N. Παπαδόπουλος (Kύπρος): Ευθύνες της ΚΤΚ

Ευθύνες στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αποδίδει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος για την υποβάθμιση της "Ελληνικής" από τον οίκο Fitch.

N. Παπαδόπουλος (Kύπρος): Ευθύνες της ΚΤΚ
Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η τελευταία υποβάθμιση της Ελληνικής Τράπεζας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, όχι μόνο για το γεγονός της υποβάθμισης αλλά και για το λόγο της υποβάθμισης, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch έχει υποβαθμίσει την Ελληνική Τράπεζα, μεταξύ άλλων και λόγω των μέτρων περιορισμού κίνησης κεφαλαίων, τα οποία χαρακτηρίζει σαν «περιορισμένη χρεοκοπία» καθώς θεωρεί πως οι τράπεζες της Κύπρου δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταθέτες τους.

«Δυστυχώς τεράστια ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη φέρει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου η οποία καθυστερεί αδικαιολόγητα τις εγκρίσεις των σχετικών αιτήσεων αποδέσμευσης συναλλαγών. Για λόγους που ακόμη δεν έχουν επεξηγηθεί οι σχετικές αιτήσεις δεν εγκρίνονται μέσα σε 24 ώρες όπως ρητά προνοεί το σχετικό διάταγμα», αναφέρει.

Επίσης, υποστηρίζει, τα μέτρα προφανώς παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας – δεν είναι ανάλογα με το πρόβλημα –« καθώς επιβάλλουν υπερβολικούς και αχρείαστους περιορισμούς».

«Για ακόμη φορά η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κρίνεται κατώτερη των περιστάσεων. Όμως αυτή τη φορά η αναποτελεσματικότητας της δεν επηρεάζει μόνο το κύρος και την εικόνα του συγκεκριμένου θεσμού, αλλά πλήττει με άμεσο και ξεκάθαρο τρόπο τα συμφέροντα της κυπριακής οικονομίας», σημειώνει.

Ο κ. Παπαδόπουλος απευθύνει έκκληση προς τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας:

• Να βελτιώσει την αποδοτικότητα της σχετικής επιτροπής έγκρισης συναλλαγών έτσι ώστε να εγκρίνονται οι συναλλαγές εντός 24 ωρών.

• Να περιοριστούν τα μέτρα στο ελάχιστο, έτσι ώστε να μην στραγγαλίζεται αχρείαστα η κυπριακή οικονομία.

• Να αρθούν οι περιορισμοί για τις τράπεζες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ή και κίνδυνο φυγής κεφαλαίων.

«Αν για οποιοδήποτε λόγο η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί πως δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί σε αυτά τα πάρα πολύ σοβαρά και σημαντικά καθήκοντα, τότε ίσως θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές όπου ο έλεγχος και η έγκριση των συναλλαγών θα διεξάγεται από κάποια άλλη αρχή, ή και κάποιο άλλο θεσμό του κράτους. Το σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v