Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι είπε στην απολογία του ο Τσοχατζόπουλος

Στις 8 Μαΐου θα συνεχιστεί η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου στο Εφετείο της Αθήνας. Τι υποστήριξε στην απολογία του. Τι δήλωσαν Ζήγρας, Σμπώκος. Απούσες οι γυναίκες του Άκη.

Τι είπε στην απολογία του ο Τσοχατζόπουλος

Στις 8 Μαΐου θα συνεχιστεί η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου στο Εφετείο της Αθήνας.

Σε σύντομη τοποθέτησή του ενώπιον του δικαστηρίου, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε: "Αρνούμαι κατηγορηματικά το κατηγορητήριο. Επιχειρείται συστηματικά, και από την αγόρευση του εισαγγελέα, να δοθεί η εντύπωση ότι εδώ υπάρχει μια συμμορία που έχει σκοπό να ξεπλύνει μαύρο χρήμα και ότι πίσω από αυτά βρίσκεται η δωροδοκία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Το κατηγορητήριο είναι κατάπτυστο, θίγομαι όταν βλέπω ότι πέρασε από τόσα δικαστικά συμβούλια και κανένα από αυτά δεν πήρε θέση. Μήπως υπάρχει κεντρικά κάποια κατευθυντήρια για την πορεία του τρένου; Επί 12 μήνες είμαστε φυλακισμένοι, εγώ, η γυναίκα μου και η κόρη μου. Αυτά είναι καταχρηστικά και παράνομα.

Έχετε την υποχρέωση να επιληφθείτε της αίτησης αποφυλάκισης που έχει καταθέσει η γυναίκα μου το γρηγορότερο δυνατό. Εμένα ζητούσατε, εμένα κυνηγούσατε και φυλακίσατε τη γυναίκα μου".
 
Όπως δήλωσε ο συγκατηγορούμενος του, Νίκος Ζήγρας: "Δηλώνω την ενοχή μου για τις κατηγορίες που έχω ομολογήσει, με την απολογία μου στον ανακριτή. Στην υπόθεση με ενέπλεξε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ζητώ συγγνώμη, ζητώ την κατανόηση και την επιείκειά σας". 

Οι κύριοι Οικονομίδης, Σαχπατζίδης, Λαμπροπούλου, Γεωργουλάκης, Καρατζάς, Χατζηνικολάου, Αρβανίτης, Ζαχαριάδης και Παναγιώτης Σταμάτης δήλωσαν μονολεκτικά ότι αρνούνται τις κατηγορίες. 

Εκ μέρους των κατηγορουμένων Αρετής και Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, οι οποίες δεν παρέστησαν σήμερα στο δικαστήριο, ο συνήγορός τους Μιχάλης Δημητρακόπουλος επεσήμανε ότι αρνούνται τις κατηγορίες και ο λόγος που δεν εμφανίστηκαν είναι πως βρίσκονται σε άσχημη ψυχοσωματική κατάσταση. "Είναι ράκη", είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος. 

Εκ μέρους της Βίκυς Σταμάτη, που επίσης απουσίαζε επικαλούμενη λόγους υγείας, ο συνήγορός της Αλέξης Κούγιας είπε: "Κανένας δεν την παρέσυρε σε τίποτα. Το μόνο που έκανε ήταν να παντρευτεί τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρώην υπουργό Άμυνας και να έχει ένα σπίτι που αγόρασε με δάνειο μαζί με τον άντρα της".

Από την πλευρά της, κατηγορούμενη δικηγόρος, τόνισε ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους συγκατηγορουμένούς της, ενώ τις κατηγορίες αρνήθηκε ο Γιάννης Σμπώκος. 

Τέλος, ο εκ των κατηγορουμένων Κωνσταντάτος υποστήριξε ότι είναι αθώος και ότι παγιδεύτηκε από την εμπιστοσύνη που έδειξε στον Ζήγρα. "Λέει ψέματα και έχω καταστρέψει την οικογένειά μου", τόνισε. 

Νωρίτερα, είχε προκληθεί ένταση στο δικαστήριο, καθώς ο αναπληρωτής εισαγγελέας, την ώρα που ανέπτυσσε συνολικά το κατηγορητήριο, απέδωσε στους κατηγορουμένους χαρακτηρισμούς που είναι εκτός κατηγορίας. Το γεγονός ξεσήκωσε τους συνηγόρους υπεράσπισης, που άφησαν εις βάρος του αιχμές για προειλημμένη απόφαση εκ μέρους του. 

Αίτημα αποβολής της πολιτικής αγωγής  

Tην αποβολή της πολιτικής αγωγής από τη διαδικασία ζητούν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, υποστηρίζοντας ότι εκ του κατηγορητηρίου δεν νομιμοποιείται να παραστεί στη δίκη.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης προβάλλουν σειρά νομικών ισχυρισμών, εκ των οποίων ο βασικότερος είναι ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, από όπου σύμφωνα με το κατηγορητήριο προήλθε το μαύρο χρήμα που έλαβε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, δεν έχει καμία σχέση με τους εντολείς τους.

Η τακτική εισαγγελέας αλλά και ο αναπληρωτής της ζήτησαν να απορριφθούν οι ισχυρισμοί των υπερασπιστών, στηρίζοντας τη νομική άποψη ότι το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα μπορεί να εξεταστεί αυτοτελώς.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται.

Σημειώνεται ότι η Βίκυ Σταμάτη επικαλούμενη λόγους υγείας βρίσκεται εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου.

Τι διεκδικεί το Δημόσιο

Το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί συνολικά 19 εκατομμύρια ευρώ  από τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τους συγκατηγορουμένους του που δικάζονται σήμερα στο Εφετείο της Αθήνας.

Το Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής καθώς υπέστη ζημία από τις μίζες που κατηγορείται ότι έλαβε ο πρώην υπουργός από τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Στο δικαστήριο σήμερα είναι 14 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους, καθώς πέντε εξ αυτών μεταξύ των οποίων και η Αρετή Τσοχατζοπούλου δεν θέλησαν να παραστούν στη δίκη και εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους.

Όσον αφορά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, μέσω του συνηγόρου του επανέφερε το αίτημά του για κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ την περίοδο των επίμαχων συμβάσεων προκειμένου να καταθέσουν πως ελήφθη η απόφαση για την αγορά των συγκεκριμένου εξοπλισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v