S&P: Βελτιωμένη η τραπεζική εποπτεία στην Ελλάδα

Σε έκθεσή του για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s σημειώνει ότι σε μια περίοδο που η οικονομία εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση, το πλαίσιο της τραπεζικής εποπτείας βελτιώθηκε.

S&P: Βελτιωμένη η τραπεζική εποπτεία στην Ελλάδα
Σε έκθεσή του για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s σημειώνει ότι σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση, το πλαίσιο της τραπεζικής εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος βελτιώθηκε ουσιαστικά, ενσωματώνοντας μάλιστα και όλες τις προτεινόμενες ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ο οίκος επισημαίνει χαρακτηριστικά πως: «Σε μια περίοδο κρίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος αντιμετώπισε με επάρκεια την ανάγκη για στήριξη τόσο του τραπεζικού συστήματος γενικότερα όσο και των μεμονωμένων τραπεζών ειδικότερα. Κατά τη γνώμη μας, η Τράπεζα της Ελλάδος επέδειξε αυξημένα αντανακλαστικά από την αρχή της κρίσης, εντείνοντας την εφαρμογή των εποπτικών κριτηρίων και ενδυναμώνοντας την παρακολούθηση των εγχώριων τραπεζών. Επισημαίνουμε ότι η κεντρική τράπεζα ανέλαβε πρωτοβουλίες για να σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα σε μια περίοδο πρωτοφανούς δοκιμασίας, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της βιωσιμότητας και των πιθανών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.»

Η Standard & Poor’s επισημαίνει ότι παρά τη δημιουργία μεγάλων χαρτοφυλακίων ελληνικών κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες πριν από την κρίση, «καμία ελληνική τράπεζα δεν χρεοκόπησε».

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η έκθεση του οίκου, οι περισσότερες δράσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τη στήριξη των ιδρυμάτων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στόχευσαν στην εύρεση λύσεων μέσα από την αγορά, ώστε αυτά τα ιδρύματα να ενσωματωθούν σε άλλα μεγαλύτερα και ισχυρότερα, όπως έγινε, για παράδειγμα, στην περίπτωση της απόκτησης της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ από την Τράπεζα Πειραιώς. «Εκτιμούμε ότι η διακυβέρνηση και η διαφάνεια των τραπεζών βρίσκονται σε επαρκές επίπεδο», καταλήγει ο οίκος.

Στη μελέτη η S&P σημειώνει ότι το υψηλό πιστωτικό ρίσκο, οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανισορροπίες, ο αντίκτυπος από την κρίση του ελληνικού δημοσίου και οι εξαιρετικά αδύναμες προοπτικές της οικονομίας, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην αξιολόγηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αναφέρει η S&P. Αντίθετα, αναφέρει ως θετικούς παράγοντες τη συμμετοχή στην ευρωζώνη και την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αναλυτικά, η S&P υποστηρίζει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει αδύναμες οικονομικές προοπτικές, με το ΑΕΠ της χώρας να αναμένεται να συρρικνωθεί σημαντικά το 2013. Ο διεθνής οίκος προβλέπει μια περίοδο αδύναμης ανάπτυξης και αποπληθωριστικών πιέσεων τα επόμενα χρόνια.

Επιπρόσθετα, εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη ύφεση, σε συνδυασμό με την υψηλή πιστωτική πίεση που αντιμετωπίζει η χώρα, θα διογκώσει τον αντίκτυπο των ανισορροπιών του τραπεζικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, διογκώνεται ο κίνδυνος από την άνοδο των ζημιών στα χαρτοφυλάκια δανείων των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες είναι πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες απώλειες σε άλλες χώρες με τον ίδιο επίπεδο μόχλευσης στον ιδιωτικό τομέα.

Η S&P σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν πρόσβαση σε διεθνείς αγορές κεφαλαίου και ήρθαν αντιμέτωπες με σημαντικές εκροές κεφαλαίων, που οδήγησαν σε μεγάλες χρηματοδοτικές ανισορροπίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v