Τι ζητούν ΠΑΣΟΚ & ΔΗΜΑΡ για το πολυνομοσχέδιο

Να μπει η πρόβλεψη για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο παρόν νομοσχέδιο ζητά το ΠΑΣΟΚ. Τα αιτήματα ΔΗΜΑΡ για τις ρυθμίσεις των δόσεων. Την Πέμπτη το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Τι ζητούν ΠΑΣΟΚ & ΔΗΜΑΡ για το πολυνομοσχέδιο
Ενστάσεις για συγκεκριμένες ρυθμίσεις αλλά και πρόταση, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, για την ενσωμάτωση διάταξης στο πολυνομοσχέδιο, η οποία θα προβλέπει την άμεση μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 23% στο 13%, διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, ενόψει της οριστικοποίησης του νομοσχεδίου.

Αν και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, καθώς έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ζητήθηκε (με παρέμβαση του προέδρου του) να περιληφθεί διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για μείωση από τώρα του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και όχι τον Ιούνιο.

Ακόμη τονίσθηκε ότι πρέπει να συζητηθεί από τώρα και να καταλήξουν έως τον Ιούνιο η μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και όχι όταν έρθει η τρόικα.

Για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών ζητήθηκε να ενταχθούν στην ρύθμιση των 48 δόσεων και όσοι έχουν οφειλές το 2013, γιατί διαφορετικά η ρύθμιση είναι άδικη και δεν διευκολύνει τους οφειλέτες. Να μπορούν- επίσης- να ενταχθούν στην ρύθμιση και όσοι έχουν ήδη ρύθμιση δυσμενέστερη και είναι συνεπείς.  Από το ΠΑΣΟΚ προτάθηκε ακόμη να έχουν όλοι οι ανασφάλιστοι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ προτάθηκε:

-Να μην πληρώσουν το «χαράτσι» οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες χωρίς έστω έναν εργαζόμενο, και:

-Να ενταχθούν στην ρύθμιση για τι ληξιπρόθεσμες και οι οφειλές προς τους δήμους (δύσκολο νομοτεχνικά)

Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε μεγαλύτερη μείωση του ΕΕΤΗΔΕ (άνω του 15%) για τις περιοχές με χαμηλότερες τιμές ζώνης, ενώ χαρακτηρίζει «επικοινωνιακές» τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν μπορούν να υλοποιηθούν αφού το θέμα θα εξετασθεί τον Ιούνιο.

Από αύριο θα αρχίσουν τα κόμματα να παίρνουν στα χέρια τους τις διατάξεις, ενώ την Πέμπτη το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.


ΠΑΣΟΚ: Eύλογο το αίτημα για το ΦΠΑ - Δικαιούμαστε να το ζητήσουμε

Μετά το σάλο που προκλήθηκε αναφορικά με το αίτημα για το ΦΠΑ στην εστίαση κύκλοι του ΠΑΣΟΚ επανήλθαν και υποστήριξαν ότι "το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση τέθηκε από το ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συνάντηση των αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί η τελική εκτίμηση της τρόικας για τα δημοσιονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκε μετά την τελευταία συνάντηση των τριών αρχηγών την περασμένη Κυριακή επιτρέπει να γίνει αυτός ο χειρισμός".

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως "βάση της δυνατότητας που έχει ανοιχτεί για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι η εκτίμηση πως το έλλειμμα για το 2012 (χωρίς να υπολογίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που υπολογίζεται μόνο λογιστικά) είναι 6%. Αυτό είναι μια επιτυχία που οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά βεβαίως και σε αυτούς που σήκωσαν το βάρος των δύσκολων αποφάσεων και πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια".

Συμπληρώνουν μάλιστα ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που πρώτο απ’ όλους και δικαιούται και υποχρεούται να θέσει το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση γιατί είχε υποστεί το κόστος της αύξησής του που ηταν αναγκαια το 2011, όπως ακριβώς συνεβει και με το ΕΕΤΗΔΕ που τώρα ήρθε η ώρα να μειωθεί και να μετατραπεί σε ενιαίο φόρο ακινήτων. Αλλά για να είναι αυτό δυνατόν το ΠΑΣΟΚ σήκωσε ένα τεράστιο βάρος μόνο του".

"Οι προτάσεις συνεπώς του ΠΑΣΟΚ" καταλήγουν "και οι πρωτοβουλίες του διέπονται πάντα από το ίδιο αίσθημα ευθύνης. Αλλά δεν μπορεί κάποιοι να σηκώνουν το βάρος και να πληρώνουν το κόστος και κάποιοι άλλοι να θέλουν να δρέψουν τους όποιους καρπούς".


Παρ' όλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών βάζει στον «πάγο» την πρόταση του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη τού υπουργείου να αναφέρουν χαρακτηριστικά «ας μην δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει».

Παράλληλα, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, καταλογίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα σημερινά επίπεδα του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι «τον ΦΠΑ στην εστίαση τον βρήκαμε στο 23%, και για πρώτη φορά και έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση ελπίζουμε να καταφέρουμε να τον μειώσουμε
τον Ιούνιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v