν τα νέα οργανογράμματα, ενώ για τους υπαλλήλους ο στόχος που τίθεται αφορά την αξιολόγηση περίπου 275.000 υπαλλήλων. Με διαφορετικό σύστημα θα αξιολογηθούν οι υπηρετούντες σε σώματα ασφαλείας και οι εκπαιδευτικοί καθώς η αξιολόγηση -λόγω της φύσης των θέσεων- θα έχει διαφορετικό χαρακτήρα και θα γίνει από τα αρμόδια υπουργεία.


Η μάχη της Κυριακής

Σε ενδοκυβερνητική διελκυστίνδα εξελίσσεται η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων καθώς με βάση τις τελευταίες πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να συμπεριλάβει τη σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Η συγκεκριμένη διάταξη θα προβλέπει ότι επιτρέπεται στα μικρά καταστήματα μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα να είναι ανοιχτά και τις 52 Κυριακές τον χρόνο και τα μεγαλύτερα να λειτουργούν 7 Κυριακές, οι οποίες θα είναι στη διάρκεια των εορτών και των εκπτώσεων.

Η τρόικα είχε διαφωνήσει με τη διάκριση σε μικρά και μεγάλα καταστήματα, προτείνοντας το άνοιγμα 10 Κυριακές τον χρόνο για όλες τις επιχειρήσεις.

Το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα συμπεριλαμβανόταν στο νέο Αγορανομικό Κώδικα, αλλά επειδή αυτός θα είναι έτοιμος μετά τον Μάιο η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει τώρα τη σχετική νομοθετική παρέμβαση.
Δεδομένες θεωρούνται οι αντιδράσεις των εμπόρων, αλλά και οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.


Τα προαπαιτούμενα


Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα μικρότερης εμβέλειας θέματα, τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν με το νομοσχέδιο-«σκούπα», καθώς αποτελούν προαπαιτούμενα για τις δόσεις έως το τέλος Μαΐου.

-Πρέπει να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι έως τα τέλη Απριλίου για τη διαχείριση των εσόδων και των δημόσιων οικονομικών και να ενισχυθεί η Γενική Γραμματεία Εσόδων.

-Να κλείσει η αύξηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης καταναλωτών ΔΕΗ από την 1η Μαΐου και να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

-Να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έως το τέλος Απριλίου.

-Να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, την εξωδικαστική επίλυση των δικαστικών διαφορών, τη ρύθμιση για τα ενήμερα δάνεια και τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη.


Οι δόσεις

Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να αυξήσει στα 12 δισ. ευρώ τα χρήματα που θα εισρεύσουν στον κρατικό κορβανά μέχρι το τέλος Μαΐου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπερψηφιστούν από τη Βουλή οι προαπαιτούμενες δράσεις στις οποίες συμφώνησαν η κυβέρνηση και οι δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να εγκριθεί για την Ελλάδα, εντός του Μαΐου, διπλή δόση ύψους 7,4 δισ. ευρώ από το Eurogroup.

Στα 4,2 δισ. που είναι το μερίδιο της Ε.Ε. στη δόση του πρώτου τριμήνου των 6 δισ. ευρώ (το 1,8 δισ. ευρώ είναι του ΔΝΤ) να προστεθούν και 3,2 δισ. ευρώ που αναλογούν στη συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Δηλαδή, επειδή η καταβολή του πρώτου τριμήνου καθυστέρησε ήδη και οι ανάγκες της Ελλάδας σε χρήματα θα αυξηθούν τον Μάιο, το Eurogroup ενδέχεται να αποφασίσει την καταβολή διπλής δόσης 7,4 δισ. ευρώ.

Όλα θα ξεκινήσουν στις 29 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το EuroWorking Group και αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη δόση του Μαρτίου, η αποδέσμευση της οποίας καθυστέρησε με υπαιτιότητα των παλινωδιών της κυβέρνησης στο θέμα του Δημοσίου.

Εφόσον το EuroWorking Group δώσει την έγκρισή του, τα 2,8 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Στη συνέχεια, και στις 13 του επόμενου μήνα, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα εξεταζόταν η εκταμίευση 4,2 δισ. ευρώ όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την καταβολή των δόσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Έτσι, στα 4,2 δισ. ευρώ ενδέχεται να προστεθούν και 3,2 δισ. ευρώ που αναλογούν στην συνεισφορά του Ταμείου για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Μέχρι τις 20 Μαΐου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφανθεί για το 1,8 δισ. ευρώ, που είναι η συνεισφορά του.


Να σημειωθεί ότι στις 20 Μαΐου λήγουν δύο ομόλογα συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, τα οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πρέπει να αποπληρωθούν στην ώρα τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v